Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

głośnik niskotonowy na bocznej ściance (peerless sls 10)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

głośnik niskotonowy na bocznej ściance (peerless sls 10)

czy sa jakies przeciwwskazania co do umieszczania głośnika basowego na bocznej sciance, jesli czestotliwosc podzialu miedzy niskotonowym a niskosredniotonowym wynosci ok 100-200Hz?
    czy ktos z was mial przy tego typu aplikacju jakies dodatkowe problemy?
    niskotonowy to Peerless sls 10
    niskośredniotonowy - Vifa tc14 sg
    wysokotonowy - Seas KT 28 F

hm, a to jest jakas roznica na ktorej sciance sie glosnik umiesci? nawet nie wiedzialem :), ale widze ze jakas fajna nowea konstrukcja powstaje

Skomentuj

Roznica jest taka ze cala kolumna moze byc waska patrzac od przodu ale za to gleboka.
      Podzial maksymalnie do 200Hz (zalecany nizej) bo to jakby kolumna z wbudowanym subem) Najwieksze problemy sprawia zwrotnica i to nie wbrew pozorom wykonanie dobrej cewki (gruby drut zeby mianl niska rezystancje) ktora jednak musi byc drozsza... ale zachowanie fazowe .W przypadku filtrow 6 lub 12 dB/okt roznie to wyglada dla roznych glosnikow, trudno jest prawidlowo zestroic zestaw w granicach wlasnie czest pierwszego podzialu.

Skomentuj

sls nie nadaje sie do kolumn to jest subwoofer
        kolumna musi miec wtedy kolo 87 dB efektywnosci a to mozna osiagnac z jednej 16

Skomentuj

rozwin to Lukasz, bo nie rozumiem w czym rzecz. przeciez taki podzial juz sam sugeruje, ze robie zespol glosnikowy ze zintegrowanym subwooferem. a propo, vifa moja ma 86 dB. a dzieki zastosowaniu filtra pasmowoprzepustowego moze zyskac jeszcze do 3 dB

Skomentuj

LUKASZ, przecież nie chodzi tylko o efektywność

Skomentuj

glosniki takie jak sls czyli o duzym X max co z kolei narzuca mniejsza efektywnosc ale rekompensowane jest to przez duza moc znamionowa

w zespolach glosnikowych takie glosniki sie nie spisuja dlatego ze aby poruszycich membranka trzeba przekrecic potencjometrem a kolumna oparta o 30 cm i efektywnosci 88 to wg mnie pomyłka!!!

queen, co rozumiesz pod pojeciem filtra pasmowo przepustowego? obudowa? obudowy typu BP powoduja jeszcze spadek efektywnosci!

Skomentuj

Witam,
                Mam drobne pytanie Lukaszu, czy mógłbyś uchylić tajemnicy, która to 16-ka jest lepsza od SLS`a263 w przetwarzaniu niskich częstotliwości, nawet pomijając fakt możliwej niższej mocy nominalnej. Interesyje mnie zwłaszcza sprawność lub i efektywność w zakresie niskich niskich.
                Moim zdaniem gdyby "30 cm i efektywności 88 to ... pomyłka" to nie byłyby one produkowane lub i nie byłyby używane przez wielu producentów do wielodrożnych zespołów głośnikowych.
                Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Lukasz ma w pewnym sensie racje. Bo glosnik typowo subwoferowy ma niska efektywnosc i jest stworzony do aktywnego zasilania dzie efektywnosc nie ma znaczenia. Jednak nie mozna powiedziec ze jakis glosnik sie nie nadaje do kolumny bo kazdy mozna do niej wsadzic. I tu najwazniejszy jest sam glosnik i jego charakterystyki. Z tym SLS-em moze nie bedzie tak zle jednak np Alphard WS1209A ktorego mierzylem ma naturalny spadek cisnienia >150Hz ze wzgledu na strasznie ciezka membrane i duza indukcyjnosccewki. Dlatego glosnik taki jest tylko do robienia buuu buuu a juz 200Hz z niego nieslychac. Znany jest nowy scan-speak 20cm o efektywnosci tylko 80dB! i jest juz kolumna trojdrozna zrobiona na nim. Z charakterystyki widac ze bas ma nizsza efektywnosc od srodka ale moze to jakos gra. Nie wiem jak bo nie sluchalem. Bass-reflex na pewno pomaga w podniesieniu efektywnosci >80dB.

Filtr srodkowoprzpustowy od II-rzedu dla sredniotonowca moze podniesc efektywnosc do ok 3dB. Ja bym jednak przy takim ukladzie zwrotnicy dal na dole filtrowanie 6dB/okt.

Skomentuj

Mozna ten glosnik stosowac - czemu nie, ale nalezy dobrac odpowiednio efektywnosc sredniotonowego i wysokoton... Nalezy ciac MAKSYMALNIE przy 200Hz, najlepiej kolo 150 Hz. Efektywnosc rzedu 85-87 dB dla kolumny to nie jest wcale taka tragedia, tym bardziej, ze troche mocy mozna mu dostarczyc.

Skomentuj

chce sprobowac tym glosnikiem skompensowac baffle-step. front ma tylko 20 cm szerokosci, takze jest co korygowac. jestem ograniczony objetoscia 70 litrow, ale mysle ze to wystarczy. zalezy mi na jaknajlepszym impulsie , polaczonym z rozciagnieciem w dol. mysle ze w gre wchodzi tylko obudowa zamknieta.

Skomentuj

Lukasz ma o tyle racje ze do takich konstrukcji warto by zastosowac bi - amp a wtedy mozna z tego duzego glosnika subwooferowego pelnie mozliwosci za ktore wywalilo sie kase.Nalezy zatem rozwazyc czy do kolumny nie zastosowac innego lzejszego glosnika, jesli nie mozna zroznicowac energii dostarczanej do poszczegolnych sekcji (co daje ektywne wspomaganie dolu np czy wrecz uzycie niezaleznego subwoofera aktywnego)

Skomentuj

Jeśli porywasz się na tego sls'a to zastosuj aktywną sekcję niskotonową. O efektywności zostało napisane więc nie będę się powtarzał.

Skomentuj

efektywnosc tego glosnika to w obudowie 88 dB. sredniotonowy tez uda mi sie do tego poziomu sprowadzic, a z wysokotonowym to juzwogole nie ma problemu, latwo go stlumie do tego poziomu. wzmacniacz mam na tyle powazny, ze nie powinien miec problemow z kontrola takiego zestawu. 150 W/8R na kanal w impulsie przy duzym wspolczynniku tlumienia. po co mam stosowac oddzielny subwofer, jesli moge to wszystko zawrzec w jednej konstrukcji? z przetwarzaniem pasma do tych 200 Hz powinien sobie dobrze poradzic.
                            panowie ktorzy juz korzystali z tych glosnikow - w jakich to mieliscie strojeniach i jak sie glosnik zachowywal? jakies propozycje aplikacji?

Skomentuj

ale kolumna na 30 cm wooferze z 88?? przeciez to paranoja! to mozna wyciagnac jedna 16

Skomentuj

ja robie kolumny na sls 12" bedę ciął koło80-120 nie wiem jescze dat doradził mi łukasz polecam go on jak mówi to wie. ja bym nie robił na tym sls lecz na tym forum niejaki piotr01 doradził iz głosnik piekny ale widac facet się nie zna tylko teoria jak bedziesz dopiero głosnik kupował polecam beyme 12br 70 ja go nareszcie usłyszałem wymiatacz.!!!!@

Skomentuj

co mi z tego ze zestaw bedzie mial 88 dB efektywnosci? zadna to dle mne strata. zalezy mi na wyrownanym pasmie.
                                  bede chcial sluchac glosniej to bardziej odkrece wzmacniacz. nie potrzebuje zeby mi bas dominowal. nie rozumiem Ciebie LUKASZ. wez mi prosze to wytlumacz, co w tym takiego zlego?

Skomentuj

przecierz pisal ze taka efektywnosc to mozna z 16 sobie uzyskac

Skomentuj

tak z 16 ale jak dasz mu 100-150Watt to bas bedzie sciany przestawiał a 16 nie

Skomentuj

jesli masz glosnik basowy po to aby przestawiac sciany to ci wspolczuje... zreszta uwierz mi ze mozna tak podbic w 16 pasmo w zakresie 80 hz ze tez ci sciany poprzestawia... ale to chyba nie o to chodzi

Skomentuj

Czaruję...
                                        X