Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tego jeszcze nie było ... boom box

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,
    jak w temacie... pewnego dnia wpadlem na pomysl ze chcialbym miec juz wszystko razem i przenosne... tak wiec przyszy mysli zeby kupic radiomagnetofon z odtwarzaczem cd, jednak ich cena nie jest az tak mala - porownujac do mocy :lol: stwierdzilem ze mozna wykonac calosc samemu... prubowal ktos kiedys ?? doradzcie mi jakie glosniki mysle ze 2x kopulki tonsila 2x sredniotonowce STX i 2x niskotonowce tonsila lub jakiejs zadkiej firmy dla wygladu - za mocno nie moze byc bo tego nie uniose a nisko tez nie bo to nie od filmow takze basowki tonsila by sie nadawaly.. duzo elektroniki... ale pobawic sie mozna i zrobic cos czego nei bylo jeszcze w DIY. piszcie opinie

Moja opina: NIEWYKONALNE!!!

Możliwość przenoszenia czyli baterie. Nie ma szans żeby pociągnęły takie i tyle głośników.

Skomentuj

no to mamy boom box który można nosić na ramieniu z 3-way konstrukcja na baterie!
      yeah!

po co komu wzmak lub ampli! róbcie lekkie i poręczne boom boxy!

Skomentuj

szczerze mowiac to tak :
        ekhm boom box na jakichs 2 arnach 150 03 08 lub 04(8 lepsza jest) i do tego np arv 104
        jakas tania zwrotka noi troche baterii...... ja biegalem z kolumna tonsila i wzmakiem z 5 W i bateria 9 V... niezle bylo wiec pokominowac zawsze mozna,objechac mnie mozecie,ale przeciez dopoki nikt tego nie sprubuje ,nikt sie nie dowie czy to mozliwe,jak to gra itd,
        Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez magik
          no to mamy boom box który można nosić na ramieniu z 3-way konstrukcja na baterie!
          yeah!

po co komu wzmak lub ampli! róbcie lekkie i poręczne boom boxy!
          nie musi byc super mocny mowie o takim mocniejszym niz robia to tacy producenci jak panasonic JVC.. nie powiedzialem nic o bateriach... bo glownie chodzi o to zebym to mogl na dzialke brac i zeby zonka mogla z kuchni do pokoju sobie przynosic a takze zebym z kumplami mogl w kosza pograc na ogrodzie przy muzyce, widzialem boom boxy 3 way JVC za 1200zł calkiem niezle gralo jak na boom box na baterie...

oczywiscie mam zamioar zrobic prostopadloscian... i nie za 1200 zł

magik - widze ze nie zawsze myslisz nad tym co piszesz .. przewidziales wyrzej wymienione zapotrzebowania na takiego boom boxa ? mysle ze nie jednemu by sie przydał.

a zamiast baterii mozna by uzyc akumulator samochodowy :] lub jakis podobny tylko mniejszy... chcialbym sie zmiescic w 15 kg

Skomentuj

eh.. co ty możesz wiedzieć o tym co ja myślę..
            bym wolał kupić boom shita niż go zrobić, i tak kasa w błoto, nie zajmuję sie takimi pomysłami i jesli Cie mój post uraźił to przepraszam, rozumiem twoje zapotrzebowania, wyraziłem tylko swoją negatywną opinię o takim sprzęcie który niewiele daje w sensie jakości muzyki..
            bo nie oszukujmy sie, będzie to lipne i tyle.

wolałbym discmana i dbre słuchawki.

pozdrawiam, magik

Skomentuj

Zamieszczone przez magik
              eh.. co ty możesz wiedzieć o tym co ja myślę..
              bym wolał kupić boom shita niż go zrobić, i tak kasa w błoto, nie zajmuję sie takimi pomysłami i jesli Cie mój post uraźił to przepraszam, rozumiem twoje zapotrzebowania, wyraziłem tylko swoją negatywną opinię o takim sprzęcie który niewiele daje w sensie jakości muzyki..
              bo nie oszukujmy sie, będzie to lipne i tyle.

wolałbym discmana i dbre słuchawki.

pozdrawiam, magik

spoko zioom, dopisalem jeszcze wyzej ze z kumplami w kosza na ogrodzie chcialbym grac przy muzyce albo w altanie siedziec z muzyka, zastosowan jest wiele. mozan tez tam dac prostu modul radia i wrzucic cd rom komputerowy (ktory ma juz wyjscie na sluchawki) takze jako radio zawsze moglbym wykorzystywac. pozdrawiam

Skomentuj

2x arn116
                2x tda7294
                4x aku 12V, tak aby było +/-24V
                jako źródło możesz wykożsytać napęd cd z komputera lub jakieś proste radio zaaplikować

czy warto? raczej nie, ale miłej zabawy

Skomentuj

Witam
                  piętnaście lat temu pomagałem znajomemu zbudować coś podobnego do boom-boxa (sprzęt na działke rekreacyjną gdzie notorycznie były przerwy w dostawie prądu).
                  Składało się to z radia samochodowego z odtwarzaczem kasetowym, akumulatora 12V 7Ah, 2 x GDN 16/15 i 2 x GDWK 9/40 oraz wbudowanego zasilacza. Obudowę zrobił ze sklejki chyba 12. Efekt końcowy: urządzenie wyglądało bardzo tandetnie i amatorsko, natomiast pod względem akustycznym biło na głowe wszystko co było dostępne w tamtym czaśie ze sprzętu przenośnego.

Skomentuj

Re: tego jeszcze nie było ... boom box

Zamieszczone przez bimber
                    Witam
                    piętnaście lat temu pomagałem znajomemu zbudować coś podobnego do boom-boxa (sprzęt na działke rekreacyjną gdzie notorycznie były przerwy w dostawie prądu).
                    Składało się to z radia samochodowego z odtwarzaczem kasetowym, akumulatora 12V 7Ah, 2 x GDN 16/15 i 2 x GDWK 9/40 oraz wbudowanego zasilacza. Obudowę zrobił ze sklejki chyba 12. Efekt końcowy: urządzenie wyglądało bardzo tandetnie i amatorsko, natomiast pod względem akustycznym biło na głowe wszystko co było dostępne w tamtym czaśie ze sprzętu przenośnego.

po samych przetwornikach mozna sie domyslec ze byl to lepszy sprzet niz obecny , teraz nawet w drozszych boom boxach montuje sie te same shity no-name tylko dodaje sie rozne funkcje w elektronice oraz zmienaki wyglad... Ogolnie mi wystarczy tylko On/Off Bass&Treble pokretlo od radia od volumke cd od kompa no i przelacznik radio/cd mysle ze to wszystko jesli chodzi o panel sterujacy

osobiscie mysle ze wykorzystanie gotowych schematow na elektroda.pl wlozenie maloego wkladu finansowego w przetworniki oraz cd rom i wkomponowanie oryginalnego i shludnego wygladu da efekt za niewielkie pieniadze

a moze 2x http://www.dexon.pl/sklep/?d=produkt&id=706 ??

PS
                    i oto chodzi :> czekam na wiecej opini i wskazowek bo sie zdecydowac nie moge jakie przetworniki zastosowac :) Pozdrawiam

Skomentuj

ta tesla ma jedną zalete jej SPL to prawie 97dB!! jest potwornie głośna ale basu z niej brak. no moze w 100litrowej tubie no ale to juz raczej nie bylo by przenośnie :P
                      proponuje TDA1562q akumulator żelowy + arn 116+tonsil 7/50

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                        ta tesla ma jedną zalete jej SPL to prawie 97dB!! jest potwornie głośna ale basu z niej brak. no moze w 100litrowej tubie no ale to juz raczej nie bylo by przenośnie :P
                        proponuje TDA1562q akumulator żelowy + arn 116+tonsil 7/50
                        taa i zaleta glosnika szerokopasmowego to brak wymaganej cewki, tlumika... tak wiec nie tylko prostota w budowie a takze zaoszczedzone pieniadze. Basu brak powiadasz ? hmm no to w ostatecznosc w regulacji basow mialbym max regulator <-- co myślisz ?

a ta kopulka tonsila + arn 116 to sam nie wiem chodzi oto ze zbyt duzy pobor mocy wyjdzie ;/ i spodziewalbym sie niedosytu w pasmie srenio-wysoko tonowym

Skomentuj

ta tesla jest całkiem fajna gra od 100Hz w 30litrach a w 8litrach od 200Hz ciągnie do jakiś 15000Hz i generalnie niama poco jej uzupełniać od gory :)
                          wniosek taki w małej budzie to będzie to kolejny boom box w duzej nie będzie mobilne... generalnie to niemam zdania. ja bym kupił jakieś małe głośniki (najlepiej szerokopasmowe o w miare wysokim SPL co by i w miare nisko w małej budzie zeszły

Skomentuj

skoro to ma być przenośny sprzęt więc będzie grał w różnych warunkach na co nie nadają się zbytnio głośniki domowe moim zdaniem lepiej było by zastosować jakieś samochodowe mogą być nawet coaxialne bo i tak tam super jakości się nie osiągnie

Skomentuj

a moze glosniki dwudrozne car- audio ?? po jeden na kanal oczywiscie, wtedy mialbym pełne pasmo

Skomentuj

Czaruję...
                              X