Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt suba na stx 22 120 4 ss

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt suba na stx 22 120 4 ss

Witam,
    Zamierzam zlozyc subwoofer i niemoglem znalezc glosnika 4 omowego ktory ladnie wyglada w win isd(niewiem czy tylkow win isd..) i zejdzie nizej niz moje monitorki (ktore powstana naprawde niedlugo)na arn 150
    Typ padl na stx 22 120 4 ss - dlaczego ten?
    4 ohm-napedzane bedzie tda 7294 wiec przy 4 ohm wieksza moc...
    w wiekszosci sprawdzanych przezemnie glosnikow wersja 4 omowa wygladala w win isd niezbyt dobrze,problemy z podbiciem lub hmm dolkiem w charakterystyce,jednak w tym stxie jest to niezauwazalne lub nieistnieje :P
    co sadzicie o tym projekcie?
    na fotce widac wszystko co jest potrzebne,jesli nie to napiszcie... :)
    wymiary obudowy to
    szer:35
    wys:35
    dlug:32
    Pozdro

[ Dodano: 09-04-05, 06:57 ]
    Mam tez pytanie czy ktos moglby mi odrobinke pomoc,tzn zauwazylem ze ten stx dosc dobrze gra od 25-30 l... jesli ktos moglby mi pomoc obliczyc optymalna obudowe i strojenie bylbym bardzo wdzieczny...
    pozdro

[ Dodano: 09-04-05, 18:52 ]
    e no co jest nikt nic niepisze :|

Witam,
    30l, 35Hz to optimum w sumie chyba dla wszystkich STX GDN 22 120 SS oraz SC.
    Zrobiłem sobie SUBA z tym glosnikem ale wybralem wersje 8Ohm, w tej chwili nie pamietam dlaczego. Przegladnij forum - jakies pol roku tymu bylo szalenstwo na temat tego glosnika. Chyba soundwave przedstwail solidny post. nt temat.
    Jesli chodzi o moc, to niestety do tego suba bedzie mozna dostarczyc tylko ok 70W@50Hz,30Hz i da to odpowiednio 105dB, 99dB. Górkami w subie nie ma co się przejmować bo są one zazwyczaj tam gdzie sub ma grać i za darmo zyskujemy do 2dB. W 25 litrach też jest dobrze - nawet lepiej, plaskie opoznienie grupowe powinno dać lepszy impuls i troszkę wieksza moc, ale mozesz miec problem z dobraniem tunelu. Tunel powinien miec przynajmniej 7cm srednicy.

Parametry mojego SUBA: STX 22 120 SS 8Ohm 35l 30Hz, koncowka LM4732 w ukladzie mostkowm 100W trafo 2x18V 150W, filtr aktywny (LM833) 4 rząd bessela (plaskie opoznienie grupowe) strojony drugi stopien 60 -80Hz, pierwszy stopien staly 80Hz.

Kumpel robi wlasnie w obudowie 30l 35Hz ale jakos od pol roku nie moze go skonczyc.

Przyjemnej pracy.
    Jesli zalezy Ci na wiekszej mocy to rozwaz STX 27.

Skomentuj

sub ma grać i za darmo zyskujemy do 2dB
      ktorych i tak nie slychac

Skomentuj

EZO, zgadzam się nie słychać ale widać :-)

Skomentuj

za to efekty impulsu uslyszysz i zobaczysz
          pozdro

Skomentuj

ja bym dał max 25litrów... dla tego głośnika... impuls wg. bassboxa 18ms to juz troszeczke... zmniejsz do 25... roznicy w zejsciu nie uslyszysz... za to w impulsie prawdopodobnie tak :)

Skomentuj

najprawdopodobniej bedzie to 27 l 36 hz.....
              pozdro

Skomentuj

Tasior,
                przypomnialem sobie dlaczego do swojego projeku zrezygnowalem z wersji 4 omowych GDN 22-120 , otoz jesli wierzyc parametrom pdanych przez STXa, to glosniki 4 omowe maja xmax=5.1mm, co ogranicza maksymalna moc ponizej 40W dla rozwazanych przez Ciebie obudow.

Pozdr.

Skomentuj

no........rzeczywiscie jest roznica 5.1 a 7.7.... no coz w kazdym badz razie biore 4 ohm zeby tda wystarczylo.....
                  Pozdrawiam

Skomentuj

Zastanow się jeszcze nad tym glosnikiem. Jesli bedziesz chcial popisac przed znajomymi mozliwosciami twojego suba to nie oczekuj ze zrobi na nich wrazenie 40W mocy. Gdy podkrecisz moc to przy bitach glosnik przekroczy swoj xmax... co nie bedzie przyjemne dla ucha. Pisze to majac doswiadczenie z moim subem ktory ma to samo przy 60W i nie jest to rewelka! Doradzam Ci 22-120-8-SS 30l 35Hz a najlepiej to któryś z 27-150.Dla 8 omow koncowke połaczysz w ukladzie mostkowym i bedzie w porzo. Trafo 2x19V 150W powinno wystarczyć na suba 80W RMS.

Skomentuj

Powiem tak:
                      Jesli m idasz kase na mostek(przynajmniej te 57 zl) do etgo dolozysz m ido glosnika to niema sprawy a i jeszcze do trafa kilka zl
                      pozdrawiam

Skomentuj

witam tak wiem poczytalem sobie wszystko co tu masz... na temat tego glosniczka i duzo mi to pomoglo.... i do tego pobawilem sie w boxcalc i cos tam juz mi zaczyna wychodzic dzieki

Skomentuj

no widzisz DeKeR moilem ci ze jest z zasiegu reki to co jest ci potrzebne. prawda ze bylo bardzo blisko? jak masz jeszce jakies watpliwosci to poszukaj innych tematow na temat tego przetwornika. jestem pewnein ze znajdziesz!
                          pzdr

Skomentuj

Jak mi sie bedzie chcialo(czytaj:bede mial czas)
                            zamieszcze tu kilka symulacji 4 i 8 ohmowych stx 22 serii ss a takze sc
                            (symulacje)Aby uzyskac dosc dobry impuls,niskie zejscie lub komromis :)
                            pozdrawiam

Skomentuj

a ja mam jeszcze jedno pytanko... mam problemy z dostaniem br zgodnego z moimi wyliczeniami... takie zycie, a znalazlem cos takiego... sr.60mm a dl 185mm czy to starczy... bo z tego co mi wychodzi w obliczeniach to sr 60 a dl 220 duzo to zmieni w jakosci muzyki??

Skomentuj

przedluz rurke co za problem...

Skomentuj

Ja proponuje do tego głośnika-> buda 25L i strojenie 38Hz problem będzie z doborem rury BR bo wychodzi dosyć długa, pewnie przy większej budzie nie będzie dużo więcej niższego basu a w mniejszej wytrzymałość mocowa się poprawia.

Skomentuj

Prosze o zamkniecie tematu,zmiana planow co dog glosnika poniewaz mam cenowo podobnie wzmacniaczyk 130 w przy 8 ohm
                                    pozdrawiam

Skomentuj

idealny wzmak do tego stx'a... ten stx wytrzyma troszeczke wiecej mocy niz podawane 120... ja zasilam go koncówką 150Wat i czesto dostaje max mocy... i nic mu sie nie dzieje...

Skomentuj

Czaruję...
                                      X