Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe Uwego na TESLA 2x188-5/4 ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe Uwego na TESLA 2x188-5/4 ohm

Witam chciałem zaprezentować moje kolumienki podłogowe na 2x arn188/5 4ohm, na razie tylko zdjecia, ale bede po troche opisywal budowe kolumny, zwrotnice itp, jutro mam 2kola wiec moze wieczorkiem cos dodam, bardzo prosze zebyscie udali ze nie widzicie tego alpharda TW, prosze o nie wysmiewanie sie z niego wiem ze to g...no ale troche kasy zbraklo, asap wymienie na jakas vife, sa one oklejone fornirem niestety brzydko sie pokryly bejcą bede to poprawiał ze sloje beda idealnie widoczne.

Koszty:
    4x arn188-5/4 :29x4 =118zl
    2xzwrotnica janbo 2drozna12Db5k :35x2 = 70zl
    2xalpłard mega szajs :17:)x2 = 34zl
    skrzynie :sasiad stolarz mi zrobil w zamian za 2x lw800:)
    kolce :8x3zł

do wszystkiego doliczyc trzeba koszt przesyłki :/

fornir musiałem sam polozyc

zwrotnica jest janbo podział 5k 12Db, przystosowana do 8ohm jednak grało to tragicznie, dopoki bylo cicho to jako tako gralo ale jak dalem glosniej to tragedia robil sie szum ciezko bylo wychwycic co spiewają!! no to mowie cos trzeba przekombinowac, wiec podlaczylem w jednej kolumnie tesle rownolegle pod zwrotnice czyli 2ohm,( wzmacniacz mam samochodowy 2ohm stable( nareszcie robi sie ciepły:)) ) a w drugiej zostawiłem jak było..... i o niebo lepiej!!! teraz słychać wokal i nie trzeba sie domyslac

Obudowa 60l
    wimiary 100cm/31cm/24cm

strojenie 36.6Hz

Płyta 18mm
    wzmocnienia już są, zaznaczone na brązowo

wygluszenie dopiero bedzie

kolce z elektroland(osobiscie firmy nie polecam jak sie uda kupic co sie chcialo to cud!!! ja zamowilem kolce zlote i 55 mm wysokie po max wkreceniu a otrzymalem szare i 35mm )

zdjecia bardziej na czasie:)

cały czas zasatnawiam sie nad wyborem głośnik wysokotonowego wybrać ARV-104-64/8 czy GDWK 10/80/19 a może opłaca sie nazbierać na vify ? prawde mówiąc mi się teraz podoba dzwięk, ale ucho przyzwyczja się , pozatym alpierdy za 17zł nie mogą ładnie grać!!!

stuningowałem alpierda!!!

zrobiłem pomiary

kliknij na zdjecia

oto fabryczna konstrukcja

a to po moje ulepszenia

KOnstrukcja ładna chociaz obudowa wyglada jakby byla...hmmmm niegładka :)
    Napisz kosztorys,zwrotnice... itd...
    pozdrawiam

aa no i wrazenia przeciez :)

Skomentuj

boki maja minimalnie pofaldowania ale w pokoju nic nie widac za to przod jest ideał bo fabryczny fornir, na zdjeciach wydaje sie ze nie jest gladkie bo ta bejca beznadziejnie pokryła:( trzeba poprawić wieczorem bede edytował pierwszy post to napisze cos wiecej

Skomentuj

No fajne...i takie free air

Skomentuj

ladne :) i ladny plener...pokaz jakies wykresy jak masz z pomiarow bo ciekaw jestem jak to wyglada z tym sredniowysoko tonowcem alfreda

Skomentuj

dziekuje, niestety pomiarów nie zrobie w najblizszym czasie, gdyz musialbym JIG-a zbudować, wieczorem wrzuce teoretyczne :/ wykresy z WINisd, ktore pewnie nijak sie maja do rzeczywistosci:) powiem na razie ze zwrotnica jest janbo podział 5k 12Db, przystosowana do 8ohm jednak grało to tragicznie, dopoki bylo cicho to jako tako gralo ale jak dalem glosniej to tragedia robil sie szum ciezko bylo wychwycic co spiewają!! no to mowie cos trzeba przekombinowac, wiec podlaczylem w jednej kolumnie tesle rownolegle pod zwrotnice czyli 2ohm,( wzmacniacz mam samochodowy 2ohm stable( nareszcie robi sie ciepły:)) ) a w drugiej zostawiłem jak było..... i o niebo lepiej!!! teraz słychać co spiewają,

Skomentuj

no brawo :) obudowa iście purystyczna, niczym ProAc :)

Skomentuj

ja bym sie ******* gdyby przez przypadek ta kolumna zleciala na dół :)

Skomentuj

wystarczyloby male "puk" i mamy normalnie odlotowe kolumny

Skomentuj

Odlotowe <hahaha>

Skomentuj

ja juz bym sie wystarczajaco zdenerwowal jak by mi je sie na nie jakis wstretny "golub vykakal"...

Skomentuj

widze ze na forum wystawienie glosnika na balkon w celu zrobienia zdjecia w dziennym swietle robi nizla sensacje:)

[ Dodano: 2005-04-13, 00:25 ]
                        mam takie pytanie w czym moje kolumny sa podobne do proac?

Skomentuj

życzę ci aby nie spadły, bo konstrukcja ładna...

ale jak się przyjrzałem kilka razy to moja wyobraźnia zrzuciła je na dół - sorry

Skomentuj

ale sie uczepiliscie!!! :) zaraz je biore do sasiada stolarza i zrobimy frez na przedniej sciance zeby nie byly takie "purystyczne"

[ Dodano: 2005-04-13, 16:50 ]
                            pozatym spoko dom mam solidny i sie nie rusza czego dowodem jest to ze nie spadly

[ Dodano: 2005-04-13, 17:04 ]
                            no zaraz wykrecam glosniki i ida do przerobienia, bo widze ze sie nie podobaja, oto mi wlasnei chodzio zeby ktos wyrazil opinie

Skomentuj

to ma sie podobac przede wszystkim tobie a nie nam :P poza tym dla mnie wypas :)

Skomentuj

Nie wyglądają źle (przynajmniej na tych zdjęciach)

Ja bym zrobił weższą skrzynkę (jesli ma być taka kanciata) i przysunął głosniki do siebie.
                                Jesli już jest szeroka to można lekko sfazować krawędzie i zyska na smukłosci wyglądu. Kiedy zastosujesz inny wysokotonowy - np. GDWK 11/100 to on ma średnice 11cm więc też optycznie zmieni trochę proporcje.

No i podfrezowania nadają takiego fabrycznego designu :-)

Skomentuj

frezy już zrobione, teraz oklejam kolumny fornirem, skrzynki niestety wezszej juz nie zrobie:( moze przy nastepnej konstrukcji,

[ Dodano: 2005-04-14, 18:35 ]
                                  robię też wzmocnienia, i ogolnie je juz wykanczam

Skomentuj

mnie się podobają. a tak w ogóle to najłatwiej jest usiąść w kąście i krytykowac:)

Skomentuj

no:) dziekuje bardzo :) juz jeden bok ma nowy fornir:) teraz bedzie idealnie wyszlifowane i pieknie polakierowane!! ta kolumna co byla na zdjeciu to polozenie forniru na niej zajelo mi caly tydzien wlacznie z lakierowaniem ale mialem kolosalny problem z tym ze fornir sie falowal i dopiero po wyszlifowaniu byl gladki, a dzisiaj to masakra bok wygladal jak morze!!! i mowie kurde nie dosc ze schnie 1dzien to jeszcze taki tragiczny efekt!!! wzialem zywice poliestrowa!! i ogień:) 40min i gotowe ani jednej malutkiej fali poprostu idealnie az chce sie robić,

[ Dodano: 2005-04-14, 22:41 ]
                                      fałdkom mówimy NIE!!

Skomentuj

DOBRA :-)

Cześć!!!
                                        Głośniki są suuuuuuuuuuper. Pewnie na żywo wyglądają jeszcze lepiej Chętnie posłuchałabym z nich muzy :> Naprawde bardzo mi się podobają. kit i wogóle papa :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X