Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza(tania) estradowka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsza(tania) estradowka

Witam.
    Na wstepie Wielkie podziekowania dla Sound Wave'a za pomoc i dobre rady.

Pewnego dnia wpadl mi do glowy pomysl zrobienia zestawu estradowego. Z powodu braku doswiadczenia w tym temacie zalezalo mi na poniesieniu jak najmniejszych kosztow. Planowalem 4 satelity i 2 razy Sub. Zaczalem od 2 satelit i o to, co mi wyszlo:

Elementy na jedna kolumne:

-STX GDN_30_300_4AE (30-stka z ukladem od 38)
    -STX GDWT_8_150_8PJ
    -2x Tunel B-R (75x158mm)
    -Grill 30cm + komplet mocowan
    -2 razy plastikowy uchwyt wewnetrzny
    -Kabel 2,5mm wew i zew ~6m
    -Terminal
    -8 razy plastikowy naroznik
    -Klej Tytan do polimerow 1kg/4
    -60 razy wkret do plyt gipsowych 5,5cm
    -56 razy wkret do plyt gipsowych 3cm
    -Wykladzina
    -Plyta wiorowa 22mm + ciecie
    -Zwrotnica(tylko nie smiac sie z konstrukcji :]):

Kondensator MKSE 10uF
    Kondensator MKT 3,3uF
    Cewka 0,33mH (odwinieta recznie do 0,25mH)
    Zarowka samochodowa 21V/24W

Wymiary(zew): szer 41cm, gleb 36cm i wys 60cm.
    Pudlo 50 litrow strojone na 50,09Hz.
    Projekt w WinISD: http://www.tryton.neostrada.pl/audio/projekt.zip

Ładne... skąd miałeś projekt na zwrotnicę oraz gdzie załatwiałeś sobie płyty, bo w moich źródłach wychodziło to drożej:/ ???

Skomentuj

Projekt zwrotnicy znajdziesz tu: http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=39159#39159
      Plyty zalatwialem w hurtowni "Juan"(www.juan.pl), ktora miesci sie niedaleko mnie(tna na miejscu). Ceny mialem lekko po znajomosci ale w sumie, to za wszystko wcale tanio nie bylo.

Skomentuj

Thx:) Ciekawy pomysl z tą żarówką:P

Skomentuj

no no no musze uwazać bo uczeń przewyzszy mistrza :) bardzo mi się podoba twoja konstrukcja!!
          ps lepiej jest oklejać kolumne z siatki (wyciąć z wykładziny siatke prostopadłościanu) to minimalizuje ilość łączeń
          wszystko wykonane solidnie i nawet ładnie rozrysowane linie na śroby (mi się tego nigdy niechce rysować więc robie na oko :)

Skomentuj

Fajne... tylko

Po 1 grubszych scianek to juz nie mogles chyba zrobic... to zbedna masa moglybybyc 2 x chudsze...pomysl ze to trzeba czasem zawiesic i to czasem samemu a to nie bas...

2 Moglbys pomyslec o scieciach w kolumnach. Byloby po pierwsze ladniej a po drugie mozna skladac takie kolumnu obok siebie...

3 nie widze w srodku wytlumienia... zwykle poprawia brzmienie - zmniejsza rezonanse...

Skomentuj

ctg no bez przesady... 22mm plyta uwazam ze jest odpowiednia. a juz 11mm tak jak zasugerowales to na pewno nie...
              o jakie sciacia ci chodzi w krorym miejscu? bo nie kumam dlaczego prostopadloscian nie da sie zlozyc obk siebie.
              jak dla mnie to ciekawy zestawik. widac szkole SW;]
              pzdr

Skomentuj

Scianki sa 22mm po to zeby nie dawac wzmocnien. Fakt ze kolumny nie sa lekkie ale lepiej zeby scianki byly za grube niz za cienkie. Wytlumienia nie ma zadnego(zawsze mozna cos wlozyc :] ), poniewaz narazie(dopoki nie mam koncowki) to zaden potezny bas z nich nie idzie. Mam gdzies gabke ok 2cm i stara sofe pelna waty, wiec nie bedzie problemu.

Skomentuj

No fajno
                  Ale ja tam jestem za czarnym wykończeniem he aleto takie moje zdanie..
                  Cały czas mysle o czyms takim ale cos sie zdecydowac nie moge:)

Skomentuj

śliczne - nie mogę wyjść z podziwu... chyba też musze złożyć coś nowego bo już nie składałem od 3 miesięcy :( i od kogoś korepetycje wziąć :)

Skomentuj

ze scieciami wydaje mi sie ze chodzilo cqt trapezowaty czy jak tam sie mowi fachowiej trapezoidalny ksztal... przydatne w momencie kiedy chcemy tego glosnika uzyc jako odsluchu no i przy transporcie sie lepiej wszystko kupy trzyma....

Skomentuj

dj sms a co z twoimi unitrami zd? przeciez jeszcze niedawno byles w trakcie budowy i o ile sie nie myle bylo to twoje jedyne zadanie. chyba ze ukrywasz cos przed nami;p sorr za off topicka;p

Skomentuj

hmm ale ja już od dłuższego czasu nie budowalem nic od podstaw. a Tonsile oczywiście rozwijam po mału (pomysły muszą przychodzić :))...
                          ale sorry ja mam słabość do estradówek :P

Skomentuj

Tak to q**a warzy trochę jak się winda u mnie zapsuła to 4 takie z sw wnosiliśmy na 7 piętro...aż sie męczę myśląc o tym :P Ale dzięki temu że są cięzkie nie ma strachu że ktoś ukradnie... Przy zestawie 2 + 1 można też zrobić sobie stolik i 2 siedziska, mała imprezka w sam raz :P

A czym to zasilasz??

Pzdr

Skomentuj

No wiec, koncowki prawdopodobnie bede budowal(z czyjas pomoca)na wakacje. Wtedy tez wrzuce drivery do drugiej pary. W miedzyczasie powstana swa sub'y. Naped, to narazie stara Diora WS354A przy 2x30W/8Ohm. Ujowa ale jak na naglosnienie do kompa wystarcza, bo pietro nizej nie da sie telewizji ogladac. Obecnie naglasniam tym male domowki w okolicy oraz moj pokoj.

Skomentuj

strojone na 50,09 hZ dobre sobie... jesteś pewien że pudło ma 50 litrów a nie 49.98 ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Zygmunt
                                  strojone na 50,09 hZ dobre sobie... jesteś pewien że pudło ma 50 litrów a nie 49.98 ??
                                  Wiedziałem, że ktoś się do cyfr znaczących przyczepi... . Padło na Zygmunta. :P

Skomentuj

Panowie, czapki z głów.
                                    Ten projekt przekonał mnie, że przez wakacje trzeba jakies estradówki zrobić, bo przydałyby się na imprezy i do klepania muzy w domu, zeby podobne brzmienie jak w dyskotece było. A tak tylko na nedznych EW 80 jade.......... eh.........

Skomentuj

Dante,lub ktokolwiek inny kto mi moze pomoc:
                                      posiadam głosniki :
                                      arn 226 03/08
                                      hanssen 6587 4 ohm
                                      GDWT-8-150-4-PJ

Jaki podzial proponujecie?
                                      Prosiłbym aby ktos pomogl mi a raczej powiedzial bo sie na tym nieznam,jakie kondesatorki ,cewke i to 3(kondensator?) zamontowal :) (tak jak na zwrotce dantego)

Bardzo prosze o pomoc,nienabijanie sie,itp

Pozdro

Skomentuj

Dzieki wielkie za wszystkie pozytywy, privy i dobijanie sie na GG >> podbudowuja do dalszych prac :]

Co do Tasiora:
                                        Szukaj, czytaj, kombinuj i znowu szukaj. Jest sporo artykulow. Osobiscie nie jestem tak genialny z Teorii Obwodów Elektrycznych(jestem na informatyce na Wacie i tam mamy taki przedmiot) ani nie mam wielkiego doswiadczenia w dobieraniu zwrotnic do zestawow glosnikow, zeby sie wymadrzac. Jak juz pisalem w tym temacie, moja zwrotka jest dokladnie taka sama jaka zastosowal Sound Wave( moj guru :] ): http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=39159#39159
                                        Jesli chcesz cos sam poprobowac to mam taki maly programik(z jakiejs stronki o audio). Nie wiem czy jest dobry ale daje pewne wyobrazenie: http://lewiatan.no-ip.info/Passfil.zip
                                        Wybierasz zwrotnice dwu- lub troj-drozna, wpisujesz impedancje driverow, czestotliwosci podzialow itd. Pozniej wciskasz "Show" i juz widzisz jakis tam projekt. Poprobuj tez moze pobawic sie z WinISD.

[ Dodano: 2005-04-19, 13:00 ]
                                        Z tego wszystkiego nie podalem wumiarow pudla. Moze dadza one jakies wyobrazenie, co do wielkosci :]
                                        Juz sie poprawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X