Mam "mały" problem mianowicie zrobiłem suba wszystko elegancko gra tylko jakoś żle wyliczyłem obwód dziury i powietrze z niej wylatujące świszczy co mam z tym zrobić ( jak się wogóle da coś z tym zrobić) please!!!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem z Bass reflex-da się coś z tym zrobić???
Collapse
X
-
obawiam się że nie znajdę już większego wylotu... ten i tak jest dosyc duży... czym się różnie zaokrąglony bassreflex od zwykłego???
[ Dodano: 2005-04-16, 14:57 ]
Aha i jeszcze jedno... potrzebuje pomocy. Dostaje kota jak włanczam jeden z programów do obliczania itp jak ja mam te wszystkie parametry obliczyć... już mnie strzela pełno jakiś symboli z czego 1\2 nie rozumiem...
Skomentuj
-
parametrów sie nie oblicza tylko wpisuje z karteczki.
instrukcja obsługi programu jest na stronie głównej.
jaki masz ten głośnik i jaką obudowę zrobiłeś?
bo cos w pierwszym poscie piszesz ze zły obwód dziury.. jesli masz tylko dziurę to wiesz co Ci zrobią inni piszący jak sie o tym dowiedzą ze nie ma za nia rurki bass reflex? zajadą Cie na śmierć za nie przeczytanie strony głównej.
Skomentuj
-
Witam,
Cóż, problem podstawowy to oznaczenie impedancji. 7,9 u Tonsil`a to trochę dziwne.
Poczarujmy trochę. W oparciu o dane i posiadane informacje, masz teoretycznie obudowę o fb około 43[Hz]. Jeśli ten głośnik to faktycznie Tonsil, to z pewnych posiadanych danych potrafię określić qts na 0,51 lub 0,53.
1)Praktycznie, najlepiej gdybyś przerobił swoją obudowę na zamkniętą, zlikwidował port, przyzwoicie wytłumił wnętrze, a uzyskałbyś qtc rzędu 1-1,1 z fc74 lub 55. W sumie niezbyt dobre rezultaty.
2)Jest też pewna ryzykowna alternatywa. Wymiana portu, na dłuższy od 14 do 9 [cm] (kilka prób, z różnymi długościami z zakresu 14-9), przy odpowiednim wytłumieniu (kilka prób, z różną gęstością materiału) obudowy z zachowaniem pustej przestrzeni w odległości 10[cm] od wlotu portu. W ten sposób zwiększysz masę akustyczną portu, zmniejszysz fb i zmniejszysz efektywność powyżej fb poprzez zmniejszenie promieniowania obudowy.
3)Powiedzmy, druga alternatywa to niestety zwiększenie Sv. Według mnie, tak naprawdę minimalna średnica portu powinna być co najmniej 6,5[cm]. Druga alternatywa to próby z portem o średnicy 7[cm] i długościach od 17 do 10[cm].
Cóż, w sumie sprawa bardziej czasochłonna niż kosztowna. Sądzę, że praktycznie cokolwiek zrobisz, powinieneś uzyskać zmianę w dobrym kierunku.
Pozdrawiam, Piotr01
Skomentuj
Skomentuj