Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Bass reflex-da się coś z tym zrobić???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wielkie dzięki (będe miał teraz trochę wolnego czasu to się pobawię) chyba spróbuje zatkać BR i wytłumić ps czym najlepiej??? mam cieniutka gąbkę nadaje się???

Skomentuj

Witaj,
      Nie ma sprawy. Spokojnej "zabawy" z pozytywnymi efektami. Najlepszy materiał to wełna owcza. Już nie tak droga jak kiedyś, najlepsza jako materiał do wytłumień, trwała, elastyczna i plastyczna. Potem, dostępne są takie zazwyczaj ciemnogranatowe materiały w formie jak "watolinka" w ubraniach. Różne rozmiary, grubości, można przeróżnie składać i ciąć itd. Teraz kolej na wszelkie sztuczne "podróbki wełny lub watolinki". Cóż, na końcu niestety (może tylko wg mnie), wszelkie gąbki i gąbeczki, zwłaszcza te sztuczne raczej nie są zbyt trwałe.
      Jeśli akurat masz taką cienką jakąś gąbkę, też możesz wykonać z nią kilka prób z obudową jako zamkniętą i nawet z tym portem br (tylko nie zapomnij o wolnej, pustej przestrzeni jak wyżej napisałem) co masz teraz. Manipulacja materiałem tłumiącym daje naprawdę bardzo wiele możliwości, czasem bywa kluczowa i potrafi uratować obudowę przed wyrzuceniem do śmieci (pomijając fakt, wymiany na inny driver).
      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Witam !!!

Własnie jestem na etapie budowy suba na sls10 i zatrzymałem ise własnie na BR poniewaz okazało sie że będę musiał go zagiąć pod kątem 90stopni kolankiem pcv.
        bardzo prawdopodone tez jest że będzie potrzeba przedłużania firmowych BR rurkami pcv.
        jednak moje pytanie jest zasadnicze:

1) ponieważ br delikatnie się zwęża ku końcowi gdzie ma być łaczenie z pcv to czy takie elementy moga na siebie zachodzić tworząc wewnatrz krawędź okragłą(czarny wewnatrz sielonej, zielona wewnatrz rózowej) czy raczej powinienem je przycinac na styk i oszlifować wewnątrz??
        Jeśłi krawędzie moga być to jak najlepeij żeby na siebie zachodziły przy założeniu przepływu powietrza jak na rysunku ??

2) czy na końcu (wewnątrz obud)poiwnno być takie samo zakończenie profilowane jak na wylocie (w ściance suba) a co za tym idzie będe musiał kupić dwa firmowe BR.??

pozdrawiam
        Załączone pliki

Skomentuj

jeżeli grubość rurki pcv nie jest zbyt duż to nie widzę przeszkód. Lecz jeżeli rurka jest grubsza może to spowodować nieprzyjemny szum powietrza... jeżeli tak to lepiej na styk i szczelnie ( a tak wogóle czemu musiałeś załamać br ???) czyżby jakiś program ci wyliczył długość br wiekszą od szerokości pudła??? a co to tego drugiego br to nie musi być on taki sam jak wylot ( do wlotu wystarczy zwykła pcv...

Skomentuj

Rurę będe miał śred 7 cm a co za tym idzie musi się ona skończyć przynajmniej 7cm od tylnej ścianki. jeśłi wezme sobie obudowę ok 42l to dla strojenia 28Hz rura jest dośc długa.Nie chce zbyt głębokiego pudła a raczej wyższe bo BR idzie z głośnikiem na front i dlatego to łamanie BR choć bardzo bym nie chciał tego robić..

A końcówka to boje się o to co w środku jesli będzie po prostu ucięte PCV bo już kilku osobom świszczało jak powietrze przelatywało stąd chciałem zakończyc łagodnym wygładzeniem jak na wylocie w ściance ale do końca też nie jestem tego pewien.

Skomentuj

Witam,
              Moim zdaniem, im mniej drobniejszych elementów portu tym lepiej. Muszą być mocno i stabilnie połączone. Są chyba kolanka, od instalacji klimatyzacji, które mają profile okrągłe, a nie pod kątem prostym.
              Pierwszy raz widzę aż taką "układankę", lecz do odważnych, prekursorów świat należy.
              Oby efekt końcowy był dobry.
              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

nie wiem jak innym tak naprawdę świszczało to zastosuj dwie końcówki nie powinno to popsuć dżwięku:P

Skomentuj

Zamieszczone przez splash221
                  impedancja 7,900 a moc 120 W , wymiary są wewnętrzne ( nic więcej tam nie widzę:])
                  Ja stawiam że to nie żaden Tonsil tylko STX albo Tesla...

Tonsil zawsze podaje typ głośnika, moc i impedancję znamionową np.
                  GDN20/80/2
                  80W
                  8Ohm

A wszytkie podejrzane głośniki to właśnie
                  ??/??/??
                  1000000W (trochę przesadzam)
                  6.569Ohm

Wiem bo widuję kupę takiego G.... na Wolumenie (jak już się tam wybiorę).

PS.
                  Miłej zabawy...

Skomentuj

Glosniki ktore nie przeszly kontroli jakosci nie maja pelnyc oznaczen tylka jakas pieczatke z ziemniaka i sa podklejone i sprzedawane prezez wschodniego kolege.
                    Dlatego jakos to nie funguje.ta ukladanka z wielu rurek z roznych materialow jest zbyt dluga i wystapia inne niepozadane efekty dzialania tego.
                    Calosc polecam ponownie na deski kreslarskie albo zamknac obudowe.

Skomentuj

Chyba jednak się zastanowię i nie będę łączył tak karkołomnie jednak jedno połączenie będę musiał zrobić tzn fizmowy BR z PCV więc postaram się to zrobić na styk ale jeszcze proszę powiedzcie czy warto zakonczenie (to w środku) takie samo jak wylot tzn profilowane czy wystarczy zwykłe ucięcie rury ??
                      pozdrawiam

Skomentuj

Jezeli glosnik ma duze wychylenie, a otwor b-r jest maly, to na "zwyklym cieciu" moga powstawac turbulencje powietrza...

Skomentuj

Głośnik to sls10(25cm) a BR będzie miał 7cm.obudowa 42l netto

Skomentuj

70 mm to już całkiem przyzwoita średnica... myślę że jak chcesz oszczędzić kaskę to podszlifuj końcówkę rury pilnikiem do metalu pod małym kątem - powinno być dobrze...

Np tak jak na załączonym przekroju :)

ehh... kreskowanie powinno być w tą samą stronę, ale nie chce mi się już zmieniać...
                            Załączone pliki

Skomentuj

Dzięki za radę tak na pewno zrobię tak na początek i będe się mocno wsłuchiwał w brzmienie.
                              Jeśli okaże się że coś mi świszczy to będę dawał zakończenie profilowane tak jak wylot.
                              Sprawę łamania BR póki co rozwiązałem poprzez przedłużenie firmowego BR rurą PCV kanalizacyjną. Okazało sie żę rura kanalizacyjna ma na końcu ok 10cm rozszerzenia które powoduje że można w nie wsunąc BR firmowy a co za tym idzie po wsunięciu otrzymujemy prawie idealne przedłużenie tego BR.Trzeba będzie delikatnie przeszlifować ale róznica w obwodzie jest minimalna ok 1mm. Chyba będzie ok..??

Skomentuj

Czaruję...
                              X