Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Doradzcie przy wyborze glosnika.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Doradzcie przy wyborze glosnika.

Witam
    Zaczne od tego, iz zdecydowalem sie zbudowac swoja pierwsza konstrukcje typu subwoofer. Uklad wzmacniacza juz posiadam, jest to zmostkowany uklad TDA7294 wraz z subsonic-iem oraz filtrem dolnoprzepustowym. Zasilany trafem 2x24V ok 250VA.
    Niestety nie bardzow wiem jaki przetwornik wybrac, za duzo tego, symulowalem rozne glosniki, min. "legende" Tonsila, Peerleesa sls8` i 10`, Visatona w200s, Beyme 8` i 10`, Hertza es200 i 250 oraz Ravemastera 10`, ale symulacje symulacjami.Budzet na glosnik to max 400zl. W gre wchodza glosniki zarowno o impedancji 8 i 4 ohm-y, jednak dla 4 ohm-ow uklad nie bedzie pracowal juz w mostku tylko jako pojedyncze tda.
    Zalezy mi na malej skrzynce bo i pokoj maly, zastosowanie tego ustrojstwa to glownie muzyka czasem film. Oczekuje sprezystego, szybkiego i nie podbarwionego basu, ktory uzupelni moj zestaw skladajacy sie z yamahy pianocraft. Prosze o sugestie ktory z w/w bylby na miejscu, moze cos innego. Na pewno nie jeden z was ma doswiadczenie w temacie. Z gory dziekuje za sugestie.

Hertzy bym odrzucił ze względu na ich wysoką prądożerność. Tonsil to tonisl, gra dobrze ale w swoim przedziale cenowym. Sls'a 10 własnie testuje i jestem pod wrażeniem. Jednak piszesz o małej skrzyni a moja do takich nie należy(60litrów) wiec nie wiem jak zagra w 30-40litrach. Może skłoniłbyś się w strone SLS'a 8. Jeżeli oczekujesz szybkość i sprężystości to może Beyma. Niestety Ja ich nie słyszałem więc musi wypowiedzieć się ktoś inny, ale z podsłyszanych opinii wiem że jest dobra w kick basie i nie potrzebuje mocarnych jednostek napędowych, więc jest jak znalazł. Tylko chyba nie schodzi zbyt nisko... Napisz jeszcze jakiej kubatury pomieszczenie odsłuchowe jest.

Skomentuj

Pokoj to marne 8m2, jesli chodzi o wielkosc skrzynki to chcialbym sie zamknac w 40l. Zdaje sobie sprawe z ograniczen jakie daje wielkosc pokoju, jednak jak juz cos robic to porzadnie.:)

Skomentuj

Witam,
        Pokój niewielki, lecz jest. Sugeruję, też niewielki, SLS213(8), lecz z xlin+/-8,5 i rozsądną efektywnością w zakresie poniżej f100. Obudowa niewielka 25-30 litrów. Producent sugeruje 25, zamkniętą z 65% wypełnienia, wytłumienia. Finansowo, też się zmieścisz. W pomieszczeniu nieco większym, też w zupełności będzie wystarczający.
        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Też bym poszedł za pomysłem Piotr01, Zasilić go możesz choćby pojedynczym TDA, chociaż mostek tadeusza lub LM'a byłby bardziej wskazany.

Skomentuj

moze cos takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48081981 i ile mozna za niego dac, obudowa wyszla ok 33l strojona na 36Hz, BR 7x20cm?

Skomentuj

Witam,
              Visaton GF200, daje wiele możliwości, bo ma dwa uzwojenia o impedancjach po 4[ohm]. Z danych wynika xlin+/-8,7. Efektywność w zakresie f20-100 jednak słabsza o co najmniej 2-6[dB] od SLS213. Ostatnia cena oferowana dst GF200 to chyba 350pln.
              Podtrzymuję swoją wcześniejszą sugestię jako lepszą. Zrobisz, tak jak Ty zdecydujesz.
              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
              X