Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co i w jaki sposób wpływa na parametry głośnika?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zaleznosci pomiedzy elementami konstrukcyjnymi sa wielkie a do tego mozna manwerowac przy konstrukcji glosnika od zera np srednica karkasu (uzwojenia) i rodzajem materialy magnetycznego (np bardziej skupione pole).
    Wlasnei dlatego glosniki sie roznia miedzy soba tak samo jak przed i po regeneracji.

Skomentuj

soundwave ... i o to chodziło , noto trzeba robic głośniki z "dłuższym" magnesem w stosunku do cewki to i wychylenie bedzie duże i efektywnośc heh

Skomentuj

Tylko że wtedy indukcja zmaleje :o)

Skomentuj

Budzik: tak probowala robic Yamaha, ale ludziom na tym forum nie spodobał sie kształt kosza wiec obwołano ją kiczowatą.

Skomentuj

hm indukcja ... z fizyki to ja sie nic nie uczyłem a i tak z tego mature zdałem <lol>

Sławomir, może coś wiecej na temat zmniejszenia sie indukcji ?

Skomentuj

zmaleje indukcja cewki, czyli zmaleje siła z jaką cewka jest wypychana ze szczeliny ,do tego zmnieszy się Bl bo zmniejszy sie l, wiec efektywnośc również powinna "spaść".. tak sądze, ale moge się mylić.. to chyba błędne koło..

Skomentuj

Chodzi o to, że przy stałym strumieniu magnetycznym zmiana powierzchni rdzenia ferromagnetycznego( w tym przypadku nabiegunników) prowadzi do zmiany indukcji magnetycznej tegoż obwodu magnetycznego. Wraz ze wzrostem powierzchni naszych nabiegunników maleje indukcja i odwrotnie.

Indukcja = strumień magnetyczny / pole przekroju

Skomentuj

? można jaśniej? strumień magnetyczny przenika przez cewke, nie nabiegunnik, jeżeli chodzi o indukcje (wektor indukcji) pochodzący od magnesu to nie można go przecież zmienić inaczej niż zmienijąc własciwosci ferromagnetyka (ilość i koncentracje momentów dipolowych), więc nierozumiem..

Skomentuj

Nabiegunniki tworza pole magnetyczne przez który przepływa strumien magnetyczny i to on jest niezmienny . Zgodnie ze wzorem indukcje magnetyczną można zmieniać zmieniająć pole powierzchni przekroju nabiegunników, prostopadłe do zwrotu strumienia magnetycznego .

Skomentuj

jakos niehcce mi sie tetgo zakumać heh

Skomentuj

Czaruję...
                      X