Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomóżcie amatorowi!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomóżcie amatorowi!!!

Witam! Nie mam pojęcia o budowie kolumn. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Wiem, że powinienem skorzystać z opcji szukaj, ale nawetr nie wiem czego dokładnie szukać, bo chcę wiedzieć wszystko a nie wiem nic.Chcę w niedalekiej przyszłości wykonać subwoofer, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Myślałem o zakupie głośnika HERTZ ES 250 lub ALPHARD WS 1209 A (może jeśli te nie pasują to doradzicie coś innego do 450 zł) . Chciałem umieścić go w obudowie typu bass reflex. Programy do obliczeń są jak dla mnie zbyt skomplikowane. Czy ktoś z was mógłby wykonać dla mnie projekt obudowy? Tzn. wymiary ścianek i bass reflexu. Gdzie umieścić najlepiej otwór b-r? Jakieś fachowe porady od a do z jak rozpocząć i zakończyuć budowę?. Chciałem zbudować subwoofer aktywny, gdyż mój amplituner nie ma wyjścia na suba. Podłączę go pod wyjście komputerowe. Jakich użyć materriałów do budowy skrzyni? Jakiej grubości? Może wiecie gdzie najtaniej kupić taki głośnik, lub wzmacniacz do subwoofera (nie osobny tylko taki który mogę w niego wbudować). Jak mam wytłumić wewnątrz obudowę. Jeśli ktoś będzie na tyle uczynny to może umioeści zdjęcia z dokładnym opisem czegoś podobnego. Proszę o pomoc. Każdy kiedyś zaczynał więc wierzę że wy mi w tym pomożecie. Z góry dziękuję.

nikt za ciebie wszystkiego nie zrobi! jest duzo artykulow na glownej stronie, a jak nie to na audiomania.info

Skomentuj

1. Hertz ES250 lub ES300 (zalezy jaki duzy pokoj) a od Alpharda trzymaj sie jak najdalej
      2. Obudowa- najlepiej mdf 22-30mm, taniej to 2 x 18mm wiorowka albo 18mm wiorowka + duzo wzmocnien i poprzeczek
      3. Wytłumienie... to zalezy czy obudowa zamknieta czy bass reflex i ile litrow... zobaczy sie po wyborze glosnika
      4. Wzmacniacz- PA300... ok 300W dla 4 ohm, jest w dziale sprzedam... ale da sie duzo taniej tylko trzeba z ludzmi zgadadac...
      5. Przeczytaj artykuły na stronie glownej

Pozdrawiam

Skomentuj

Tutaj mozemy sie podzielis spostrzezeniami, i doswiadczeniami (w moim przypadku zdobywanymi przez lata), cos doradzic.Sprawa kompletnego projektu to juz sfera komercji i niektorzy z nas dorabiaja sobie w ten sposob.Zacznij od poczytania ksiazek, zainwestuj w wiedze czas i jesli to mozliwe pieniadze.A jesli tych pieniedzy tyle nie posiadasz i czasu takze to popros kogos o pomoc komercyjnie a moze wyjdzie taniej niz samemu brnac .

Skomentuj

Najlepiej skręcać płyty mdf na konfirmaty

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi. A jak się sprawdzają obudowy z drewna dębowego? Słyszałem że ponoć są najlepsze. To prawda czy lepszy bas jest na mdf? Obudowa ma być w miarę duża na bass reflex z głośniczkiem hertza 250 w

[ Dodano: 2005-04-21, 15:00 ]
            Jeszcze jedno. Czy znacie może jakiś program (łatwy w obsłudze). W którym po wpisanuiu parametrów głośnika oblicza mi obudowę (jej wymiary) na bass reflex? Szczególnie chodzi mi o tą cholerną rurkę. W winisd wychodzi mi metrowa rurka. A to chyba lekka przesada (choć możliwe że po prostu źle się do tego zabieram).

Skomentuj

wszystkei artykuły na:
              www.diyaudio.pl
              www.audiomania.info
              i przyklejone tematy na
              www.audioFun.er.pl

Po tej lekturze będziesz mieć duzo mniej pytań.

Skomentuj

wpisz w wyszukiwarcee allegro jl audio ... sorki ale jakos mnie na nie wzielo ;] pozdro

Skomentuj

ja radze sie troszke douczyc o budowie subwooferow.
                  kazdy z nas kiedys byl zielony w te klocki ale krok po kroku mozna sie wiele nauczyc.
                  jestem tego dobrym przykladem - koncze swoje pierwsze kolumienki i zabieram sie za wzmaka do nich choc wczesniej nie mialem zielonego pojecia o elektronice i akustyce...

Skomentuj

czesc ja mam podobnie jak Ty malo doswiadczenia w tym temacie....
                    ale proponuje najpierw zrobic cos nie drogiego(w razie nie powodzenia nie bedzie zly na siebie ze to kasa wyrzucona w bloto) proponuje jakies stx...
                    program do obliczania i latwy hmmm.... moze boxcalc mi sie podoba i prosciej sie nie da a opis jest do niego na glownej... zycze powodzenia...

Skomentuj

Czaruję...
                    X