Mam problem, otoz jak szukam jakiegos wzmacniacza np. na allegro to rozbrajaja mnie np tym ze pisza ze wzmacniacz ma 1600 wat a kosztuje 120 zl a inny ma 2x80 w rms i kosztuje 200 zl znacie moze jakas stronka z rodzajami mocy wzmacniaczy wiem ze jest jakas sinus, p.m.p.o , rms, czy sa jakies przeliczniki? na ktora moc zwracac uwage?? bo ja zwracam na rms ale czy jak nie ma podanej mocy w rms to mozna sobie jakos przeliczyc ?? mysle ze to artykul nie tylko mnie zainteresuje... dziekuje zza odpowiedz
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaka Moc??
Collapse
X
-
pod uwagę należy brać moc sinus i rms to jest to samo jest to moc ciągła jaką moze przyjąć głośnik przez 100godzin a pmpo jest to moc ktora glosnik może przyjąć przez ułamek sekundy
co do wzmacniaczy i mocy podawanej przez producentow albo lepiej--> na alegro to jest różnie, najlepiej sprawdzić na tabliczce znamionowej jaki jest pobór mocy w sieci tzn jeżeli wzmacniacz pobiera z sieci 100W to na moc jaką bedize dysponował na wyj to poweidzmy 2x30W lub troche wiecej
-
pmpo jest to moc ktora glosnik może przyjąć przez ułamek sekundy
Skomentuj
-
PMPO to chwilowa moc zasilacza. Określa ona moc, jaka mogą dostarczyć kondensatory filtrujące w zasilaczu i nijak ma się do rzeczywistych parametrów wzmacniacza. Zwracaj uwagę na rms.
Zauważyłem, że w głośnikach komputerowych moc jest podawana w PMPO, ale łatwo można ją przeliczyć na rms. ogólnie zastosować podzielnik 1:40. Czyli głosniki 160 Watt PMPO to ok. 4 waty rms (czyli defakto 2*2 w stereo). Niestety te duże liczby wciąż działają na wielu ludzi, którzy chwalą się, jakiego to sprzętu nie mają w domu.
Skomentuj
Skomentuj