Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Empire EASS 200 na wzór?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Empire EASS 200 na wzór?

1. Cy kotoś to słyszał i co moze o tej kolumnie powiedzieć, czy warto się na niej wzrować czy nie ? Jaki jest dzwięk i wszasze odczucia?
    http://www.empire.com.pl/eass200.htm

2. Wywnioskołwałem ze obudowa ma około 60-65 L a głosniki no wałasnie:
    wysokotonowy - ??? - jaki to jest
    sredniotonowy - ARP-150-00/8
    niskotonowy x2 - ARN-226-07/4 (te czy się myle?)

3. Jaka tam jest zastosowana zwrotnica (chodzi mi o podział, ile Hz)?

4. Czy mając wzm 2 x 120W sin przy 4 ohm wystarczm mi na pokój 15 m2 a kolumna będzie 8 ohm a nie wiem ile ma wtedy wzm przy 8 ohm? Raczej rock i techniawecza i HH ma być na tym słuchane.

5. Tak całkowity koszt kolumn kosztował by mnie około 600zł czy zrobić to na wzrór czy poszukać cos innego w tej cenie a jak cos innego to co ?
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Moze poprostu wyslij maila do producenta. Co jak co ale dwa takie "malenstwa" spokojnie naglosnia nie mala sale :-)

Skomentuj

Tu masz cos podobnego z lepszym opisem:
      http://skart.pl/index.php?id=2026&lang=pl
      Tylko nie wiem dlaczego oni wszedzie daja te wysokie. Mozna dac inne.

Skomentuj

EZO robil przeciez takie zabawki, najlepiej pogadajcie z nim co i jak bo on bedzie wiedzial;]

Skomentuj

po co podrabiac cos lepiej zamiast dwoch 20 zastosuj jedna tesle arn 312 lepiej na tym wyjdziesz

Skomentuj

Witam,
            Tak na pierwszy rzut, mojego oka, to w rozwiązaniu Eass200 jest zbyt mała Sv portu.
            Jeśli już wzorować się, to z rozwiązania Skart`a. Nawet f`s zwrotnicy są wyjątkowo dobrze dobrane. W tym wypadku celowe jest zastosowanie 2x226, bo pozwala to na zapewne przeniesienie nie tylko większej mocy, lecz także przeniesienie szerszego pasma (fp1 to 850[Hz]). Zagadkowe jest tylko to, że jako średniotonowy jest jeden i to mało efektywny Arn150-03 ( 84-85[dB]), a efektywność zespołu to 89[dB]. Na ostro, między f850-4500 jest do uzupełnienia około 4-5[dB]. Cóż, tajemnica producenta.
            Akurat użycie Arn312, Lukaszu, pogorszyłoby tylko sytuację, ze wzglęgu na mniejszą f skupiania, a więc wcześniejsze wystąpienie i spotęgowanie drgań cząstkowych. fp1 powinna być wyraźnie niższa i być może zastosowany głośnik "średniotonowy" nie będzie mógł przenieść zwiększonej mocy (lub nie powinien), pomijając fakt jego słabej efektywności.
            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

a efektywność zespołu to 89[dB].
              Niestety tak jest. Ja arp musialem tlumic o 3dB (do 88dB) bo zagluszal arn'y.
              Zestaw naprawde ma duze mozliwosci, jest niedrogi i przyjemnie sie go slucha.
              Co do wysokotonowego to proponuje kupic np peerless dt-100 lub vife jakas. Mi osobiscie podoba sie odtwarzanie wlasnie gdwk 9/80

Skomentuj

Co myslicie jak bym dał:
                ARN 312 - 4ohm
                ARP 150 - 4ohm
                ARV jakiegos tylko którego i do tego ta zwtotka czy moze inną ale tak do 80zł max
                http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&...0&vSubPage=275
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Witam,
                  Ezo, w rozwiączaniu Skart`a jako średniotonowy jest ARN150, a nie ARP150. Najważniejsze, że Tobie wszystko odpowiada.
                  Kondrax, Arp150 ma wysoki fs, a Arn312 z racji wielkości membrany nie powinien pracować do zbyt wielkiej fp.
                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
                  X