Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przróbka starych kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przróbka starych kolumn

Witam

Mam kolumny stare unitry ZG-25c. Kiedyś tam były takie kolumny tonsila co ich już nie ma, GDWk 9/40 oraz 2 równolegle podpięte GDN 16/25 - jest w środku zwrotnica..
    Jakiś czas temu gdn się wykruszyły (zestaw ma ponad 25 lat) więc wymieniłem na 2xGDN 16/30. Obudowa zamknięta o wymiarach H=46mm, głębokość=22mm, szerokość=24mm (to chyba 25 litrów czy żle to interpretuje.

Jakoś ta kolumna nie ma teraz basów, czemu się nie dziwie bo głośniki kończa swój zakres na 100Hz ( a może powinien być bas? 100 to w sumie nie tak wysoko).

I tu właśnie zastanawiam się nad włożeniem innego głośnika (jeden gdn 16/30 by został, tylko trzeba by jakoś mu obciąć dolny poziom np na 1khz) i działał by w zakresie od 1Khz i w dół. Stąd moje pytanie, jak to zrobić, bo rozumiem że zwrotnica jest ustawiona na jedną czestotliwość ( poniżej do zera leci na GDN a powyżej na gdwk), i trzeba by ją jakoś przestawić. Z drugiej strony można wywalić obydwa tonsile i wstawić jeden który by miał góre identyczną z istniejącym tylko dół by miał np do 40 Hz - pozostała by zwrotnica.

Jak do tego wszystkiego zrobić bass-reflex ? wystarczy dziura i tubka?

Proszę o jakieś wskazówki

[ Dodano: 2004-08-30, 23:21 ]
    aha i jeszcze jedno - myślałem nad LW65H81 alphard - ma podobną górną czestotliwość - co o nim myślicie - nie jestem żadnym audiofilem, chcę tylko trochę poprawić te kolumny

Co do tego bass reflexu to nie wystarczy po prostu "dziura i tubka". Do posiadanych głośników musisz dobrać odpowiednie strojenie b-r i dopiero na tej podstawie zaopatrzasz się w tunele o określonej średnicy i długości. Najlepiej skorzystaj z jakiegoś programu do wyliczania kolumn głośnikowych (np. WinIsd).

Skomentuj

wsadx tam mase gąbki, jak to nie pomoże na bas to zrób tak. Rura BR średnica 4,7 cm długość ze 14 - 16cm tlko pamiętaj o profilowaniu na końcu.

Skomentuj

Jakies szarlatanstwo slysze.Tak na oko to kiedys ktos zachorowal.
        Te stare GDNy byly naprawde dobre jak do tej obudowy w tamtych czasach.Obecnie mozna by wstawic jeden GDN 16stke albo inny 16-18cm ale nalezaloby przerobic cala zwrotnice.Pomijam juz ze byla ona zrobiona dla glosnikow 4Ohm (takze wysokotonowego), a juz nie wspomne o podziale.Jesli mial by to byc BR to standardowe obliczenia, wiadomo.Zamknieta trzeba by wypelnic welna a nie gabka, wtedy efekt bedzie pelszy (na scianach i tak juz jest duzo gabki ktora nie jest idealnym rozwiazaniem a obudowa jest stosunkowo mala).

Skomentuj

Uhhh, jak się ciesze że ktoś odpowiedział...
          Więc tak. Te stare GDN (oryginalne) były 4 omowe i miały bardzo ładny bas na starym magneciaku szpulowym unitry - całość miała niewiele mocy bo wzmacniacz miał końcówki 2x5w - ale ładnie to chodziło. Jak się wykruszyły to w sklepie mi powiedzieli że te gdn 16/30 to zamienniki tych startych... GDWK jest starty (4 ohmy) zminiłem tylko gdn'y.

i teraz czy wymienić ten wysoki tez na 8 omowy (40W już nie ma - jest 80 W) i zostawić te gdn'y a raczej popracować nad zwrotnicą i ew bass-refleksem, czy wymieniać jeden z głośników na taki co przenosi niższe czestotliwości?

Poradźcie coś....

Skomentuj

a może by tak zrobić nowe obudowy do tych Twoich głośników?? Przesymulowac je w WinISD a płyty w końcu dużo nie wyjdą no nie?? Co do tych GDNów to masz 100% że to Tonsil ?? w grę wchodzi jeszcze STX....

Skomentuj

Chciałbym uniknąć wykonywania nowych pudeł. Chciałbym wykorzystać stare pudła.

Skomentuj

też mam te kolumny, a raczej obudowy po nich i nie mogło tam być 4 ohmowych gdn-ów bo były dwa, a gwizdek był 4 ohmowy więc gdn-y są 8 ohmowe połączone równolegle, u mnie są aktualnie 2xgdn16/50/1 8 ohm i grają nieco lepiej niż oryginalne.

pozdrawiam

P.S. ktoś na elektrodzie pisal że wstawił tam stx-owskie gdn 16 (wyglądają bardzo podobnie do tych tonsila) i grają podobno jak stare, zresztą to obudowa zamknięta, więc jest dość tolerancyjna

Skomentuj

na pewno ten sam zetaw masz co ja ( ZG25-c), zostawiłeś starą zwrotnicę ? Tylko kolumny wymieniłeś ?

Skomentuj

Do Boe zestaw glosnikowy a kolumna to to samo w uproszczeniu) Wiec jesli ktos zostawil stare zwrotnice i wsadzil do zestawu inne glosniki (o innej impedancji) to ma brzeczka do garazu a nie kolumne.
                    Przy zmianie impedancji nalezy zmienic elementy zwrotnicy w galezi ktora obsluguja wlasnie ta zmieniona impedancje.
                    Z teksty takze odczytuje ze chcesz jeden z glosnikow nisko srednio zostawic a drugi zmienic na inny.Rozjedzie Ci sie caly zestaw jesli chodzi o dobroc i rezonans.Taki uklad musialby miec osobne komory i mozna by wtedy jeden z nisko srednio nizej ciac osobnym filtrem.To juz przy tych starych pudlach przerost formy nad trescia.Proponuje wstawic nowe fronty i jeden glosnik nisko srednio jak proponowalem wczesniej oraz jedna kopulke i zaprojektowac zwrotnice.
                    Stara skrzynia jest zatem szkieletem nowego zestawu.

Skomentuj

2 rozwiązania:

1.Zostawić 2xgdn 16/30 oraz gdwk 9/40 i poprostu zrobić nowa zwrotnicę (zostaje w całości stare pudło).

2.Zamiast 2xgdn 16/30 wstawić jeden głośnik o wiekszym zakresie czestotliwości w dół i też zaprojektowac zwrotnicę.(nowa przednia ścianka pudła z innymi otworami)

Które rozwiązanie będzie lepsze. Zalezy mi na na basie ktory zniknął. Nie chcę bass-reflexa bo to trochę roboty a i moge się przy tym pomylić - obudowa zamknięta mi odpowiada.

Proszę o opinie.

Skomentuj

moje zg25c dostałem i już były w nich wymienione gdn-y, wygląda na to, że zwrotnica została stara, więc podział jest bez zmian (jest tam filtr II-rzędu na gdwk i I-go na gdn, kond przy gdwk jest 4,7uF do tego tłumik w postaci rezystora 2 ohm w szereg, indukcyjności cewek nie mam jak określić) kond jest z 77 roku więc zwrotka bez zmian i gra to dość dobrze chociaż filtr dla kopułki trzeba przerobić albo ostrzej ciąć albo wyżej, bo w takim układzie zdarza się mu charczeć, jeśli zależy ci na basie to do tej obudowy zdaje się pasować arn188, który nadaje się szczególnie do zamkniętej tylko, że średnie będą wtedy gorsze, ale możnaby zostawić tą kopułkę co jest no i trzebaby oczywiście przednią ściankę wymienić, ale w tej obudowie to nie będzie trudne, bo jest w zagłębieniu.

Skomentuj

Czaruję...
                        X