Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JBL GT 102 -pomóżcie zbudować skrzynkę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JBL GT 102 -pomóżcie zbudować skrzynkę

Witam,

Kupiłem taki głośnik- jak w temacie. Chciałbym zbudować do niego skrzynię (planuję wykorzystać płytę wiórową 18mm ). Oczywiście bedzie to grało w samochodzie. Zasilane będzie wzmakiem 120 W RMS (gelhard, więc raczej prawdę podają ) . Sporo czytałem o budowaniu tego typu zabawek, natomiast zdecydowanie obliczenia mnie przerastają. Baardzo proszę o pomoc. Nie jestem zdecydowany na konkretny rodzaj obudowy (closed, br) , aczkolwiek chciałbym, aby obudowa nie była przerażajaco wielka, jako , że będzie to jeździło w astrze 1-ce hatchbaku , do spółki z kołem zapasowym na domiar :-( - auto ma lpg....

Pomóżcie , proszę. Podpowiedzcie rodzaj obudowy, objętość, ewntualnie parametry rurki b-r. I nie krzyczcie na lajkonika, hihihi Z góry dziękuję

Najczesciej obudowe oblicza sie z parametrow T-S glosnika ktorych na razie nie podales.

Marnowalem tylko swoj cenny czas na szukanie parametrow:
    http://assistenza.kenwood.it/parametri/jbl-car.htm
    Reszte niech inni zrobia ja sie zmeczylem. Na oko glosnikowi przydalaby sie skrzynia z 40-50litrow b-r. Jesli taka dla ciebie jest za duza to zrob mniejsza a dlugosc tunelu b-r dobierz na ucho. Srednica min 7cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
      Najczesciej obudowe oblicza sie z parametrow T-S glosnika ktorych na razie nie podales.

Marnowalem tylko swoj cenny czas na szukanie parametrow:
      http://assistenza.kenwood.it/parametri/jbl-car.htm
      Reszte niech inni zrobia ja sie zmeczylem. Na oko glosnikowi przydalaby sie skrzynia z 40-50litrow b-r. Jesli taka dla ciebie jest za duza to zrob mniejsza a dlugosc tunelu b-r dobierz na ucho. Srednica min 7cm.

Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za parametry. Gdyby ktoś mógł mnie objętością i b-r uraczyć... Ściągnąłem win iso i wklepuję parametry, ale antytalent i lajkonk totalny ze mnie :-( Za to nie mam jakichś nadmiernych wymagań. Nawet tuba noname, którą obecnie woże nie jest (dla mnie ) aż taka tragiczna....Więc z każdych obliczeń, po wykonaniu skrzyni zapewne będę bardzo zadowolony.Zapraszam do dyskusji

Skomentuj

no witam. wiec jest tak jak irek pisze. ok 50 litrów było by optymalnie. po symulacji widać ze głosniczek idealnie nadaje sie do budy typu br. według mnie nie warto schodzic poniżej 40litrów gdyż f3 podnosi sie bardzo. przy 40litrach mamy f3=44Hz, impuls 15ms przy 26Hz, wiec wyniki akceptowalne. przy tych wymiarach rurka br o średnicy 82mm ma długość ok 20cm, jednak najlepiej stroić na słuch, stopinowo przycinając.

Skomentuj

Zamieszczone przez dziejok
          no witam. wiec jest tak jak irek pisze. ok 50 litrów było by optymalnie. po symulacji widać ze głosniczek idealnie nadaje sie do budy typu br. według mnie nie warto schodzic poniżej 40litrów gdyż f3 podnosi sie bardzo. przy 40litrach mamy f3=44Hz, impuls 15ms przy 26Hz, wiec wyniki akceptowalne. przy tych wymiarach rurka br o średnicy 82mm ma długość ok 20cm, jednak najlepiej stroić na słuch, stopinowo przycinając.
          Witam Krajana :-) Więc na początek koncept jest.I bardzo Ci zań dziękuję. Eeeech , wira w ludzkość znacznie odżyła...będę miał suba :-) Na dobrą sprawę mogę wziąść się za budowę. Czy dać pojedynczą płytę 18 mm, wystarczy ? Czy zamknięta obudowa nie wyszłaby jeszcze mniejsza ? Przepraszam, że marudzę, ale ten bagażniczek jest taaaki mały.

Skomentuj

hej ho. mozesz popróbować z zamknietą ok 27litrów jednak ucierpi na tym najnizszy bas (f3 przy 67Hz!) oraz efektywność.Poprawi sie impuls. w sumie w aucie najniższe rejestry są prakycznie nie słyszalne wiec mozna sie pokusić na tak małą budke. bas nabierze wykopu jednak do obudów typu sealed potrzebujesz mocnego wzmaczka.

Skomentuj

Zamieszczone przez dziejok
              hej ho. mozesz popróbować z zamknietą ok 27litrów jednak ucierpi na tym najnizszy bas (f3 przy 67Hz!) oraz efektywność.Poprawi sie impuls. w sumie w aucie najniższe rejestry są prakycznie nie słyszalne wiec mozna sie pokusić na tak małą budke. bas nabierze wykopu jednak do obudów typu sealed potrzebujesz mocnego wzmaczka.
              A wzmaczek dość mizerny 120 W RMS :-( Chyba pozostaje b-r, min. 40 l. Kurde, może jakoś ją zmieszczę - obmierzę resztki bagażnika i zobaczymy....

Skomentuj

nie wiem ale chyba juz cos takiego robilem to chodzi o 10`2 (jakby do kwardatu)
                zoabcz :
                http://www.tatoturbo.webpark.pl/ (sub macka)

[ Dodano: 2005-04-27, 00:41 ]
                Zamieszczone przez Viking
                A wzmaczek dość mizerny 120 W RMS :-( Chyba pozostaje b-r, min. 40 l. Kurde, może jakoś ją zmieszczę - obmierzę resztki bagażnika i zobaczymy....
                ze co?!!
                120rms ? malo ?!
                heheh RF'y maja po 50 i wszystko zapiedziela chyba ze czegos nie zrozumialem :P

Skomentuj

120W rms jesli to prawadziwa moc tego wzmaczka i bedzie dobrze podłączony (kabelkami o duzym przekroju wprost do aku) to starczy spokojnie, biorąc pod uwagę ze głosnik ma duże spl i tylko 125W mocy max.

Skomentuj

Czaruję...
                  X