Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Beyma 8BR40 x 2 - Isobaric B-R.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Beyma 8BR40 x 2 - Isobaric B-R.

Witam!

To będzie jeden z moich pierwszych subwooferów. Za sobą mam już kolumny.

Proszę o wypowiedzi i wskazówki na temat takiej przykładowej konfiguracji.

Dwa głośniki Beyma 8br40, isobaric, push-pull. Obudowa ok 45l, strojenie ok 40Hz.

Wiem, że to co proponuję nie za bardzo zdagza się z zasadami konstrukcji. Zacząłem od strojenia SBB4, ale dla obudowy ok 40l strojenie tunleu powinno być ok 30Hz, co dawało długaśne tunele b-r. Teraz wszystko wychodzi w symulacji jako tako, f3 35Hz, impuls ok 13ms przy 40Hz.

Za wszelkie spostrzeżenia będę bardzo wdzięczny.

PS. To jest narazie prototyp, ktory i tak zbuduję (moze delikatnie zmodyfikuje w zależności od waszych podpowiedzi), wiec prosze mi nie odradzac i mowic, ze lepszy bedzie STX czy cos tam innego. Chce się czegoś nauczyć przy okazji budowania, jak mi się dźwięk nie spodoba to będę kombinował w inną stronę.

Na subwoffer ja preferuje większe głośniczki. Może pomyślałbyś o Beymie 10BR albo 12BR??

Skomentuj

Tandem 20cmetrowych glosnikow w 40litrach to chyba za duzo co?
      No ale jesli impuls Cie zadowala to spoko, tylko nei wiem czy bedziesz je w pelni kontrolowal.
      Az jestem ciekaw efektu.

Skomentuj

Już zszedłem do 35 litrów. Poprawia się jeszcze troche impuls (max 11ms ) i kontrola a f3 tylko troche rośnie. Z symulacji wynika, ze wytrzymałość mocowa w 35 litrach jest lepsza od obudowy zamknietej. Ten glośnik ma dosyc duże tlumienie mechaniczne (Oms dosyć niskie) więc obudowa zamknięta tak wiele tu nie pomoże.

Nad wiekszymi glośnikami jeszcze się zastanowię (głównie chodzi tu o pieniążki ), ale nie wiem za bardzo, bo te 35 litrów plus jeszcze wzmacniacz i komora na 2 głośniki, wychodzi z tego wielki subwoofer.

Skomentuj

Czaruję...
        X