Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nitypowy problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nitypowy problem

Witam,

mam głosniki komputerowe 5.1 Altec Lansing ADA995 które nie mają regulacji głośności.
    Jak najprostrzym sposobem przerobić sobwoofer aktywny aby taką regulacje dodać. Zaznaczam, że nie jestem super fachowcem elektronikiem.
    Z góry dziekuje za odpowiedź

Pozdrawiam
    Marcin

Dziwne , że nie mają regulacji głośności jeżeli chcesz taką regulację zrobić musisz wstawić potencjometr np 10K ohm (10 kilo omów:) klasy A i to wystarczy. Potencjometr wstawiasz na przewodzie między kompem a głośnikami. Wszysttko inne czego potrzebujesz czyli jak podłączysz ten potencjometr znajdzisz w sieci, jak sie nie uda to pisz na PW

Skomentuj

Jesli chcesz sam subwoofer regulowac to moze trzeba w elektronike ingerowac, ale sugeruje pomoc kolegi znajomego ktory wie jak to sie robi.
      Przeciez nawet virtualnie nie mamy przed oczami tego co Ty (czyli bebechow).Sam potencjometr moze rozne skutki wywolywac, z powodu niedopasowania impedancujnego i dlugich przewodow sygnalowych.

Skomentuj

zajaranyy, a co to jest klasa A potencjometru ?
        Jeśli zaś chodzi Ci o charakterystykę liniową (A) to radzę poczytać co nieco o tym jak człowiek słyszy by uświadomić sobie, że wzmocnienie reguluje się potencjometrami o charakterystyce B (logarytmicznymi).

Skomentuj

Quester,powiedz mi czemu,niemoge nigdzie dostac logarytmicznego wydalem 5 zł( LOL) na liniowy,i rozbnica taka ze z tym moge podkrecic na maxa i niemoge sciszyc calkiem,a w logarytmicznym to ze moge sciszyc do konca i do konca jeszcze niegdy niepodkrecilem...(wiem jak to wyglada na wykresie liniowy vs logarytm. ale jak w zyciu(roznica) ?)
          pozdro

Skomentuj

To, ze nie mozesz sciszyc calkiem to znaczy, ze jest zle dobrany. Jesli wies jak wygladaja wykrasy to wiesz, ze na liniowym nie podglasza sie rowno w miare przekrecania potencjometru. Jesli nie slyszysz roznicy to moze znaczyc, ze jednak masz logarytmiczny. Chinskie potencjometry sa oznaczane na odwrot: A to B, a B to A.

Skomentuj

220k ohm jest,taki byl ale sie posypal,telpod to jest,aa i tym zeby gralo jak najciszej to zjezdzam w lewo i daje muting(i gra wystarczajaco zeby posluchac muzy na spokojnie)
              a tamtym bylo bez muting i dalo sie sciszyc , czy ma moze od tego znaczenie jesli nieprzylutowalem jednej nozki?(lewy kanal)

Skomentuj

oj rzeczywiście chodzilo mi o klase B czyli logarytmiczne sory A to są liniowe i pamiętam że mój liniowy trzeszczał i tak mi się źle skojażylo sorki

Skomentuj

Czaruję...
                X