Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

gdwk 11/100(8) + tvm ARN150-03(8) Zwrotnica i obudowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

gdwk 11/100(8) + tvm ARN150-03(8) Zwrotnica i obudowa

Witam!

To mój pierwszy post i pierwsza konstrukcja, więc proszę o opinie.
    Widziałem kilka tego typu kolumienek regałowych z br z tyłu w necie i na forach, więc dobór przetworników powinien być prawidłowy.
    po 'wrzuceniu' ARN'a do WinIsd, otrzymuję objętość ok. 10 litrów (dla BR) i strojenie na 41Hz(!). f3 przy takiej konfiguracji wypada ok 40hz(kolejna wątpliwość). Czy takie wyliczenia mogą być poprawne?
    chcę uzyskać w miarę niskie zejście tych kolumienek bo na razie nie stać mnie na zrobienie suba.
    Co do zwrotnicy myślę, że będzie wymagała trochę zabawy ale zastanawiam się nad taką samą jak zrobił Yoshi, mam tylko pewną wątpliwość: on miał dwa 4ohm arn, ja mam 8ohm ale jeden. i jeszcze częstotliwość cięcia: w zwrotnicy Yoshi'ego jest o wiele niższa niż zalecane przez Tonsila 4000Hz-czy kopułce nic nie grozi?

Jezeli kopulka Yoshiego zyje to znaczy ze jej niskie ciecie nie zaszkodzilo :] ta zwrotnica powinna byc ok choc poszukaj troche bo nawet pan Is napisal artykul do Elektroniki Praktyczniej z opisem podobnych monitorkow niestety z wersja 4ohm http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt

Skomentuj

Moja pierwsza konstukcja rowniez oparta byla na arn150 tylko ze z gdwk 9/80/1
      umiescilem go w obudowie o pojemnosci 11,52l z tunelem d=4cm l=11cm co dalo mi strojenie na ok 48Hz
      z doswiadczenia wiem ze teoria rzadko zgadza sie z praktyka
      ta obudowa jest odpowiednia tylko daj tunel o troche wiekszej srednicy niz ja bo mam gwizdy
      gdwk 11/100 na zwrotnicy Yoshi'ego gra dobrze i spokojnie wytrzymuje (sprawdzalem)
      daj tylko wieksze tlumienie
      zwrotnica nie jest az tak skomplikowana (niedlugo zamieszcze wzor plytki z cala reszta) a jej koszt to ok 30zl

te kolumienki sa idealne na poczatek, jak masz dobry wzmak i nie za duzy pokoj to sub ci nie bedzie potrzebny (na razie)

DO DZIELA

Skomentuj

Re: gdwk 11/100(8) + tvm ARN150-03(8) Zwrotnica i obudowa

Zamieszczone przez koyotee
        miał dwa 4ohm arn, ja mam 8ohm ale jeden
        Ale polaczone w 8 ohm wiec na jedno wyjdzie.

Skomentuj

kopulka bez problemu wytrzyma.
          na poczatek jest to bardzo dobra konstrukcja.
          zwrtonica nie jest skomplikowana
          wystarczy troche checi i kolumna gotowa

Skomentuj

Czaruję...
          X