Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary głośników

Moim pytaniem jest przybliżona cena urządzeń do pomiarów parametrów głośników (bez oprogramowania). Czy łatwo je dostać i co to za urządzenia. Prosiłbym o jedną a precyzyjną odpowiedź.

JIG :) speaker workshop i 25-35 zł za JIGa

Skomentuj

Ale JIG'em SPL'u nie zmierzysz :).

Skomentuj

i jeszcze mikrofon do jiga - 50-100 zl a nawet wiecej - zalezy od jego jakosci

Skomentuj

i kabina bezechowa za około 1 mln złotych...

Skomentuj

Dobrze i dziękuję, wystarczy. Z tą komorą bezechową to przesadziłeś....

Skomentuj

no dobra jak masz dojscia to sie zmiescisz w 800 000 pln z ta komora... radze nieoszczedzac na elementach do JIG`a...zaszczedzisz pare pare blach a elementy beda ci sie raz dwa sypac

Skomentuj

tzn. że lepiej sobie darować pomiary za małą kasę... Darujcie już z odpowiedziami (;

Skomentuj

nie robcie mu wody z mózgu, w wersji minimum caly jig to rezystor i 2 wtyki pewnie w 15 zl sie zmiescisz tym pomierzysz parametry T-S, a mikrofon to juz drozsza zabawka bo kapsulka mce-2000 kosztuje okolo 30 pln plus przedwzmacniacz za okolo 30-40 pln oprogramowanie masz darmo (speaker workshop) no i kompa trzeba z karta minimum SB

Skomentuj

Jesli chcesz mierzyc parametry T-S to jig wystarczy. Opisy sa na www.audiomania info.

Skomentuj

Niech mi ktoś powie... czy sam jig (bez mikrofonu pomiarowego) wystarczy żeby zmierzyć tylko parametry T-S (bez pomiaru charakterystyki itp)?

Skomentuj

Nareszcie jacyś normalni ludzie, dzięki bardzo Tom

Skomentuj

tak, do parametrów T-S wystarczą Ci dwie wtyczki minijack i rezystor wzorcowwy (zalecany 10ohm) schemat połączenia masz w helpie od SW

Skomentuj

Ale mieszacie !

Primo: do pomiaru parametrów T-S głośnika najwygodniejszym narzędziem jest JIG + Speaker Workshop (program darmowy - licencja freeware).
                            Secundo: do pomiaru charakterystyki częstotliwościowej potrzebny jest JIG, mikrofon, preamp (mam jeden na sprzedaż) i wspomniany już Speaker WorkShop.
                            Aby zmierzyć SPL nie potrzebna jest komora bezechowa, bo pomiar odbywa się na nieco innej zasadzie niż się to robi w przypadku posiadania komory (inny sygnał). Jest natomiast potrzebny system referencyjny na podstawie którego kalibruje się "domowy" system pomiarowy. Jeśli nie masz dostępu do systemu referencyjnego to raczej SPL nie zmierzysz.

Koszty:
                            JIG 30-50zł (w zależności od cen elementów) z łatwością wykonasz go sam na podstawie tego artykułu. Oczywiście można posłużyć się jak wspomniał Tom "uproszczoną wersją" JIGa jeśli zamierzasz mierzyć tylko parametry T-S
                            Preamp 30-50zł (w zależności od cen elementów) również możliwy do samodzielnego wykonania na podstawie tego artykułu
                            Mikrofon 35+ zł (w zależności od źródła zakupu i wybranej wkładki)

Skomentuj

Quester, czy możliwe jest u Ciebie zamówienie samej płytki drukowanej? Jeśli tak to za ile i na kiedy by było?

Skomentuj

pomiarow charakterystyki mozna doonac bez jiga wystarczy preamp i mikrofon,
                                to tak dla scislosci

ja tam jestem inny cenie prostote

Skomentuj

Czyli w najgorszym przypadku może mnie to kosztować niecałe 200zł. Cena nie zwala z nóg. SPLa nie muszę koniecznie mierzyć, interesują mnie parametry TiS, muszę zmierzyć parametry kopułki Heco do zwrotnicy (zmierzę FS?). A i do późniejszych pomiarów się przyda...

Skomentuj

Tom, masz rację... nieścisłość z mojej strony. Pisząc o zdejmowaniu ch-ki miałem na myśli kompletny pomiar włącznie z T-S.

schmeichelsopot, tak: Fs zmierzysz za pomocą JIGa + SW (lub rezystora + SW).

Skomentuj

a tym mini jigiem rezystorem to mozna nawet impedancje sciagnac, parametry T-S tez tylko ze jig jest wygodniejszy drozszy i troszke bardziej skomplikowany cos za cos, ale da sie pisze tak bo ja nim wszystko robilem i da sie taka tansza opcja

Skomentuj

do korzystania z JIGa jest cały artykuł więc chyba nie ma problemu, jest nawet wzór płytki. Co to jest SW?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X