Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny z głośnikiem niskotonowym montowanym z boku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny z głośnikiem niskotonowym montowanym z boku

Planuję budowę kolumn podłogowych 3-drożnych w oparciu o głośnik basowy STX GDN 27-300-8-SS. Z założenia głośnik niskotonowy ma być z boku obudowy, celem zachowania wąskiego przodu kolumny. Ale przez to chyba trzeba będzie ustawić dość niskie cięcie na głośnik niskotonowy, może 80, może 100 Hz? Z przodu natomiast planuję umieścić głośnik 14-16 cm (pewnie to też będzie STX, ewentualnie Tesla lub coś innego), który przejmie częstotliwości powyżej tego. Nie wiem teraz jak sobie z tym poradzić, czuję że zwrotnica będzie dość skomplikowana. W zasadzie ma to być coś w stylu "kolumny podłogowe z wbudowanymi subwooferami. Wolałbym uniknąć oddzielnego zasilania sekcji niskotonowej. Proszę o wszelkie rady.
    Obudowę planuję rzędu 40-50 litrów, w tym około 30 na niskotonowy, kilka litrów na nisko-średniotonowy, plus reszta objętości zajmowana przez głośniki itp.

Niskotonowy ma efektywność 91 dB (1W/1m) przy 1 kHz, tylko że ma być odcięty przy około 100 Hz, a wtedy osiąga co najwyżej 83 dB, czy wobec tego szukać do kompletu głośnika nisko-średniotonowego o podobnym SPL=83 dB? Czy poprawiłoby to w jakiś sposób liniowość pasma? A może jednak szukać nisko-średnio 91 dB?

O takie coś mi chodzi: http://img07.allegro.pl/photos/orygi...983/49498311_2

Czym chesz to zasilic, zeby bylo wysterowane? O wysokotonowym nic nie piszesz.

Skomentuj

ja bymn ci polecil na przód 2 arn 150 a zwrotka z podzialem 150/3500.Tu masz linka gdzie robia takie zwrotki za 35 zl sztuka http://www.subwoofery.pl/ tylko musis do nich napisac a oni ci zrobia:]Bude bym zmniejszyl do okolo 43 litrow 35 dla stx reszta dla arn'ow i bedzie spoko

Skomentuj

no to ja sie też dołącze, bo planuje coś w takim stylu :P

z tym, że ja dałbym u siebie tak:
        Tesla ARN 226/x/x (sekcja niskotonowa w ok. 30L)
        jakieś tonsile lub tesle (sekcja niskośredniotonowa w ok. 7L)
        średniaki pewnie Tesla ARP 150/costam (w oddzielonej przegrodzie, tylko nie wiem po co :P)
        wysokotonowy Tesla ARV

Tak sobie dopiero marzę Może coś inaczej?

A zwrotke znajomy by mi wykonał :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj SMS
          jakieś tonsile lub tesle (sekcja niskośredniotonowa w ok. 7L)
          średniaki pewnie Tesla ARP 150/costam (w oddzielonej przegrodzie, tylko nie wiem po co :P)
          no to jakies wiecej niz 3drogi wychodza;p jak chcesz dac 266 na bass to po co niskosredniotonowe glosniki? wystarcza srednie. ie widzisz ze ci dubluje sie troche;p

Skomentuj

Wzmacniacz mam 2x100W @4ohm przy thd=0,01%. Wzmacniacz jest konstrukcją znajomego, więc za dużo nie powiem, bo nie wiem na jakich to jest układach, a nie za bardzo mam możliwość sprawdzenia. No cóż - jeżeli chodzi o moc - ogromne kondensatory, ciężki transformator i duże radiatory - więc wysteruje nawet największe kolumny. STX GDN 27-300 owszem ma zapas mocy, ale ja nie chcę nagłaśniać sali gimnastycznej tylko pokój 12 m2.

Nad wysokotonowym się jeszcze nie zastanawiałem, chciałbym kupić Tonsila którego tak wszyscy zachwalają - GTC 11/130, ale to dla mnie za wysoka klasa cenowa, a nie kupię okazyjnie z Allegro - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49948245 - bo wiadomo że za 60 zł to był regenerowany. Zastanawiam się nad STX GDWK-11-200-8-AJ albo Tonsil GDWK 8-13/120.

Co do zwrotnicy to wydaje mi się, że będzie jednak droższa niż 35 zł. Podział na 150 Hz wymaga cewki o dużej indukcyjności (czyli mnóstwo drutu, duże koszty, no ale mówi się trudno). Widzę parę zalet takiego podziału: skoro niskotonowy będzie odtwarzał do 150 Hz, to przedni nisko-średniotonowy (prawdopodobnie ARN 150) będzie odciążony od niskiego basu, a co za tym idzie - nie trzeba będzie robić dla niego ogromnej komory. Ale mam pewne wątpliwości - czy częstotliwości rzędu 150 Hz wydobywające się z basowego nie będą przytłumione, skoro będą grały gdzieś z boku kolumny zamiast z przodu? Właśnie dlatego myślałem żeby dać cięcie na około 80 Hz, żeby niskotonowe odpowiadały tylko za niski bas, resztą zajęłyby się nisko-średniotonowe, które przecież bez problemu odtworzą dźwięk od 80 Hz.

Wewnętrzny litraż budy wyszedł mi 40 litrów. Mogę zrobić dłuższą boczną ściankę i zyskam na tym kilka litrów. Więcej niestety nie mogę dać, jestem ograniczony posiadanymi materiałami. Od tego trzeba odjąć objętość zajmowaną przez głośniki i wzmocnienia konstrukcji.

Skomentuj

tychyba zartujesz z tym ze to ma naglasniac 12 m kw ? :| jak tak to albo ty jestes lekko przygluchawy albo lubisz ból głowy :>
              pozdro

Skomentuj

Bez przesady, jakbym chciał kupić coś do napier******* to bym kupił Alpharda przynajmniej 15 calowego. Dla mnie 25 cm to optimum. To że głośnik ma potencjał, to nie znaczy, że mam zamiar katować go aż do bólu głowy.

Skomentuj

te zwrotnice tyle kosztuja bo p[isalem do tej firmy i mi napisali ze za 35zl bedzie taka zwrotka.Arn dasz do 8 litrow closed beda miec dobra wytrzymalosc mocowa.A z tym 150 hz ten glosnik nie bedzie przytlumiony bedzie gral tak jak ma grac czyli dobrze

Skomentuj

heh .. ja mam w 12m^2 2x stx 22 i wysiedziec sie tu czesto nie da a co dopiero jak bym mial 2x 27 - 300 :) heh :) spoko :) ... co do wysokich .. o ARV myslales ?

Skomentuj

Zamiast ARN 150 dałbym ARX 150 - większa skuteczność i lepsze średnie tony, wygląd i cena - taka sama.

Skomentuj

tak mIKI wystarcza sredniotonowe?? to znajdz mi sredniotonowe ktore bez problemu radza sobie z 150Hz i sa w tym przedziale cenowym o ktorym jest mowa w temacie, a juz nie mowie o jakosci srednich tonow, czekam z niecierpliwoscia ! :)

Skomentuj

MoJojojo, tu chodzilo o dj sms'a projekt, fakt lepiej zamiast srednich dac niskosredniotowe. chociaz arn 266 i arp 150 & arv nie byloby zle

Skomentuj

Cholera no, jakoś mi ten ARN 150 nie leży, nie wiem czemu ale on mi się po prostu nie podoba (a zapoznałem się dokładnie ze wszystkimi wersjami), wygląd nawiązuje do alfreda, niski SPL, poza tym głośnik jest drogi i trudno dostępny. To głupie ale mam jakiś sentyment do STX-a... zresztą wyboru wielkiego to nie mam - z sensownych propozycji to właśnie tylko STX i TVM. Wracając do wysokotonowych: ponoć ARV i STX to ta sama klasa jakościowa i cenowa, a przydałoby się wreszcie sprawdzić tego nowego GDWK 11-200.

Skomentuj

Arn trudno dostepny ? :| empire.com.pl zamawiasz i masz :| niewiem o czym ty mowisz

Skomentuj

hey, a nie lepiej tak:
                                ciekawe jakby grały 4drogi :P :
                                - 3 drogi (zwrotnica)
                                - i ARX, jako szerokopasmowy bez zwrotnicy :P

ale myślę że do ARN 226 nie potrzeba szerokopasmówki :P

ja niedługo robię tak:

-ARN 226 w ok. 30L
                                -ARP 150 w kilku litrach
                                -ARV 104 w oddzielnej komorze ze średniakiem

co sądzicie o wysokotonowcu Tonsil GDWK 7/50/19 8 Ohm??

Skomentuj

arp ma wlasna obudowe wiec ten litraz moze byc jaki se chce i to czy bedzie oddzielna obudowa na niego i wysokiego to twoja decyzja... bez znaczenia

Skomentuj

a co sądzicie o GDWK 7/50/19?

Skomentuj

moja propozycja
                                      stx 27 ss
                                      stx17 ss lub arn150
                                      arv 104
                                      zwrotki na www.janbo.pl
                                      bedziesz musial troche pokombinowqac z tłumikami na arv ewentualnuie na srednie :P
                                      stx 27 cial bym tak 150-200 Hz

Skomentuj

Wybrałem XM-165-1394. ARN 150 odrzuciłem z powodu bardzo słabej (szybko opadającej) charakterystyki w obudowie zamkniętej 8 litrów; ten głośnik nadaje się tylko do BR. A nie chciałem robić BR dla nisko-średniotonowego ARN 150, bo nie wiedziałem czy w ogóle jest jakiś tego sens przy takim wysokim odcięciu (od 150 Hz), oraz czy nie będzie on jakoś zakłócany przez BR od GDN 27-300.

Skomentuj

Czaruję...