Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy zestaw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

chodzi o bas reflex..nic wiecej nie powiem... ZAPRASZAM DO ARTYKUŁÓW!

Skomentuj

Wyczytałem, że strojenie polega na skracaniu lub wydłużaniu tynelu br. (Chyba dobrze wyczytałem :P). A skąd mam wiedzieć, że nastroiłem na 45Hz??
      Pozdro!!

Skomentuj

to tez pisze w artykułach... a dokladniej to ze programy obliczaja(jest tez jakis wzor ale ja korzystam z win isd)
        zalezy strojenie od dlugosci,srednicy ,jaka duza obudowa i moze jeszcze cos(tyle wiem)
        pozdro

Skomentuj

O co chodzi z mocą transformatorów toroidalnych która podana jest w VA?? Jaki transformator (o jakiej mocy) należy użyć do wzmaka na TDA7294 2x24V 120VA czy mniej??
          Czy można jednym trafo zasilić 2 wzmacniacze na TDA7294??

Skomentuj

thunder, zacznij od zwiedzania TEGO serwisu,ponadto masz jeszcze audiomanie,tam jest dużo wartościowych artykułów.Nikt Ci tu na forum nie podstawi gotowego projektu.Ściagnij sobie Winisd,podstaw parametry głośników i kombinuj.Jak czegoś nie rozumiesz to napewno znajdziesz odpowiedź w obydwóch przytoczonych serwisach.
            Aż dziwne że jeszcze nikt Cie nie zjechał.
            Po co te ludziska piszą te artykuły?Robota na marne?

Skomentuj

umberto: łatwiej zaśmiecić forum niż poczytać artykuły - oto powód.

thunder: moc transformatora wyrażona w VA (VoltoAmperach) jest to moc pozorna. W zasadzie w przypadku zastosowań do scalonych wzmacniaczy mocy można przyjąć, że jest ona bliska mocy czynnej (wyrażanej w W - Watt'ach) mimo, że jest ona de facto większa (równa w przypadku obciążenia czysto rezystancyjnego z punktu widzenia źródła). Jeśli nie wiesz co to jest moc pozorna, bierna i czynna to poszukaj w internecie informacji na temat trójkąta mocy lub o każdej z tych mocy oddzielnie.
              Dla pojedyńczej kości TDA7294 wystarczy transformator 100VA. Oczywiście można zasilić jednym tranformatorem dwa wzmacniacze (a nawet kilka), ale należy wtedy dobrać odpowiednio większej mocy transformator. I poczytaj człowieku artykuły zanim zadasz kolejne śmiesznie proste pytania, na które w ciągu kilku sekund można znaleźć odpowiedź poprzez wyszukiwarki czy w serwisach o tej tematyce !!!

Skomentuj

Czaruję...
              X