Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja głośnika

Witam mam zamiar sobie kupic głośniki z tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=49750039 jest tanio i jestem ciekaw czy to nie jest zadna kicha z parametrami. Prosze napiszcie czy sie oplaca kupowac.

----------------------------------------------------------------------------

I jeszcze mam magnes wraz z koszem od duzego głośnika i chcialbym go wyremontowac. Tylko nie wiem jakie nam dokupic czesli membrane i itp. I czy sie to opłaca

Parametry głośnika : (to co znalazłem napisane z tyłu)

TONSIL
    GDN 25/40/3

40W 8Ω

Kosz jest o wymiarach:

średnica całego: 25cm
    srednica wewnetrzna miedzy krawędziami 22 cm
    i srednica otworu na dole tego przyległego do głośnika: 5,4cm

I jeszcze ta wneka na magesie srednic 5,1cm

Prosze podajcie jakie częsci mam kupic i linki do nich jak mozecie.

http://www.tonsil.com.pl/price/speak.htm to jest link do stronki z tonsilami, jest wśród nich Twój model, jak widać, nówka kosztuje 120zł, to czy sie opłaca go regenerować zależy od tego czy 120zł to dla Ciebie dużo czy mało.
    regenerować możesz orginalnymi elementami tonsila (jakie na stronie www.tonsil.com.pl) lub jakiegokolwiek innego producenta, tylko pamiętaj że zregenerowany głośnik będzie miał inne parametry i trzeba by było go zmierzyć żeby je określić wiarygodnie.

głośniki do których dałeś link to kicha. kicha nie tylko z parametrami. :)

Skomentuj

Heh. Juz drugi raz przychodzi mi odpowiadac na pytanie dotyczace tego samego głośnika. Części można dostać na stronach internetowych. Trzeba tylko podac odpowiednie wymiary np. resorów. Pełen asortyment znajdziesz na www.pabel.pl i www.umifon.pl Jak sie postarasz to i oryginlane membrany znajdziesz.

Skomentuj

i to najlepsze zo to ta sama osoba pyta

Skomentuj

Elementy do regeneracji tego glosnika znajdziesz na allegro u goscia z nickiem: dspeyker. http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=583920 to jego strona.
          Regeneracja moze cie wyniesc mnie/wiecej:
          Cewka: 10 zł
          Resor dolny: chyba 8 zł
          Membrana: zalezy jaka, najtańsza moze byc juz za 10 zł z piankowym zawieszeniem.
          Kopolka: 2zł.
          Do wszystkiego dolicz koszty wysylki.

U tego goscia znajdziesz wszystko do regeneracji, wlacznie z fachowa informacja, wystarczy ze podasz mu parametry głośnika.

Membrane mozesz dostac w jakims sklepie elektronicznym (przynajmniej u mnie sa) sa tansze niz u niego.

I teraz kwestia zastanowienia: Za 39 zł znajdziesz zamiennik STX, ktory moze być lepszy od zle zregenerowanego głośnika tonsil.... Wszystko zależy czy umiesz to zrobic (chyba ze chcesz sie nauczyc...)

Skomentuj

Ja kupuję zawsze wszystkie części od STX-a. Membrana do GDN 25/40 kosztuje 4,20 zł, kopułka 60 gr, resor dolny 90 groszy, a cewka 6,60 zł. Tylko że po twojej wypowiedzi wnioskuję, że nie masz w ogóle pojęcia o regeneracji. Dlatego lepiej odpuść sobie, złożenie głośnika od poczatku jest łatwe, ale dla kogoś kto już to wcześniej robił. Możesz sobie nie poradzić z wycentrowaniem cewki i przez to tylko się zniechęcisz do głośników regenerowanych. Poza tym ten głośnik nie wygląda zbyt dobrze... chyba był spalony... namęczysz się nieźle z oczyszczeniem szczeliny magnetycznej.

Skomentuj

tylko ze w stx-sie holerycznie droga przesylka jest, z tego co ja wiem to chyba 20 zł. Bo tam hurtem trzeba zamawiac takie rzeczy... chyba ze sie myle??????

Skomentuj

W STX-ie kupuje się hurtowo... nie ma sensu zamawiać jednej membrany. Minimalne zamówienie to 50 zł.

Skomentuj

Czaruję...
                X