Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zbudować pożądne kolumny-propozycje;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JA KURDE PI^$%#@$#@
    FACET SKĄD TY SIE WZIOŁEŚ!!!!!
    MASZ I DO JASNEJ CHOLERY CZYTAJ :
    http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=19
    http://audiomania.info/articles.php
    PRZECZYTAJ A POTEM SIĘ PYTAJ!!!!!!!!

P.S.poprostu niewytrzymuje nerwowo jak widze setny post o napisany przez kogoś kto nawet nie raczył przeczytać tutoriala do winisd.... :[

Skomentuj

Teraz widzisz tasior dlaczego uznałem Twój pomysł z off topic za bezsens .... pozdroO

Skomentuj

hi haihaihaiahaiah

Skomentuj

więc to win aprogramu :/

jush się naczytałem

Czy podbicie 2 dB jest słyszalne ??

pozdro...

Skomentuj

snopuś, Nie w subie podbicie 2 dB to nie tragedia

Skomentuj

Czy taka charakterystyka jest dobra??

Niski bas i nawet liniowo...

[ Dodano: 2005-05-04, 23:48 ]
              aha ....

Ile litrów należy odliczyć na: zwrotnice, głośniki, zabudowe kopułki, materiał wytłumiający ?

Czy 3 litry wystarczy ?
              .............................................

A charakterystyka (powyżej) dobra ?
              .................................................. ............

Pozdro

Skomentuj

to po Penisa ja sie meczylem i wpisywalem kazda dlugosc rurki zebys teraz nas meczyl? ...
                pozdro-juz nic wiecej ci nie zrobie... to toalny bez sens,jeszcze mi sie literki i cyferki pozdzieraja i bede szybciej pisal bo niebede musial patrzec na klawiature

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                  to po Penisa ja sie meczylem i wpisywalem kazda dlugosc rurki zebys teraz nas meczyl? ...
                  pozdro-juz nic wiecej ci nie zrobie... to toalny bez sens,jeszcze mi sie literki i cyferki pozdzieraja i bede szybciej pisal bo niebede musial patrzec na klawiature
                  człowieku wyluzuj bo wykorkujesz.

Skomentuj

Chodzi mi o to:

Powyższy wykres przedstawia obudowe: 50l
                    strojenie: 37 Hz
                    B-r: 7,5cm / 13.5cm
                    .................................................. ...................

Wykres na dole buda: 30l
                    strojenie 37 Hz
                    B-r: 6cm / 16.5cm

Charakterystyka mocowa jest bardzo podobna w budzie 30l i 50l
                    Jeśli chodzi o opóźnienia 30l ma lepszy wynik tylko o 2ms

więc wydaje mi się, że 50l będzie lepsza...niższe basy

i chcę poznać zdanie ekspertów :P

Skomentuj

jestes strasznie cfany... no wiec tak nie mowi sie charakterystyka mocowa tylko wytrzymalosc mocowa... podaj impuls w jakiejkolwiek obudowie bo narazie to tylko podales roznice 2ms i podaj ch-ka w drugiej obudowie... a moze bys sie wykazal inicjatywa i sam cos wybral?? przecierz to ty bedziesz sluchac a nie my... dla mnie mozesz wogole nie robic obudowy juz ci koledzy proponowali jakie zrobic a ty dalej wklejasz te swoje symulacje ktore sa robione ale tak naprawde niczym sie wnich nie kierujesz... to po co ty robisz te symulacje??

Skomentuj

po 1 niema tu zadnego eksperta po dwa przeczytaj moze tutorial do ktorych dostales nawet link... wtedy dowiesz sie o co chodzi... wrzuc to w drzwi od jakiegos pokoju bedziesz mial super niski bas....

Skomentuj

tasior musze cie zmartwic bo jest na forum kilku ekspertow (absolutnie nie mam na mysli siebie ) ale sa... i dlatego ze sa ekspertami maja w wielkim powazaniu ten watek bo faktycznie ciezko cos tu napisac skoro on i tak zrobi swoje

Skomentuj

niema ekspertów... sa ludzie ktorzy maja bardzo duza wiedze i DOSWIADCZENIe :)

Skomentuj

I ja właśnie poprzez te wszystkie "irytujące" Was pytania chcę nabyć tą wiedzę i doświadczenie :P:P:P:P:P

Za pół godzinki...

Skomentuj

wiec przeczytaj tutorial i pomysl czemu tak a nie inaczej jest z tym win isd i mocowa wytrzymaloscia.....

Skomentuj

Czytałem...

Poprostu program jest niedopracowany jeśli chodzi o tę funkcję i może czasem świrować :/

[ Dodano: 2005-05-05, 15:56 ]
                                  A więc jednak was posłuchałem

2 x STX gdn-17-80-4-ss

Buda: 30l
                                  Strojenie: 37 Hz
                                  B-r: 6cm / 16,2cm
                                  .................................................. ...

1. Dolna częstotliwość graniczna przy 0 dB: 49Hz / przy -3 dB: 39Hz
                                  2. Przy 70Hz podbicie 2 dB
                                  3. Wytrzymałość mocowa: program szwankuje, ale chyba jest ok
                                  4. Charakterystyka impulsowa: największa wartość 19ms, jednak przy częst. strojenia 37Hz: 11ms
                                  .................................................. .

Wszystko zrobiłem tak jak radziliście A teraz pytanie....czy to dobre parametry?? (pamiętajcie, że lubię niski ale kontrolowany i czysty bass)
                                  .................................................. ...

POZDRO dla wszystkich co tracą dla mnie tyle nerw :P:P:P

[ Dodano: 2005-05-05, 15:59 ]
                                  Co mnie zaniepokoiło:

SPL: od 50Hz na poziomie 105-107 dB

A charakterystyka jednego głośnika to 83,7 dB

Skomentuj

Zamieszczone przez snopuś
                                    (pamiętajcie, że lubię niski ale kontrolowany i czysty bass)
                                    Zdecyduj się czy chcesz niskobudzetowy sub czy Hi end??
                                    Kup sobie głośnik za 3k zł to możemy wtedy mówić o niskim i kontrolowanym i czystym basie.

Skomentuj

bo tamto co mowisz to jest max spl

Skomentuj

no dobra dobra jak za 3tyś to nie chcę tak pięknego basu

Ale powiedzcie o tej konfiguracji czy dobra będzie i czego mogę się spodziewać...

pozdro :)

[ Dodano: 2005-05-05, 16:36 ]
                                        Zamieszczone przez Kudłaty
                                        bo tamto co mowisz to jest max spl
                                        max spl dochodzi do 109 dB

To jest zwykłe spl

[ Dodano: 2005-05-05, 17:16 ]
                                        ??? Dobry konfig to je ???

Halio ???

A jaki wysokotonowy? ARV 104 8ohm ? Jaka zwrotnica?

Trza Was troszeczke pomęczyć:P

Skomentuj

jeśli moge siewtrącićdo wontku o niskotonowym przetworniku w kolumnie. Zakłądam że byłby to "sub" pasywny więc po jakiego ..... pchacie się w 20 cm i więcej ?? pomyśłał ktoś nad 2x16 cm albo 2x18 cm ?? Same plusy. Np. XW188 Tesli ...do tego ARN150 albo GDN13/40, kopóła ARV i gra muzyka !! Poza tym głośnik basowy to 40% sukcesu. Reszta to skrzynia, kształk, grubość, materiał, wytłumienie, materiał rury BR, przewody. Moja opinia jest taka że 20 cm w kolumne nie ma sensu pchać bo i tak na pasywce nisko nie zejdziesz.

Skomentuj

Czaruję...