Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygluszenie drzwi (?)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygluszenie drzwi (?)

Witam
    mam w pokoju drzwi(normalka) ale bez szyby i mam zamiar sobie ladnie zakleic tapeta, i uwaga co moge zrobic zeby mniej dzwieku przedostawalo sie na reszte mieszkania? miedzy tapete dac jakas gabke a jak jest rama to jakies uszczelki i na spod tez jakas uszczelke ? musze jakos wyciszyc sobie drzwi od pokoju bo niemoge glosno sluchac,a slucham muzy 10 h dziennie i poglasniam tylko na kilku piosenkach,jakie sa wasze propozycje? co moglbym zastosowac? prosze o rady jak wyciszyc ale zeby neiwydac na to duzo pieniedzy pozdrawiam

wyklej drzwi i cały pokój wytłoczkami do jajek.
    tylko nie plastikowymi!

Skomentuj

LOL ......... no niezla rada,po 2 mowie o drzwiach samych

Skomentuj

Po jajczarkach bedzie lepsza akustyka a drzwi możesz zrobić w nastepujący sposób:

1. Wytnij karton w kształcie szyby

2. wklej go ładnie w obramówke

3. całość zatapetuj

4. drzwi i futryne uszczelnij pianką montażową

ps.to powinno pomóc

<techmax>

Skomentuj

a nie upchac tam gabki miedyzy karton tapete czy cos? i jak ta pianka wezme to to bedzie chaczyc itd? :| pozdro jak narazie mysle gabka do srodka ew jeszcze cos ,zatapetowac
          na futryne takie uszczelki i od dolu tez gabki troche czy cos podobnego,

[ Dodano: 03-05-05, 01:15 ]
          a nie upchac tam gabki miedyzy karton tapete czy cos? i jak ta pianka wezme to to bedzie chaczyc itd? :| pozdro jak narazie mysle gabka do srodka ew jeszcze cos ,zatapetowac
          na futryne takie uszczelki i od dolu tez gabki troche czy cos podobnego.

Skomentuj

Szczerze mówiąc, to pewnie minie się z celem. Nie wiem jaka masz ścianę. Ale jeżeli to gisowo-kartonowa, to nawet zamurowanie drzwi niewiele pomoże. Co do wytłaczanek, to rozproszą falę, co poprawi dzwięk wewnątrz pomieszczenia. Ale nie sądzę, żeby uratowało resztę domu. Tak samo gąbka. Próbowaliśmy kiedyś wykorzystać gąbke na kregielni, do wygłuszenia automatów. Grubość 10cm, a afekt mizerny.

Skomentuj

nie... sciany sa twarde jak <.....> i sie nie sypia,gipsu jest tylko odrobinke na wierzchu bo tapetowane bylo i sam nakladalem :P btw. ale lepiej upchac tej gabk iniz zostawic puste ?

Skomentuj

Raczej wykorzystałbym jakiś materiał, który bedzie lepiej pochłaniał. Jeżeli grubość drzwi jest standart czyli jakies 4cm to jest mało pola do popisu. Może watolina na cała wysokość. Do tego jakiś filc, też na cała powierzchnię brakującej szyby. Moim zdaniem im więcej różnych warstw tym lepiej.

Możesz dać taka przekladanke:

karton, filc, watolina, a od wewnątrz pokoju dać jakiś materiał z grubej nici i zostawić go jako wykończenie. Zobacz jaki materiał jest zastosowany np. na scianach multikina.

Skomentuj

z 6 cm maja :P

Skomentuj

No to spokojnie zmieścisz się z taką przekładanką. Tylko nie polecam waty szklanej, bo strasznie pyli i kłuje.

Skomentuj

Wiem wie m:P kiedys juz jezdzilem w zime w lodówce :P ale koliło xD

Skomentuj

Są specjalne maty tłumiące - takie samoprzylepne, do wygłuszania drzwi w samochodzie.

Tylko właśnie z dzwiękiem jest tak, że jak drzwi będą OK to zacznie się przedostawać innymi słabszymi elementami

Skomentuj

Z tego co wiem istnieje coś takiego jak tapety pochłaniające dźwięk. Są one nieco drogie jednak spełniają podobno swoje zadanie. Informacje o nich można znaleźć na stronie www.akustyka.pl (Fabryka Ciszy).

Skomentuj

wyciszenie drzwi ma byc zrobione bez poniesienia kosztow lub bardzo malych
                            w domu mam tapete gabke jakas taka szmate co byla w drzwiach (takze w kolumnach tonsila) karton moge miec mam tez troche skóry z drzwi i chyba z zewnetrznej strony zamontuje,wiem ze nadal bedzie slychac dzwiek za drzwiami ale mam nadzieje ze mniej,
                            pozdrawiam

Skomentuj

są gotowe plexi do drzwi jak byś sobie kupił dwie sztuki to pomiędzy mógłbyś wsadzić jakieś płutno i było by ok

<techmax>

Skomentuj

Zamieszczone przez magik
                                wyklej drzwi i cały pokój wytłoczkami do jajek.
                                tylko nie plastikowymi!
                                nie no niezła porada od kiedy to wytłoczki mają właściwości pochłaniające?? <lol>

żeby skutecznie odizolować pokój akustycznie potrzebujesz grubych (ciężkich) drzwi. Żadna tam watolina, gąbka czy wytłączanki. Tu nie chodzi o pochłanianie dźwięki, tylko o nieprzepuszczenie go przez drzwi. Musiałbyś wymienić drzwi na solidniejsze, a jeśli to niemożliwe, to pobaw się w stolarza, doklej jakąś grubą płytę mdf i zadbaj o uszczelnienie.

Skomentuj

Wymiana drzwi chyba nie jest najtańszym sposobem. Kolega chce użyć tego co ma, żeby oddzielić się od reszty mieszkania.

Skomentuj

Tak jak Zygmunt napisal, to powinno byc cos solidnego. Miejsce po szybie wypelnij np. plytami wiorowymi 12-16 mm i pomiedzy nimi jakies wytlumienie. Laczenia plyty z drzwiami wyrownaj szpachla na plasko. Musisz tez dobrze uszczelnic futryne. Jesli masz prog to nie bedzie problemo z polozeniem uszczelki na dole. Wiecej chyba nie ma co kombinowac.

Skomentuj

zamiast wiórówki proponuję mdf, ma większą gęstość. Oczywiście od środka możesz obić drzwi czymś miękkim, tak jak każdą ścianę w pokoju, w ramach adaptacji akustycznej.

Skomentuj

Pełne drzwi z drewna już chyba za 300-500zł można kupić. Nie jest to tanio, ale wg mnie na pewno warto bo nie tylko poporawi się akustyka tzn. brak hałasu z obu stron ale i estetyka .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X