Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny w lini transmisyjnej na ARN 150-05/4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny w lini transmisyjnej na ARN 150-05/4

Mam w planach robienie kolumn w lini transmisyjnej.
    Beda to moje pierwsze kolumny w lini, wiec tak:
    - jakie glosniki polecacie na : srednio-nisko i wysoko tonowe.

Jakie macie opinie na temat glosnika ARN 150-05/4 i czy on sie nadaje do takiej konfiguracji. Chce dwa 4ohm zeby po polaczeniu dawaly 8ohm.

całkiem nieźłe tylko czy sobie poradzisz ?? masz stanowisko pomiarowe ?? bo jak nie to odradzam LT. głośniki są bardzo dobre do lt. mają spory jak na taki woofer X-max i przyzwoite Fs problem to SPL.... będzie dość cicho....

Skomentuj

Na starym forum była konstrukcja chyba właśnie na tych głośnikach w LT. Autor chwalił je.

Skomentuj

dzieki za szybka odpowiedz, kiedys ktos zrobil takie kolumny i z nich bede czerpal natchnienie :)

Jak ktos wie wiecej na ten temat to prosze o ew. plany takiej konstrukcji.
        Chyba sobie dam rade jak nie to wiem gdzie sie zglosic

Aha i jaka polecacie sekcje wysoko-tonowa??

Skomentuj

Jak by co to moge poszukać fotek tego co było na forum bo treść to na pewno amba wżarla.

Skomentuj

jesli chodzi o kulmny ezraa to były na ARN 130-02/8Ohm
            jeśli chodzi o kolumny Franza to były na 2x ARN 150-05/4
            jedno i drugie mam na HDku napisz co chcesz i podaj maila

Skomentuj

ja zrobilem kiedys kolumne LT na glosnikach takich jak Yoshi. Siedzialem nad tym troche, duzo czytalem itd. Balem sie ze kolumny wyjda ogromne lez byly tylko troche wieksze niz te yoshiego. Jak juz je poskrecalem bardzo podobalo mi sie jak graja. Kiedys z ciekawosci skrecilem sobie skrzynke i wsadzilem je do BR poczym dosc szybko pozbylem sie tych kolumn i zrobilem normalne Bass reflexy. Moze zrobilem jakies bledy przy obliczeniach albo cos, ale itak siedzialem nad tym dlugo, modyfikowalem zmienialem a itak nie osiagnolem leprzego efektu niz w konstrukcji yoshiego. Nie mialem tez sprzetu pomiarowego ale tak na ucho to moja przygoda z LT byla wpadka :(

Jak nie masz jeszcze duzo doswiadczenia to odradzam.

Skomentuj

a zna ktos jakies strony o projektowaniu w lt??
                a co z wysokimi tonami??
                Jeszcze sie wacham miedzy lt a br.
                Juz niedlugo na forum pojawi sie moj sub na alphardzie cw1002c :)

Skomentuj

Czaruję...
                X