Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy wzmacniacz podoła??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy wzmacniacz podoła??

Witam

Mam creativa inspire 5100, ale ten woferek jest dosyć cienki i pierdzi jak dam ok 75% mocy
    I chciałbym zrobić sobie inny wofer z tamtymi bebechami( wzmiacniacz)
    chciałbym zrobić obudowe band-pass z tym : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30480027 i tu właśnie moje pytanie, czy ten zmacholek to pociągnie!??!
    Jeśli ktoś ma jakiś leprzy pomysł( bo raczej moja wiedza na temat nagłośnienia jest bardzo skromna) to chętnie wysłucham!!!

Z góry dzięki

Tu Cię zaraz będą jechać za głośnik jaki wybrałeś, za obudowę w jaką chcesz go wsadzić, przez to ze masz troszkę za małe pojęcie i ze nie czytałeś forum.
    Porywasz się z motyką na księżyc-to Ci tylko powiem. Głosnik to chała nie kupuj go. Jesteś początkujący to kup lw800 jest on wiele lepszy niż A-tex.
    Pozdrawiam

Skomentuj

niekupuj tego gówna. Te paramtry są na miliard % wyssane z dupy. a co by Ci tu polecić hmm..... może tego nowego alpharda z serii WH ale tą 14 cm albo standardowo ARN 150-03-4 lub 8. A czy wzmaczniacz podoła...tam niema więcje niz 30 - 40W na suba. Więc szukaj czegoś może w tonsilu.... niewiem ..... ale tego "czegoś" nie kupuj.

Skomentuj

LW800 albo ARN 150-03-4.A najlepiej nazbieraj troche kasy i kup sobie całkiem coś lepszego np.legende Tonsila.

Skomentuj

Peters ale można dy rzec że LW800 ledwo drgnie. a co do tonsila 20/80 to już chyba w ogole przesada ale ten LW800 to hm.....niewiem .... można by spróbować ....na pewno go nie przesteruje ...hihihihi

Skomentuj

Jeśli uważasz ze sama tylko wymiana głosnika i budy sprawi ze twój zagra lepiej (głosniej) to jesteś w błędzie.
            W Twoim przypadku krytyczną wartościa jest moc samego wzmacniacza. Owszem konstrukcja na wiekszym głosniku zagra głosniej, może nawet uda sie to zauważyc ale to czego tak naprawde brakuje to POWER.
            Proponuje tak:
            Robisz suba br na jakims chwalonym tutaj arn lub tonsilu, wpakowywujesz w to elektronike z kreatiwa ale dajesz mocne trafo i TDA7294 w sekcji basowej.
            Nie tracisz funkcjonalnosci starego kreatiwa i jego wygladu a zyskujesz moc, duzo mocy. Choć moze z czasem sie okazac ze brakuje wtedy takze satelitom.

Pozdrawiam

Skomentuj

djtomek ... nie do konca tak jak mówisz, jak robiłem kiedys suba na lw to pierwsze testy przechodził na wzmaku od suba do kompa jakaś chała (moc jakies 6-10W na suba) i totalne zaskoczenie jaka różnica, chociaz ten creativa zestawik gra lepiej od mojego byłęgo g... ale i tak z lw bedzie lepszy efekty, jak ci sie to znudzi to sie dorobi jakiś wzmacniacz, nic sie nie traci i tak

Skomentuj

wovo,ale z tego przedziału cenowego to nic innego niedostaniesz.A o tonsilu napisałem,bo jak ktoś chce konkretnego woofera to niech robi na tym przetworniku,ale napęd bedzie musiał wtedy zmienić-to fakt-czyli wszystko od początku.Ale pewnie tak się stanie bo zmieni głośnik i obudowę a potem będzie chciał władaowć mocniejszy napęd bo ten napewno mu niewystarczy.

Skomentuj

"Jeśli uważasz ze sama tylko wymiana głosnika i budy sprawi ze twój zagra lepiej (głosniej) to jesteś w błędzie.
                  W Twoim przypadku krytyczną wartościa jest moc samego wzmacniacza. Owszem konstrukcja na wiekszym głosniku zagra głosniej, może nawet uda sie to zauważyc ale to czego tak naprawde brakuje to POWER."

DJTOMEK - przeczysz sam sobie
                  Więc LW800 to najlepszy wybór. Chyba że 2x ARN 150-03-8 jako isobaric :)

Skomentuj

Ja też jestem za lw 800. Ten zestaw creativa ma na suba nie więcej niż 15 w. Kolega ma też zestaw tej firmy(nie pamiętam modelu 4.1) i podpinaliśmy pod niego lw 800. Efekt w obudowie 30l był bardzo zadowalający tzn. dużo leprzy niż na tym małym popierdziawku.
                    Bas był przede wszystkim dużo głośniejszy i nie było słychać denerwującego odgłosu powietrza wylatującego z b - r choć wyraźnie brakowało mu mocy.
                    Podsumowując gdybym ja miał taki zestaw bez wachania bym kupił lw 800.

Skomentuj

ale Adam zapominasz że to nie Sound Worksy tlkyo Inspiery. tam jest mocniejszy sub. jak dla mnie 30W będzie z resztą co za problem. Sprawdzasz jakąwydajność ma trafo potem odejmujesz ok 30 - 35W i masz moc wzmacniacza do suba.
                      (przy założeniu że satelita ma 5W i zapas mocy to max 10W)

Skomentuj

Ja bym powiedział,że na te 30W to Tesla zagra o niebo lepiej od LW-dlaczego??Bo jest mniejsza.Lw żeby ruszyć trzeba trochę więcej mocy bo jeżeli ma 20cm to chyba trochę cięższy układ magnetyczny od 15stki Tesli.

A tak pozatym to jeżeli sub "pierdzi" przy ok 75% mocy to dlaczego uważasz,że to głośnik??Z doświadczenia wiem,że równie dobrze wzmacniacz może niedawać rady i podaje zniekształcony sygnał przy większej mocy.Tak więc albo sobie odpuść,albo zbuduj sobie coś konkretnego od podstaw.

Skomentuj

nie... ja znam troche creativy. Głośniki przy takiej mocy próbują wyskoczyć. to jest ewidentnie wina głośnika i pudła .

Skomentuj

niedawno ktoś o tym wspomniał że jesli przy przekręceniu gałki w prawo o 75% czy coś koło tego głośnik zaczyna zniekształcac tzn ze jest wszystko w porządku , tzn ze w pełni wykorzystujemy moc wzmaka, zaczyna bycsłychac zniekształcenia aż dojdziemy do przesterowania, gdyby było tak że po przekrceniu na FULA głosnik gra ładnie , a każdy wie że przy maksymalnej mocy wzmacniacz ma większe zniekształćenia to wtedy byśmy tylko marnowali jego mozoiwośco to jest nie do konca go wysterowali sygnałem audio

Skomentuj

ja bym dal dwie tesle ARN 150 ale nie w iso baric czy innych wynlazkach tylko w BR. Zawsze sa to te 3 dB a przy takiej mocy to i jedna nie bedzie wystarczajaco napedzana, a jak bedziesz mial kasy to moze jakis kit zlorzysz i bedziesz mial do tego dobry wzmak....

PS. czemu piszecie DJtomek jak on jest DItomek (nieladnie przekrecac czyjes nicki )))

Skomentuj

vovo: nie uważam ze przecze sam sobie. uwazam natomiast ze zysk na efektywnosci (jesli da sie go wogole uslyszec) bedzie niewielki, co innego zmiana wzmacniacza I GŁOŚNIKA.

PS
                                juz kilka razy prosiłem aby nie nazywac mnie DJ.
                                Taki ze mnie DJ jak z trabanta limuzyna:-)
                                poprostu ditomek!

Skomentuj

heh zamiast dawac 2 teselki zeby byla wieksza efektywnosc to moze lepiej dac jakiegos tonsilka i problem efektywnosci z glowy mysle ze jakas 16tka by wystarczyla ;]
                                  tylko ze jak dasz glosnik wiekszy to bedzie ci charczal nie przy 75% tylko juz przy 50% POTENCJOMETRU a nie mocy ;] bo jak zaczyna charczec jak juz kolega wspomnial to oznacza ze wzmak dal juz z siebie wszystko i juz wiecej nie moze ;]
                                  pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                  X