Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik nisko-średniotonowy do monitora... jaki ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik nisko-średniotonowy do monitora... jaki ??

Witam. Nie będe owijał w bawełne i sięrozpisywał. Chce zrobić monitory dwódrożne po niskich kosztach. Jako kopółka wybiore cośpomiędzy DT100, GDWK11/100 a G20.
    Problem pojawja sięprzy wyborze midibasa. Mam malutki pokoik i tyle basu ile daje ARN150-03-8 to w zupełności wystarczająca ilość jednak mniej jużbyć nie może. ARN odpada bo jest gówniany.
    Zacząłem myśleć nad jakimś Tonsilem i tak na początku przyglądałem się GDN 13/40/2.5...temu samemu który siedzi w Totemach Mite. Recenzje każdy może sobie przeczytać. Natomias niedawno zobaczyłem GDN 18/50/1....głośniczek na koszu z tego drogiego średniaka Tonsilowskiego, polipropylen na membramie, zawieszony na gąbce. Wszystko ładnie, cacy tylko po pierwsze chciałbym znac wsze opinie na jego temat, opinie na temat tej 13-stli Tonsila i ewentualnie czegoś innego. Cena za sztuke midibasa to max. granice 80 zł. Wiadomo że jak będzie 88 to nic sięnie dzieje. Z góry dzięki za rady. Pozdrawiam

czemu arn 1`50 03 08 jest gówniany ? mam taki i jak za 30 zł to jest z tego duzo basu w obudowie z dziurami zaklejonymi gabka(czekam na hajs zeby jechac po drewno) a i jakos jest niezła

Skomentuj

Jest zły bo ma słabą kierunkowość, przestrzenność jest żadna no i ten przytłumiony wokal .. Totalnie nie mój gust.

Skomentuj

Chyba Lepszy jest GDN 13/40/2 albo jego wersje z okrągłym koszem.

Ten GDN 18/50/1 jest w zasadzie i tak głosnikiem średniotonowym. Był jako średniotonowy w kolumnach Mestro LT - wersja Maestro na export oznaczana tez marką TLC. Bardziej na niskotonowy nadawałby się GDN 18/60 - taki sam na odlewanym koszu z większym magnesem i wklęsła nakładką papierowej membrany.

Jednak GDN 13/40/2 z membraną polipropylenową i gumowym zawieszeniem powinien być trwalszy i jest łatwiej dostępny w sprzedaży.

Skomentuj

trwałość ... wszystko padnie po 10 latach, poza tym o dostąpność się nie martwie bo moge miec każdego Tonsila w każdej ilości.
          Tylko teraz czy 13/20/2,5 da mi wystarczający basik ... (powiedźcie w orównaniu z basem ARNa 150)

Skomentuj

A Tonsil GDN 13/50/1??

Skomentuj

wovo, napisał pytanie "...Tylko teraz czy 13/20/2,5 da mi wystarczający basik ... (powiedźcie w orównaniu z basem ARNa 150)"
              na to Dj SMS, odpowiedział "A Tonsil GDN 13/50/1??"

no coment :P

Skomentuj

a z resztą w d*** z takim doradzaniem... z 13 - 16cm głośnika bass?? chyba od 200Hz <lol> to zrób suba, jak za mało basu...

za tą samą kasę (Tonsil, STX, Tesla - podobna kasa) to wszystko brzmi n jedno kopyto moim zdaniem...

[ Dodano: 2005-05-05, 20:52 ]
                no nie w 100% oczywiście

Skomentuj

najlepiej na Alphardzie 60 cm średicy w 200 l BR co ?? hahahahahahaha sam jesteś do d**** skoro negujesz bas z 13 cm.... zdziwiłbyś się ....

Skomentuj

wovo looknij na audiomanie w dział ogłoszenia (Yoshi)

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj SMS
                      a z resztą w d*** z takim doradzaniem... z 13 - 16cm głośnika bass?? chyba od 200Hz <lol> to zrób suba, jak za mało basu...

za tą samą kasę (Tonsil, STX, Tesla - podobna kasa) to wszystko brzmi n jedno kopyto moim zdaniem...

[ Dodano: 2005-05-05, 20:52 ]
                      no nie w 100% oczywiście

no powalająca wiedza ja bym powiedzał, że różnica zaczyna się na wyglądzie a kończy na parametrach (nie mówiąc o dużej róznicy w dźwięku) co sprawia że są różne w 100%

Skomentuj

DJ SMS jak juz koniecznie musisz coś pisać to pisz SMS'y a nie posty na forum... zwłaszcza jak piszesz nie na temat....

Skomentuj

a ja mam pytanko co sadzicie o vifce TC18SG49-04.Bo kurde tak myslalem zeby zrobic z nich podlogowki.Wpakowac je do okolo 16-20 litrow i strojone na 40hz.Bo zmienilem plan robienie padlogowek z 2*arn i 22stx po boku na te vifki. Z gory thx za opinie

Skomentuj

Zamieszczone przez wovo
                            Jest zły bo ma słabą kierunkowość, przestrzenność jest żadna no i ten przytłumiony wokal .. Totalnie nie mój gust.
                            E nie jest tak źle wystarczy trochę popracować :P . Nie wiem co miałeś na myśli pod pojęciem kierunkowości ale arn 150 w wąskiej obudowie bo istny bóg kierunkowości . Charakterystyki pod kątami ma znakomite, dopiero przy 60 stopniach odchylenia widać wyraźny spadek.
                            Przestrzenność to w głownej mierze zależy od kopułki, a wokal no cóż przy odpowiedniej zwrotnicy da się przeżyć .

Nad tonsilem bym się też tak nie rozpływał w zachwytach. Szczególnie martwi mnie wykonanie tych głośników, nie wiem czy są te 13'tki w normalnych koszach to raz. Po drugie powtarzalność.
                            Tonsile maja trochę za miękkie membrany i dzwięk z 16/50 jakiego mialem okazję pare razy słuchać u kolegi nie bardzo mi się podobał. Taki troche zbyt pozaokrąglany. Niby wszystko git ale całość mało detaliczna.
                            Z braku laku może i tonsil będzie dobry .

Skomentuj

nie bierz 16/50 to jest glosnik niby basowy ale gra jak sredniotonowy.Mialem kupowac ale kumpek zamowil pierwszy i jak uslyszalem jak to gra to zrezygnowalem

Skomentuj

16/50/6 jest do kitu. basu mniej niz z arna to raz trzeba dać szeroką bude bo głośnik ma 20cm!! to jakaś paranoja bo membrana jak w zwykłej 16stce a średnica jak w 20stce... średnie tony ma lepsze od arna ale z dobrą zwrotnicą i dobrą sopranówką grają porównywalnie tyle że arn ma właśnie lepszą kierunkowość i więcej basu. do zalet tego tonsila mozna zaliczyć ceche rodową wszystkich produktów tej marki ma faktycznie wysoki SPL :)

Skomentuj

Dokładnie to nie wszystkie głośniki GDN 16/40 czy 16/50 grają tak samo.

GDN 16/50/6 to wersja z TLC Classik 1 gdzie pracował jako średniotonowy. Ilość basu zależy od zwrotnicy i obudowy. Miałem go w 25 litrowej obudowie i miał dużo średniego basu (za dużo), ale pasmo było ucięte zwrotnicą w taki sposób że brakowało mu średnich tonów. On stworzony jest dokładnie do odtwarzania średnicy. Przypuszczam że trzeba by dać go w 2,5droznym układzie żeby mieć i średnice i wypełnienie dołu, a najlepiej w obudowie zamkniętej.

GDN 16/50/4 - głośnik średniotonowy z Tango 200 jest juz pod tym względem znacznie lepszy. Ma znacznie niższe Qts więc się dobrze spisuje w obudowie BR. Przy tym średnie sa wyraźniejsze niż w 16/50/6. Średni bas nie zagłusza reszty pasma. Ale głośnik ma nieco mniejszą siłę uderzenia. Bas jest bardziej punktowy lecz mniej ofensywny.

Szczegółowość średnicy jest w nim zadowalająca. Biorąc pod uwagę że GDN 13/40/2 ma mniejsza średnice to większa jest tez sztywność membrany i średnie tony powinny być jeszcze wyraźniejsze.

Membrany tych głośników sa z polipropylenu ale utwardzane. Ich powierzchna jest stężona lub napylona czymś co wygląda jak grudki czarnego piasku zatopionego w membranie. Jest szorstka.

Skomentuj

no dobrze tylko że ...
                                    ARN150 odpada bo ma wokal do dupy, co to kierunkowości to ja moge tego poprostu nie zauważyć z racji roli jaką on pełni i paru innych spraw...tylko czy ktośmoze mi coś powiedzieć o tym GDN 18/50/1 ??

No i jest jeszcze taka sprawa...mam 2 magnesy z koszami z tych 16 cm średniaków Tonsila z odlewanymi koszami i maga magnesami. Może nawet bym się skusił na regeneracje bo jak bym siępostarał je zrobićtak samo to może by cośz tego było tlyko teraz tak... gdzie moge kupić dobre części na regeneracje?? przedewszystkim dobre cewki nawijane na dobry karkasz a nie tam jakąś tekturke i membrama obowiązkowo kevlarowa. Dlaczego?? bo wg. mnie i pewnie nie tlyko kevlar to najlepszy i najbardziej neutralny wokal. Z góry dziękie za odpowiedź

Skomentuj

16/50/6 nadaje sie swietnie na sredniotonowca, zauwazylem ze jak sie go odetnie od dolu, nawet bardo nisko to bardzo ale to bardzo duzo zyskuje w srednicy niebo a ziemia, jak sie go nie odetnie to gra sucho, ja bym go nie pakowal jako midwofera. Moze sie na Heco skusisz ?? za taka kase wg mnie bardzo dobre. Mam kopulke heco i powiem ci ze leje wszystkie gdwk i arv'y jak nic. 13/40/8 to wersja 13/40/2 tylko ze z okraglym ladniutkim koszem. 13 tonsila sa bardzo dobre, ja bym na twoim miejscu skusil sie na takową, do monitora to ci jakiegos mega basu chyba nie potrzeba.
                                      Bierz 13 tonsila i po sprawie ( w tej cenie oczywiscie )
                                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Bas to ostatnia rzecz na jakiej mi zależy, natomiast te HECO... wiesz gdzie jeszcze oprócz Allegro można je kupić ?? i jakieś opinie może odnośnie brzmienia mile widziane :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X