Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik nisko-średniotonowy do monitora... jaki ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kevlar ma najlepszy wokal? To stwierdzenie z cyklu suburban legend ;-)

Kosze średnio-tonowe od GDM18/80 (takie same jak od GDN18/50/1) tak naprawdę mają membranę o rozmiarze bardzej zbliżonym do piętnastek. Poza tym są płytkie. Dlatego GDN18/50/1 ma za mało ostry stożek jak na głośnik nisko-tonowy i nie jest dostatecznie sztywny. A z kevlarem kłopoty są znacznie większe. Jeżeli chcesz te głośniki odbudować to we Wrześni jest firma Umifon, która posiada praktycznie wszystkie części do głośników Tonsila. Oni Ci je zrobią tak jak oryginały. A może skompletują nawet na tym koszu całego GDN18/60. Znajdź ich i zapytaj na e-mail.

Tesla ARN150 rzeczywiście są mocno podbarwione na średnicy. Mają tam bardzo szeroki szczyt rezonansu własnego membrany.

Do 90zł. nie znajdziesz lepszego głośnika niż GDN13/40/2 (albo GDN13/40/8 – przedmówca zauważył że to jest ten sam głośnik, ja nie wiem, ale GDN13/40/2 rozpoznasz po gumowym zawieszeniu, polipropylenowej membranie i magnesie średnicy 90mm z otworem wentylacyjnym w nabiegunniku osłoniętym kratką)

Parametrów Heco raczej nie znajdziesz. Sadząc z wyglądu i wielkości to coś jak VifaTC, czyli wysoki Qts i Fs i słabiutki magnes. Pewnie będzie rozlazły dźwięk w dużej obudowie albo dudnić w małej. Chociaż gdzieś czytałem, że plastik kosza jest znacznie lepszej jakości niż w VifieTC.

Skomentuj

Moge jeszcze dodac ze 13/50/1,9 tez nie sa zle, uklady magnetyczne maja wrecz potezne jak na 13cm, a graja swietnie.
      Za 80zł to nawet konkurencji nie widze, chyba ze ten krzykliwy heco
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

ehhhhhhh...qrcze nie wiem ... normalnie nie wiem :( Coś mi się te 13 cm nie widzi ....

Skomentuj

Jestem posiadaczem głośników HECO i MAGNATÓW z Allegro (W170 CP880). Magnat w 20L + Tweeter HECO (już na allegro nie ma) i pomimo słabego wykresu bardzo się zdziwiłem! Niskie pasmo schodzi naprawdę nisko, idealny wokal i całe średnie i wysokie pasmo. Za tą cene to bajka. HECO wcale nie jest krzykliwy lecz słabszy moim zdaniem jest od MAGNATA co do średniego pasma

Skomentuj

Heco w krakowie kupisz, sa bardzo szczegolowe naprawde za taka kase sa swietne. Jak pomierzylem kopolke to sie az zdziwilem, charakterystyka bardziej liniowa mi wyszla niz w vifie DX, ale charakterystyka to nie wszystko, wazne ze slychac wyraznie to co jest na dalszych planach. WG mnie to nie ma wogole konkurencji w tym przedziale cenowym jezeli chodzi o Heco.
            Brac nie pytac, stx i tesla caly czas a poeksperymentowac naprawde warto.
            Swoja droga to 13 tonsila sa swietne rowniez.

Skomentuj

Kopolka wypadnie chyba na DT100 Peerelessa , natomiast w HECO wkurza mnie ten plastikowy kosz...to nie potrafi miec bezwładności, ja w to nie wierze. Więc o ile się nie trafi jakaś okazje zostanie przy 13 Tonsila ale dalsze uwagi są bardzo mile widziane:-)

Skomentuj

wowo
                DT100 tez ma front z plastiku, zapytaj gipsy2 bo cos mi kiedys wspominal ze ma na odsprzedanie 2 vify dx ale nie wiem czy jeszcze je ma.

Skomentuj

front z "plasiku" w czumś przeszkadza ?? :> mi sięwydaje że on ułatwia sprawe ponieważ jak wiadomo np. zwrotnica dla GDWK11/100 tylko dlatego jest taka że on ma metalowy front.

[ Dodano: 2005-05-07, 10:05 ]
                  po któres chce nowe głośniki....

Skomentuj

Nie przejmujcie się plastikowymi frontami z wysokotonówkach. Bardzej liczy sie ich kształt (tylko nie bardzo wiem jak bardzo). Do GDN 13/40/2 radziłbym raczej droższe wysokotonowce. Może Seas, może Vifa?

Miłoby było gdyby ktoś zamieścił profesjonalne pomiary tych Heco 170 ostatnio modnych na Allegro (wysokotonowych również). Tylko rzetelne, nie takie jak w opisie do aukcji widziałem ;-)

Skomentuj

wovo plastikowy kosz w niczym nie przeszkadza i jest bardzo sztywny! Własną ręką sprawdzałem ;]

Skomentuj

tak ... stalowy koś tez jest bardzo sztywny, ale aluminium jest sztywniejsze ...czy w tym przypadku nie jest tak samo jełśi chodzi o plastik i stal ?? poza tym obawiam sięże chwilowa siła jaka wytwarza cewka jest nieporównywalnie większa od fiły Twojej ręki :)

Skomentuj

No napewno prawdą będzie to, że kosz stalowy i aluminiowy będzie o stokroć sztywniejszy. Ale przy głośnej grze nie słychać żadnych dodatkowych dźwięków lub brzęczenia ;]

Skomentuj

Zalanaczam pomiar kopolki Heco ht26kg
                            Pikami 10kHz i 15kHz prosze sie nie przejmowac bo to wina mojego wzmaka albo karty ( tej co mam w akademiku)
                            Załączone pliki

Skomentuj

Jeszcze jedna uwaga:
                              Tonsil GDN 13/40/2 występował prawdopodobnie w 4 wersjach parametrów. Na wykresach ch-ki się nie rózniły. Ale róznice w parametrach sprawiają że niektóre z nich się lepiej nadawały do małych monitorów BR. To nie sa róznice w rozrzucie parametrów! To po prostu były rózne głosniki produkowane pod tym samym oznaczeniem. Były na pewno wersje 15omowe, 8omowe i 7omowe. Prawdopodobnie też wersje 12omowe.
                              Oto parametry GDN 13/40/2 7om
                              Qes=0,435; Qms=4,620; Qts=0,398; Fs=53Hz; Vas=11dm3, Sd=85cm2; Mms=8,4g; Cms=1090um/N; Re=5,7om; BL=6,1N/A. Wysokość cewki 11mm, wysokość szczeliny magnesu 6mm efektywność 89db. Parametry rewelacyjne do 10 litrowej obudowy.
                              Wersja 8 omowa miała wyższe Qts.

Możesz też spróbować głośnika GDN 18/60
                              Qes=0,35; Qms=1,79; Qts=0,29; Fs=40Hz; Vas=19,3dm3, Sd=114cm2; Mms=14,6g; Cms=1030um/N; Re=6,5om; BL=8,5N/A. Wysokość cewki 12,3mm, wysokość szczeliny magnesu 5,5mm efektywność 87db. Prawdziwa rakieta :-) Ale musisz zapomnieć o tanim wysokotonowcu. No może udałoby się połączyć go GDWK 10/80/19. ale wątpię, bo trzeba go raczej ostro ciąć i bardzo nisko już powyżej 2-2,5kHz. Membrana papierowa z wkłęsła nakładką i piankowe zawieszenie. Dodatkowo, przez to niskie Qts jakieś dziwactwa wychodzą na symulacji w WinISD.

Mam ten sam problem z mała Beymą o podobnych parametrach. Ale nikt chyba nie robił obudowy BR na głosniku o tak niskim Qts, bo nie uzyskałem żadnej porady jak stroic obudowy do takich głosników.

Skomentuj

Osobom zainteresowanym przetowrnikami GDN 18/50/1 i 18/60 polecam link http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...mat=6283&all=1 .

Skomentuj

borys zapodaj jakąś skale co by się mozna było zorientować... najlepiej co 1dB max 3dB podziałka. i od 1kHz poco nizsze pasmo a będzie lepej widać to co wazne

Skomentuj

Widac co widac, ale slychac znacznie lepiej jak widac.

[ Dodano: 2005-05-08, 23:15 ]
                                    Tutaj jeszcze pomiar na innej dzwiekowce z vifa.
                                    Zastanawiaja mnie te bardzo podobne dołki 2kHz i 6kHz. Mierzylem sprzetam kolegi (sprawdzonym - dobrym) i wyniki otrzymalem takie same.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

ile kosztuje GDN18/50 a ile GDN 18/60 ??

[ Dodano: 2005-05-08, 23:48 ]
                                      ile kosztuje GDN18/50 a ile GDN 18/60 ?? i gdzie można je dostac ??

Skomentuj

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Kiedys widziałem oba te głosniki na stronie Internetowej DEXONA. ale to jakiś czas temu było.

Skomentuj

wovo, glośniki te nie sa juz produkowane. Mozna kupic jedynie zapasy magazynowe. 18/50 to koszt bodajze 80zl a 18/60 ti chyba 90zl. Mozna je kupic np. w hurtowniach Tonsila, albo popytaj w sklepach interenetowych, moze ktos bedzie mial (Dexon nie ma i nie bedzie juz mial).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X