Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak zrobic kolumny??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak zrobic kolumny??

witam :) to znowu ja i zapewne z banalnymi pytaniami :) ale ja dopiero sie ucze heh... a wiec tak... mam zamiar zrobic sobie kolumny 2 drozne najlepiej z br i do tego najlepiej stx gdn...(wiadomo fundusze) takie mam zamiar, ale jak bedzie to zobacze... i teraz potrzebuje jakies pomoce... tj. stronke z teoria co i jak... bo do suba znalazlem wiele ale o kolumnach juz troszke mniej... nie chce was zadreczac pytaniami typu jaka obudowa jaki br bo to sam oblicze. dzieki za pomoc pozdrawiam

jak trafiles na to forum ? szukasz stronki z teorią? OMG www.diyaudio.pl , www.audiomania.info

Skomentuj

albo www.audiofun.er.pl

[ Dodano: 2005-05-05, 19:24 ]
      a jak zrobić kolumny: w zależności czego oczekujesz, jakie masz fundusze i pokój wybierasz głośniki, wyliczasz obudowe najlepiej o zadowalających wymiarach, skęcasz sklejasz wykańczasz i masz kolumny

Skomentuj

to jest najlepsze !!!! ----
        to znowu ja

Skomentuj

masz :P stx 2x17gdn/ss/4 ohm +arv 104 8ohm :P

Skomentuj

nadzik, posty nabijasz?

Skomentuj

wiec tak pokoj to 5x3m
              finanse to ok 350zl na kolumny
              stronki www.diyaudio.pl www.audiomania.info widzialem i czytalem, lub czytam :)
              a dokladniej chodzi mi o konstrukcje tych kolum w srodku... czy trzeba cos oddzielac czy wrzucic wszystko do jednej skrzyni bez niczego i niech gra??:>
              subik sobie zlorzylem i nawet daje rade:) (subik nie do domu) wiec zabieram sie za kolumny... i dlatego prosze was o pomoc :)

Skomentuj

aha
                to w sumie trudno tak znaleźć jakieś bardzo treściwe materiały na ten temat :
                1. Wybierasz czy to ma być konstrukcja 2, 3 drożna bo mogą być też kombinacje 2,5 :) ale w pierwszym napisałeś, że 2 drożna
                2. Głośniki za te pieniądze to jak masz mocny wzmacniacz i lubisz mocniejsze uderzenie to www.stx.pl(żeby nie było że polecam stx, jeżeli wolisz mniej głośno i lepiej jakościowo to www.empire.com.pl to jako niskośredniotonowe a na wysokie ze względu na niskie ceny może www.visaton.pl jak wybierasz głośniki staraj się żeby miały podobną efektywność i taką samą impedancję
                3. Zwrotnica tu najlepiej kupujesz gotową, podział zależy od głośników jakie wybierzesz
                4. Obudowa jak w subie mocna i solidna

to moje uwagi na pewno jeszcze ktoś coś podpowie

Skomentuj

wiec tak o stx troche wiem... czytam i glosniki to raczej beda stx, ewentualnie cos na teslach jesli chodzi o niskotonowy... u mnie to raczej bedzie konstrukcja 2 drozna ze wzgledu na latwiejsza konstrukcje... a zwrotnice to chyba gotowa zmontuje od stx... wzmak to sie zobaczy albo zabiore bratu on ma taki pozytywny z tego co wiem... albo sobie jakis sprawie... ale najpierw chce dojsc do ladu z glosnikami.... konkretnie mi chodzi o podlogowe kolumny, beda bez suba wiec bas musi byc z nich... a to beda kolumny do muzyki glownie techno i czarna... czasem film... a kompletnie nie wiem jaki wysokotonowiec... moze jakies wasze sugestie??

Skomentuj

Bardzo Cie prosze abys pisal bez uzywania takiej ilosci"..." bo zle sie to czyta.. czytalem to 3 razy zeby skumac to(powaznie) to taksamo jakbys przecinki kropki itp powstawial w tekst :)

Skomentuj

na niskotonowe mogą byś tesle jakieś 2x226/xx/xx nie wiem które są najlepsze a wysokotonowy to np vissation (stronke podałem) są to bardzo dobre głośniki z wyższej półki ale teraz wiele z nich jest na promocji proponuje DT 94:), a co do zwrotnicy to wiele osób zachwala takie janbo?? jamo:P no nie pamiętam

Skomentuj

dobra stronka irka od ktorej zaczerpnolem inspiracje nie wiem czy ktos juz podawal http://audioefm.w.interia.pl

Skomentuj

kudlaty dzieki za linka, przydaje sie. sorki za "..." ale to z przyzwyczajenia :)

[ Dodano: 2005-05-06, 12:34 ]
                          co myslicie na temat takiego projektu??
                          70x40x30 WYxDLxSZ nisko stx gdn 27/150/4/sc teraz tylko pytanie o wyskokotonowy?? moze byc jakis z stx?? bo z tego co slyszalem to nie za bardzo sa. chyba ze macie jakies inne pomysly??

Skomentuj

Ten stx jako średnionisko jest za duży bo średnie będą tragiczne ( o ile wogóle bedą)

Skomentuj

Ja tez mam pokuj 3 x 5 jak kolega. Dzwiek nie jest moze idelany ale w zupelnosci wystarczy do glosnego sluchania musyki. Zlozylem kolumny na stx'ach calkowity koszt jednej kolumny to jakies 150 zl. Obudowa 30 pare litrow netto - bass reflex, zwrotnica, glosniki GDWT-8-150-8-PJ i GDN-22-120-8-SC, dwudrozne.

Skomentuj

tubowe do domu? :/

Skomentuj

deker proponuje 2*tesle xw-165 i do tego jak bys mial pieniazki to dt100 a jak nie to arv`ke... bedziesz zadowolony

Skomentuj

mam jeszcze takie pytanie bo robie sobie symulacje w winisd na 2x 22-120-4-sc(z br) wszystko pieknie tylko ze mi wylicza obudowe do tego 20l parametry mam ok bo bralem caly zbior z linkow na tej stronie, oczywiscie ze wiem ze mozna tam wszystko zmieniac aczkolwiek mnie to troche zdziwilo... moze ktos mi wytlumaczy o co cho??

[ Dodano: 2005-05-06, 22:28 ]
                                    a dla wersji 8ohm mam fajnie bo 60l...

Skomentuj

TUTORIAL do win isd prosze przeczytac,dla naszego dobra(nerwy) dla dobra admina(łącze) i dla dobra twojego(wiedza)
                                      !!!!!

Skomentuj

a co myslicie o tym?? 2x 22-120-4-ss i wysoki arv lub stx (koszty)
                                        wszystko w obudowie ok 55l strojenie na 36Hz

Skomentuj

Czaruję...
                                        X