Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czekam na propozycje... ;D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czekam na propozycje... ;D

Hi!
    Prosił bym o pomoc przy wyborze głośnika do subwoofera.
    Z góry zaznaczam że nie ma to być żaden STX,Tonsil,Tesla,Alphard.
    Na głośnik mogę dać maksymalnie ok. 350zł(400zł gdy głośnik będzie naprawde tego warty)
    A czego bym oczekiwał:
    -musiał by wytrzymywać ok 200W (najprawdopodobniej p3a w mostku)
    -dobrze by było gdyby obudowa nie musiała być gigantycznych rozmiarów
    -niskie zejście i dynamika przedewszystkim-wiem że to nie idzie w parze ale może uda się coś wymyślić
    -średnica 25cm (małe wymiary) ostatecznie 30cm
    Grało by to w pokoju 11 m^2,czasami w pokoju 20m^2
    Słucham w sumie wszystkiego-z przewagą rocka-metalu (zależy od nastroju)
    Chodzi mi po głowie:
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=50463795
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49524841
    I teraz zwracam się do was,co byście jeszcze polecili?
    Mam duuużo czasu do namysłu bo w sumie do końca czerwca ale chciał bym się już zoriętować na co zwracać uwage i wogule.

P.S.1Było by fajnie gdyby komuś się chciało przeczytać moje wypociny Smile
    P.S.2Jeżeli o czymś zapomniełem to powiedzcie.

>>Piekny<<

sls12,10
    hertz es 250, 300 :P

Skomentuj

aryan, A słyszałeś je i polecasz czy tylko tak poprostu szczeliłeś głośnikami??
      Bo było by fajnie gdybyś coś powiedział na ich temat.....

Skomentuj

Zadowalające wymiary pudła, dynamikę i zejście daje VDO Dayton HPS 10 . Cena około 300zł. http://www.vdodayton.com/index2_and_...status=n5.aspx

Skomentuj

strzelilem sls przyznaje ze go nie słyszalem :P
          natomiast miałem mozliwosc posłuchanie es 300:P , grało bardzo ładnie, bas ładny , mozna usłyszec nowe dzwieki których wczesniej nie mozna było

[ Dodano: 2005-05-07, 11:59 ]
          STRZELIŁES!!!!!!

[ Dodano: 2005-05-07, 11:59 ]
          ja bym wolał 30 zamiast 25

Skomentuj

aryan, Wiesz ja bym wolał 50cm, ;D ale powiedz mi facet gdzie ja to postawie,a głośniki 25 cm w większości zadowolą sie małą budą chociaż fakt,kusi mnie np.SLS10,ES300
            Tylko jest problem bo gdy wybiore jakiś głośnik 4ohm to p3a w mostku odpada.

[ Dodano: 2005-05-07, 12:13 ]
            Fakt *strzeliłeś

Skomentuj

róznica w cenie nie wielka pomiedzy 25 a 30,
              chyba 5 cm wiecej nie robi róznicy :P
              o ile dobrze pamieta to es jest w wersji dwu cewkowej

Skomentuj

I teraz mam problem-w sumie to coraz bardziej zastanawiam się pomiędzy Hertz es 300 a Perles sls10.
                Za perlesem przemawiałeo by to że miałbym do niego wzmak p3a w mostku,a do Hertza to odpada :/

Skomentuj

O ile sie nie myle to juz ktos tu robil sub na es300 , byl on zasilany pojedynczym p300 i nie brakowalo mu mocy. Poszukaj dokladnie na forum, moze znajdziesz jeszcze informacje na temat tej konstrukcji.

Skomentuj

Tato Muminka, czy chodziło ci o to http://www.vengeance.com.pl/wrona/di...topic.php?t=41 ?? tylko że umberto zasila go jakimś wzmakiem 250W.

[ Dodano: 2005-05-09, 00:21 ]
                    P.S. zauważyłem że jak już się zaznaczy że nie ma być to STX,Tonsil,Tesla,Alphard to odrazu cicho jak makiem zasiał.W ciągu 3 dni się odezwały 3 osoby :/
                    Czy naprawde nikt nie wychylał się poza za tą "wielką 4" ??

Skomentuj

powiem tak do SLS'a niemam zaufania to dobry głośnik ale raczej widzial bym go w kolumnach a nie subwooferze. za delikatny Hertze to bardzo poządne głośniki naprawde przyjemnie się tego slucha. ja bym stawiał na Hertza i zasilił to wzmakiem mosfet400wat z praktycznego elektronika. typowe głośniki subwooferowe lubią moc mają duzy X-max i niestety przewarznie zejście jest okupione niskim SPL w całym paśmie - zwłaszcza jak głośnik ma być zaaplikowany do małego pudła. SLS to kompromis raczej pod kolumny (dość wysoki SPL X-max niby spore ale przez duze Vas i dość wysokie Qts raczej super nisko to on się nie zapuszcza)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                        powiem tak do SLS'a niemam (...) raczej super nisko to on się nie zapuszcza)
                        Oj zapuszcza zapuszcza.

Skomentuj

ten JBL bo JBL = shit, HERZ jak najbardzi j spoko jest. Co do Peerlessów to chodziły słuchy że to mulaste głośniki ale może jakbyś się pobawił z zamknięcie go w pudle Closed i dowalenie mocy było by Ciekawie. W ogóle wg. mnie to jest dobra droga na taki dzwięk jakiego potrzebujesz. Stosunkowo mała zamknięta skrzynka i mocna końcówa i zamiatasz. Poza tym zauważ że stopa z perkusji to ok 80Hz a E z basie to max 100Hz...

Skomentuj

SLS10 - polecam bo miałem na nim suba i grał ślicznie.
                            I w kinie i w muzyce to jest kawał basu.
                            A tak przy okazji to leży wolny w kąciku i czeka na nowego właściciela. Jakby ktoś był zainteresowany, proszę PW.

Skomentuj

Kurcze i teraz mam mentlik.....Z jednej strony Perles a z drógiej Hertz.....
                              A myślałem że to będzie tak łatwo wybrać.
                              P.S. czy ogromna jest różnica pomiędzy Hertz es250 i es300???

[ Dodano: 2005-05-09, 14:50 ]
                              Wiecie ta moja dardziej "dresowa" strona podpowiada mi żeby brać Hertza bo duży,fajny,bajerancki i pewnie przy odpowiednim wzmaku potrafi żołądek wyrwać
                              A ta bardziej "rozważna" strona mnie mówi mi że lepiej Perles......

[ Dodano: 2005-05-09, 14:57 ]
                              Aha a może ktoś ma któryś z wymienionych głośników i jest z okolic Katowic i zaprosił by na odsłuchy ?? ;D

Skomentuj

bierz ES 300!!!!!!!
                                pózniej łatwiwj go bedzie sprzedac :P

PRZEMEK skoro taki dobry to dlaczego go sprzedajesz?

Skomentuj

jak ja bym to robił to bral bym Hertza es300 :+)

Skomentuj

aryan, Urban, No kurde 2 mądrale ;D ale czym takie potworki napędzić??
                                    Każdy tylko weź es 300 ale już nikt nie pomyśli że do jego rozruszania trzeba mocnego wzmaka.
                                    Chyba zdecyduje sie na es 250...mniejszy ale z opinji ludzi potrafi też dobrze zagrać a i wzmacniacz automatycznie nie potrzeny taki mocny.

Skomentuj

aryan pomysl czemu sprzedaje....

Skomentuj

Piekny, nie ma sensu pchać się w es250,lepiej już es 300.W obydwóch przypadkach jest dość podobne zapotrzebowanie na moc,nic nie zyskasz.Jest również opcja dwucewkowca i połączyć go w 8 ohm.
                                        Słuchałem sls-a,fakt daje ładnie ale to nie ta szkoła dźwięku co seria es.Szybciej zamula i sie gubi.Raczej do ostrej łupanki a to tylko w wypadku gdy nie zależy nam na zejściu.To takie moje spostrzeżenia.
                                        Co do wzmaka to NE107 i jazda,na poczatek wystarczy aby dobrze narozrabiać.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X