Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lanzar MAX12 vs. Boschmann ALX-122SP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lanzar MAX12 vs. Boschmann ALX-122SP

Mam zamiar kupic jeden z tych glosnikow i nie wiem bardzo ktory.Ogolem o boschmannie sa pozytywne recenzje nawet byl testowany przez jakis magazyn car audi i pobil niejeden lepszej klasy natomiast o lanzar max12 nic sie nie slyszy. Moze ktos z was robil suba na nim albo go slyszal.Zalezy mi zeby glosnik mial duza moc mam wzmaka ponad 600W RMS i boje sie ze taki boschmann moze ise spalic lanzar ma 500 wiec raczejj nie ma szans zebym go spalil. I czy ten lanzar rzeczywiscie ma tyle wat ile ma bo jego inne produkty wydaje mi sie ze maja raczej kosmiczna moc np. takie zwykle jajka nawet 200 W RMS.Gdyby to byla sciema i mialay podobna moc to bym bral boschmana ale narazie moc przewaza na korzysc lanzara.

lanzar
    http://www.caraudio.com.pl/produkt.php?model=MAX12

boschmann
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50418822

I jeszcze pytanko na koniec co do mocy.
    Kazdy glosnik ma moc rms i maxymalna i z tego co sie orientuje to moc maxymalna to moc jaka moze przeniesc glosnik przez krotki okres nie powodujac jego uszkodzenia(spalenia).I pytanie ile ten okres trwa czy jest to jakos ustalone czy producenci pisza sobie jak im sie podoba??

a co to za wzmacniacz masz ze tyle wyciaga? :)(nie smieje sie,ciekaw jestem)

Skomentuj

boschmann 990atx
      bez smiechu bo naprawde potrafi tyle a nawet duzo wiecej
      ludzie startuja na nim w db drag a po przerobkach wyciagaja nawet 1kW
      standardowo ma 600W RMS jest to wartosc zmierzona i przy znieksztalceniach jakie podaje producent jezeli pominac znieksztalcenia wyciaga duuuzo wiecej( w danych ma 900W RMS oczywiscie wszystko w mostku)

Skomentuj

Sa nowsze wersje buszmena majace 500-550W RMS wiec nie powinienes ich spalic.
        Moc glosnika jest ustalana dla normy IEC268-5
        nominal power test ciagly przez 100godzin
        short term max power sygnal 1sec, przerwa 60sec i tak 60razy
        long term max power signal 1min, przerwa 2min i tak 10razy
        Np vifa 10cali ma moce odpowiednio 125W, 600W, 350W.
        Czyli glosnik w czasie minuty jest w stanie przyjac pond dwa razy wieksza moc. Jednak jest to moc termiczna a ograniczeniem jest tu mechanika glosnika.

Skomentuj

mocowo są do siebie podobne chociarz w bm rozrywane są druciki doprowadzające sygnał do cewki
          dzwięk mają całkiem inny musiał byś sobie posłuchać
          ja bym proponował 2szt MAX 12 w wersi po dwi cewki, czyli po 2om na kanały
          obecnie mam podłączony pod ten wzmacniacz beyme power12 oczywiścje na mostek
          na zawody 2xpower15 + 2xwłaśnie taki wzmak = 145dB MP 2004r

Skomentuj

set widze ze sie troche orientujesz w dB Drag to powiedz mi jak to jest z kategoriami czy jak jest kategoria do jednego subwofera to czy biora pod uwage wielkosc glosnika czy tylko ilosc? Wiem ze klasyfikacja jest odmocy ale chodzi mi o glosniki.
            Bo jakby tak wystartowac z glosnikiem 18cali to chyba wszyskit mniejsze by nie mialy za duzo szans.

Skomentuj

kategoria profesjonalisci i amatorzy ; 1 sub; 2 suby

Skomentuj

irek --- > czestotliwosci mierzone w dB Dragu sa tylko do 80Hz... to tak a propo....

A co do lanzara mialem MAX10D pewnie nie ktorzy pamietaja go jeszcze..... glosnik niezly wytrzymoje duzee moce, gra miekko i w miare glosno

Skomentuj

te głośniki raczej do db drag zbytnio się nie nadają chyba że w dużej ilości
                  w cale nie jeast powiedziane że 18" uzyska lepszy wynik od 12" najczęściej montowane są 12" lub 15"
                  teraz klasy
                  1-street 1-4 - do 4 głośników w bagażniku
                  2- super street 1-2 da 2 głośników do słupków działowych
                  3- super street 3+ powyżej 2 głośnków do słupków działowych
                  4 extreme modyfikacje całego wnętrza samochodu

wielkość głośnika jest bez znaczenia , czasem sędziów interesuje ilość cewek w głośniku ,liczą cewkę jako oddzielny głośnik
                  limitu mocy na pewno nikt z nas nie przekroczy

wracając do postu wybrałbym lanzara jest szybki, precyzyjny

Skomentuj

ja tez wybralem lanzara i musze przyznac ze glosnik jets naprawde fajny bardzo glosny i ladnie nisko gra co prawda nie jest to 1 klasa ale jak za ta cene jestem bardzo zadowolony

Skomentuj

Czaruję...
                    X