Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TVM Acoustics v Tonsil ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TVM Acoustics v Tonsil ???

Co sadzicie o tych pierwszych? sa tanie i chyba nie najgorsze - chcialbym zrobic sobie kolumny glosnikowe - na poczatek stereo a potem w miare mozliwosci finansowych dorobic dociagnac to do zestawu 5.1
    na poczatku myslalem zeby zrobic cos na tonsilach ale ostatnio wypatrzylem na stronce www.akkus.com.pl ze obok za drogich jak dla mnie glosnikow dobrych firm maja tez tanie TVM - co sadzicie o tych glosnikach? czy oplaca sie z nich budowac? czy lepsza jakosc bedzie na tonsilach? jestem poczatkujacy i prosze o opinie, pozdr

[ Dodano: 2005-05-07, 09:52 ]
    a moze zamaist zestawu trojdroznego z TVM dolozyc i zrobic dwudrozny na glosnikach Viaston?

Tesla ma bardzo wdzieczne i tanie przetworniki.
    Polecam

Skomentuj

ja mam na TVM'ach cale kino i mi sie podoba, chociaz bym zainwestowal teraz w lepsze wysokie tony, chociaz te tez sa w maire, ale chcialbym lepsze, jak bede mial troche kasy to zmienie , a co do kina to hm..... ja zrobilem cale kino w zeszle wakacje, i chyba ze 2 failny obejrzalem jak narazie zeby wykorzystac system 5.1 :). Teraz jak bym robil to bym zreobil dobre stereo (na dobrych glosnikach)+ amplituner i powoli dorabial reszte kina ewentualnie, ale wiem jak to jest na poczatku, chce sie miec dobre i cale od razu :)hehe

Skomentuj

Witam,
        Stary problem, "jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze", a i "lepszy wróbel na dachu, niż gołąb na dachu". Mój ranking, to ogólnie: 1.Visaton, 2. Tonsil 3. Tvm (z tych co przytaczasz. Na początek, może jakbyś zrobił w miarę możliwości dobry komplet dwudrożnych na fronty, a docelowo na tylne (to założenie może być istotne na wstępie). Co najmniej dwa wyjścia, potem dorobisz drugi komplet, albo nowe lepsze fronty, albo dopiero tylne. To tylko moje sugestie (na początek), Ty decydujesz.
        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Ok dzieki za rady
          zdecydowalem sie jednak na visatona - zainwestuje w dobre gloniki - moj paln - na poczatek zrobie dwie satleity dwudrozne na glosnikach G20 SC oraz W130 SC co sadzicie?
          potem w maire mozliwosci dorobie suba, potem centralny dwudrozny 2x srednaik + wysokoton moze na czym lepszym a na konie kolumny podobnie jak centaral - co sadzicie o pomysle?
          na poczatek chce zaczac od sateli bo jak uznam ze jestem do bani konstruktorem to zrezygnuje z dalszej produkcji a jak bede zadowolony z efektu to bede kontynuowal
          ale mam jeszcze prosbe - jestem nowicjueszm i chcialbym nieco poczytac o budowie zestawow glosnikowych - kolum dwu i trodroznych oraz co najwazniejsze jak zrobic zwrtonice - dobrej jakosci - chce uzyc dobrych elemntow ale trzeba dobrze zaprojektowac a nie znam sie na tym specjalnie - znacie jakies miejsca na sieci z ebookami po polsku o tej tematyce albo jakies dobre ksiazki polecacie? takie w maire przystepne cenowo?

a i taki maly problemik -
          1.jak lacze glosniki rownolegle to tak sie zazwyczaj laczy to z 2 sztuk po 8 omow wyjdzie mi 4 omowa - ale co jak wezme system trojdrozny? albo 2x taki sam glosnik i jede na inne pasmo - dwudrozny trojglosnikowy? - to wyjdzie mi 8/3 i taki tam - a jak sie robi zeby kolumna miala 8om - bo takie przewaznie sie spotyka?
          2.a jak wepne do wzmacniacza kolumne 6 i 8om to ta 6 omowa bedzie grala glosniej?
          3.co sadzicie o pasywnym subie zasilanym z amplitunera? chyba lepiej zrobic taki niz aktywny na byle jakim wzmacniaczu?
          pozdr

Skomentuj

Witam,
            Może, po prostu zrób z Visaton W130S (8[ohm]) i Tonsil GDWK11/100 (8[ohm]) proste zespoły głośnikowe 2-drożne. Ten Tonsil jest dość przyzwoity (i tani).
            Ad.1: jeśli jest 2way, 2x mid-woofer i 1x wysokotonowy, to zwykle mid-woofer`y są 16-to ohmowe równolegle lub (rzadziej) 4-ro ohmowe szeregowo i wysokotonowy 8[ohm] dla zespołu 8[ohm]. Poćwicz może, poczytaj o łączeniu, co się dzieje z impedancją (lub prościej, z rezystancją przy łączeniu rezystorów),
            Ad.2: jeśli zespoły te będą się charakteryzować jednakowymi parametrami: szerokości pasma przenoszenia i efektywności, to powinieneś usłyszeć, że zespół głośnikowy 6-cio ohmowy przetwarza głośniej,
            Ad.3: nie polecam sub`a pasywnego zasilanego z amplitunera. Najlepiej wykonać od razu sub-woofer aktywny, z odpowiedniego głośnika z dość dobrym (pasującym) wzmacniaczem.
            To moim zdaniem, lub sugestie.
            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Spoko spoko! jestem na elektronice i nie takie rzeczy licze na codzien!!... wiec udam ze nie slyszalem i potraktuje tego za obraze
              chodzilo mi tylko skad oni biora te 8om z laczenia rownoleglego bo skad wziac takie 16 czy 32 omowki?? np na oficjalnej polskiej stronce visatona nie ma takich do zamowienia...

ale ogolnie to prosze o jakies namiary na literarure o zwrotnicach - bo chce sam to wykonac ze porzadnych elementow ale sam nie jestem na etapie zaprojektowania czegos takiego bo w akustyce nie siedze - co wiec warto poczytac? a moze jakies gotowe schematy?
              no i moze cos dobrego do poczytania ogolnie o budowaniu zestawow jak i co konkretnie

mysle ze raczej zrobie jak pisalem - narazie satelitki na bazie visatona bo jak juz cos robie to wole dolozyc troche a "odstawiac tandete" ;-)

a odnosnie tych subow? to czemu lepiej aktywny? czy nie lepiej to puscic przez dobry amplituner a nie jakis tam wzmacniaczyk niewiadomo z czego, jakimi zakluceniami,szumami itp?? a poza tym to glosnosc trzeba by chyba wtedy regulowac osobno dla suba i reszty

pozdrawiam

Skomentuj

a czemu zakładasz ze ten wzmak do suba bedzie szumail itd? :|

Skomentuj

Witam,
                  Wybacz, lecz napisałeś to trochę w taki sposób, że nie bardzo widać, tę "elektronikę".
                  16-ki są produkowane, przez niektórych producentów, choć jest ich niewiele, na przykład PHL. Jest też rozwiązanie 2,5 drożne, które może mylić, a składać się może nawet z dwóch takich samych mid-woofer`ów i tweetera.
                  W kwestii "tandety", to myślę, że nawet nasz Tonsil ma kilka produktów, które nie są tandetą, biorąc nie tylko ich cenę. Ty decydujesz, co zrobisz.
                  Z lektur, to może wystarczy dostępna, "Głośniki i zestawy głośnikowe", J.Krajewski, Wkł2003.
                  W kwestii sub-woofer`a, rozpatruję go tylko dla specjalnie wydzielonego kanału materiału do przetworzenia lub LFE w kinie domowym, a to moim zdaniem wymaga też odpowiedniego, wydzielonego wzmacniacza.
                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Co do suba to pewnie masz racje

Dzieki za namiar na literature - juz mam ja w rekach ale jakby wam jeszcze cos przyszlo do glowy to piszcie co polecacie

A co znaczy "nie bardzo widac te "elektonike""?? czepaisz sie? wiem wiem tamto pytanie moglo zabrzmiec lamersko ale coz, z kim masz do czynienia sie nie spodziewales ;-)
                    pozdr

Skomentuj

Witam,
                      Z tą kwestią sub`a, to może akurat moje podejście. Każdy może, mieć własne i inne.
                      Ta książka jest raczej wyjątkiem w temacie, w języku polskim. Raczej, powinna być wystarczająca. W języku polskim, od czasów Pana Witorta nie mamy rodzimych wielu wydawnictw.
                      Z tą elektroniką, oczywiście niewiele wiemy z kim mamy do czynienia, lecz podałeś coś takiego jak "8/3" we wcześniejszej wypowiedzi, co na przykład akurat mnie skłoniło to tego, że pomijasz fakt konieczności istnienia czegoś takiego jak filtry w zespołach głośnikowych. To tak z grubsza i absolutnie się nie czepiam. Jeśli studiujesz elektronikę, życzę sukcesów i co najmniej dobrych wyników. To nie łatwy kierunek.\
                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Wiem o tym ;-) a sesja sie zbliza... ;/ ale odnosnie literatury - troche malo o tych zwrotnicach w tym krajewskim, nie wiecie gdzie by mozna o tym jeszcze poczytac? moze gdzies na sieci? albo ew jak sadzicie - zwrotnica firmy jambo jest dobrej jakosci? nie bedzie ograniczac visatonow czy scan speak'a? bo juz nie wiem czy sam sie z nia meczyc czy moze cos gotowego wynalesc
                        pozdr

Skomentuj

Witam,
                          Widzisz, akurat w Krajewskim, to nawet jest dużo. W innych bywa mniej. Jest też wiele pozycji obcojęzycznych. Może sprawdź w uczelnianej bibliotece (te pozycje są wyraźnie po prostu drogie).
                          Nie znam zwrotnic Firmy Jambo. Każda para zwrotnic, w moim wypadku była "wymęczona", jak to określiłeś. Sądzę, że dany głośnik, zależnie od jego danej aplikacji, będzie wymagał/potrzebował róznych/unikalnych elementów i ich wartości w zwrotnicy. Podejrzewam, że jak weźmiesz taki tandem Visaton-Scan speak, to będziesz musiał "wymęczyć" tę w miarę właściwą zwrotnicę. W innym przypadku, możesz skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań, już zaprojektowanych i sprawdzonych.
                          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

W takim razie Piotrze jestem ciekaw co ty zmontowales - jaki zestaw i na bazie czego - i jakbys mogl to podrzuc mi na maila schemacik twojej zwrotki (moze byc w paincie albo jakos tak) tak gwoli ciekawosci skoro sam ja "wymeczyles" - sam projektowales?

a tak ps to w koncu sie zastanawiam czy jednak robic zestaw 5.1 czy moze pozadny zestaw stereo trojrozny - i w zaleznosci od tego jaki wzmacniacz/amplituner kupic - zastanawiam sie nad yamaha - stereo ax 596 albo amplituner rx v 457? jak myslicie co bedzie lepsze - czy roznica miedzy jakoscia dziweku przy podlaczeniu kolumn stereo bedzie buza? bo amplituner bylby bardziej uniwesalny - ale z kolei ax 596 ma zlocone wyjscia i pisza ze jest do bezposredniego podlaczenia dvd/cd - czyli tez dobrze powinien sobie radzic z filmami - co prawda bez dzieku przestrzennego ale jak beda decybele to i tak bedzie dobry efekt - co sadzicie?
                            pozdr

Skomentuj

Witam,
                              Widzisz, jest drobny może problem. Na razie nie mam dokładnych planów, bo nie mam kit`ów "by me". Każda para zespołów lub center, jest jakby unikalna. Jestem raczej drobnym amatorem budowy zespołów głośnikowych, a nie producentem. Trochę po prostu trudne by było powielenie, aby zachować parametry itp. Dotyczy to tak obudowy zespołu, czy też jakiegokolwiek elementu danej zwrotnicy, wytłumienia itd.. Jest jakby raczej mało realne, abyś dosłownie w 100[%] wykonał, któryś z moich projektów. Myślę, że potrafisz to zrozumieć. Moje projekty są też z tych drozszych (lub nawet bardzo drogich), nie z tych tańszych, czy budżetowych. Sądzę, że ewentualnie właśnie mogę Tobie tylko pomóc, w przeprowadzeniu Twojego projektu. Projekt może być pod Ciebie i sam go powinieneś realizować. Możemy skontaktować się e-mail`em i w miarę ograniczonego czasu postaram się pomóc.
                              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Nie zrozum mnie zle - oczywiscie nie chce powielac zadnego twojego projektu tylko sam cos skonstruowac - nie maniej nie pogardze dobra rada od kogos z doswiadczeniem, pytalem z czystej ciekawosci jaki sam zestaw zmontowales - ale bardziej ciekawi mnie jak wyglada zwrotnica wykonana przez kogos zwlaszcza ze jak sam piszesz robiles drozszy zestaw - a wiec i zwrotka lepsza zapewne - wiec ciekaw jestm jak wyglada ta twoja, jak jest zaprojekowana - wg jakiego schamtu - tak czysto naukowo - bo chcialbym sie podszkolic w budowaniu zwrotek - i swoja oczywiscie tez chce zaprojektowac - nie chce bynajmniej odtwarzac twojej bo to oczywiscie indywidualne element danego zestawu, wiem ze wiele sie musze nauczyc jeszcze w tej dziedzinie a zrodel jest bardzo malo - wiec kazdy schemat do amalizy jest "na wage zlota" - zwlaszcza ze raczej bede potrzebowal dobrej klasy zwrotki
                                i tu takie jeszcze pytanie - z jakich zrodel korzystales w jej zaprojektowaniu? mozesz cos polecic?
                                pozdr

Skomentuj

Witam,
                                  Nie ma problemu żadnego. Najważniejsze, że chcesz "sam coś skonstruować". Nie jest to proste, lecz też nie nierealne. Myslę, że warto przynajmniej spróbować stworzyć to swoje coś. (obyś nie złapał bakcyla).
                                  Teraz korzystam z 4way, 3way i 2way, po komplecie, własne konstrukcje. Fakt, nie mam klasycznego kina domowego. Projekt wstępny centra, trochę już leży (driver`s już są). Mam za sobą z kilka par 3way i z dziesięć 2way. Głośniki takich stajni jak: Peerless, Seas, Vifa, Davis, Visaton, Aurum Cantus. Będzie Alcone, Tvm. Są w pracy wstęgi. Statystyk nie prowadzę, mogłem coś pominąć.
                                  Literatura, podstawowa polskojęzyczna to głównie Pan Aleksander Witort (kilka pozycji), plus Friedemann Hausdorf (Visaton), ostatnio Krajewski i od paru lat internet.
                                  Fakt, obcojęzycznych nie mam, bo są zbyt drogie. W razie co, Biblioteka Politechniki była, jest i będzie (rózne pozycje).
                                  Materiały podstawowe, to dwie szpulki drutu GR2 2,0 i 1,4, kondensatory MKP (do SCR włącznie, woreczek), rezystory niskoindukcyjne. Taśmowe, na życzenie (są jeszcze za drogie), kondensatory zwykłe foliowe, na życzenie (worek).
                                  Zwrotnice/filtry, przede wszystkim najprostsze (bez pułapek i korekcji) i niskich rzędów (pierwszy, drugi, drugi umiejętny,to max, trzeci zbędny).
                                  Projekty, to brak schematu, nie według określonej grupy wzoru. Wartości wstępne (z wielu wzorów, różnych zmiennych, nawet na wyczucie) pomiar, zmiany, pomiar, zmiany itd.. słuchanie, słuchanie itp..
                                  To tak skrótem, o wielu rzeczach nie napisałem, szkoda czasu. Doświadczenie, owszem jakieś mam, nie wiem jakie, nie zastanawiałem się nad tym, też szkoda czasu. Minęło parę lat, a rozwój nie czeka. Dotychczasowe projekty, zawsze starałem się zmaksymalizować ze względu finansowego. Zawsze istnieje pewna granica lub istniała w danej chwili niezależnie, czy dotyczyło to zespołu dla mnie, czy dla kogoś innego.
                                  Sorry, że zająłem tyle miejsca, tyle czasu.
                                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

ok o zwrotkach juz sporo znalazlem

ale jeszcze pytanko - czy roznica w systemie 2 - 3 way jest naprawde duza? - jesli chodzi o jakosc dzwieku?

i pytanko - jakiego srdnioniskotonowca polecacie? a jaki by byl najlepszy srednotonowiec tak mysle do 150zl? bo ponoc srednotonowic jest w zestawie najwazniejszy...

Skomentuj

Witam,
                                      Najlepiej by było aby były takie głośniki, żeby potrafiły nam przetworzyć całe wymagane pasmo częstotliwości z bardzo dobrą jakością. Raczej, takich nie ma. Dzielimy więc pasmo na części i zadajemy danym odpowiednim głośnikom do przetworzenia w zespole głośnikowym. Im mniej dróg, rozwiązania są raczej prostrze i łatwiejsze, lecz zazwyczaj o mniejszych mocach. Jakość dzwięku, może być (moim zdaniem powinna) wysoka niezależnie od ilości dróg. Fakt, zespół trzydrożny daje możliwość uzyskania szerszego pasma przenoszenia.
                                      Głośnik średniotonowy, Vifa M10MD...., niestety dopiero od fp400 min/max (ale z Holandii).
                                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
                                      X