Witajcie.Mam wzmacniacz 5.1 creative o taki-http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50224543.Imam z nim problem.Dzialal normalnie do pewnego czasu.kiedys go podlaczylem i gral,lecz gdy juz chcialem go wylaczyc to się nie dalo(tak jakby się zawiesil)wylaczylem go wiec z kontaktu.pozniej jak go wlaczale do sieci to zapalaly się rozmaite diody(raz jedna czasem wszystkie)lecz dalej nie dalo się nim sterowac.Gdy go rozkrecilem to zauwazylem ze od panela sterujacego odchodzi tylko jedna tasma.Gdy się ja dotyka palcami to rozne diody się zapalaja ale np srubokretem jak dotkne to nic się nie dzieje.sterowanie pilotem tez nie dziala.co się moglo stac.podpowiedzciemi!!!Moje gg 6723680.Z gory dzieki
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
creative 5.1 ale co z nim???
Collapse
X
-
Wzmacniacz 5.1 creative
znac sie moze i nie znam,ale z tego co widzialem wewnatrz to od plytki sterownia w strone ukladow scalonych odchodzi tylko jedna tasma(podobna do komputerowej ale ciensza duzo i mniejsza(okolo 1cm szerokosci).moze ja wystarczy wymienic ale nie wiem jak sie nazywa a na allegro jej nie ma
Skomentuj
-
Nawet jeżeli jest tylko taśma uszkodzona - w co wątpię - to i tak nieźle się namęczysz z naprawą. Ja miałem problemy z taśmą w aparacie cyfrowym HP 850. Chociaż miała tylko 4 ścieżki, to był koszmar, bo nie dość że było mało miejsca, to jeszcze taśma musiała się przesuwać razem z wysuwaniem obiektywu. Ale jakoś poprowadziłem zwykłe kable które wlutowałem bezpośrednio w PCB.
A jeżeli walnięty jest jakiś układ scalony, co jest bardziej prawdopodobne, to zapomnij o naprawie. Tam się stosuje procesory które Creative pewnie samo sobie produkuje na własne potrzeby i nie ma do tego zamienników. To nie TDA który kupisz w każdym sklepie...
Skomentuj
Skomentuj