Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonisl 30-100-7 jak buda

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonisl 30-100-7 jak buda

Kupiłem taki głośnik za flaszkę. Orygoinalny.

Jaką bude dać by zszedł tak do 35Hz. Myslałem o band Pass. co wy o tym myslicie gdzie do niego znalesć parametry.???

1) znajdz jego parametry TS
    2) wrzuc do symulatora i pokombinuj
    3)BandPass to bardzo czuła obudowa na wszelkie błędy w strojeniu i ogólnie problematyczna
    4) nie zadawaj durnych pytan

Skomentuj

A to moje obliczenia ten band pass wydaje się fajny.
      Załączone pliki

Skomentuj

duuzo za duza obudowa, nie bedzie wogule wytrzymałości mocowej, głosnik pewnie szybko wypluje membrane. Spróbuj zmniejszyc bude, bo nawet przeniesienie o kilka Hz wyzej F3 nie spowoduje radykalnego pogorszenia przetwarzania basów, a głosnik napewno bedzie miał wieksza wytrzymałosc i poprawi sie tez GD.

Skomentuj

A mówisz o BR czy BP?????

Ważne by było duże natężenie i jednicześnie wszystko drżało

Skomentuj

W obu przypadkach obudowa jest za duza. Dasz mu troch mocy i głosnik wypluje membrane. Te tonsile mają małe Xmax wiec raczej obudowa powinna ograniczac zapedy glosnika do zbyt silnych wychylen, ale niestety cos za cos albo zejscie albo moc.

Skomentuj

A jaki zloty środek jest??????

Skomentuj

znalezienie optimum pomiedzy duzą wytrzymałościa mocowa, F3,strojeniem, opoznieniem grupowym, wielkością obudowy Itd...

Skomentuj

Witam,
                  Nie ma żadnego "złotego środka", będzie tylko pewien kompromis, o którym Ty zdecydujesz. Oby z zadowoleniem z efektu końcowego.
                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

A wy z doświadczenia co proponujecie?

Skomentuj

Nie znam parametrów tego głośnika ale jak chcesz wytrzymałości mocowej to buda musi być optymalnie jak najmniejsza i strojenie nie za wysokie bo poniżej strojenia głośnik nie ma poduszki powietrznej i zaczyna latać membrana mocno. Chyba że closed to buda też jak najmniejsza. Pozatym jak chcesz głośno to w BP i tak jest ciszej niż w BR...

PozdroO

Skomentuj

Mniejsza obudowa,silna kontrola,aczkolwiek nie wiem jak jest z wytrzymałością tego głośnika....
                        100W małoo

Skomentuj

Witam,
                          Kiedyś aplikowałem ten głośnik. Dałem zbyt małą obudowę zamkniętą, lecz jeszcze było to do przyjęcia.
                          Patrząc na ch-kę producenta, a ta zdjęta w obudowie zamkniętej 70 litrów, daje f-3 50[Hz], f-6 40, f-10 33 i f-20 20, przy qtc0,726 i fc58,1 Spl90 (100[Hz]). Wierząc w ten pomiar tak powinno też wyjść, praktycznie.
                          Moja sugestia, to właśnie obudowa zamknięta, co najmniej 70 litrów, a powiedzmy najlepiej do Vcmax 95 litrów (qtc0,7 fc51,4) z co najmniej powodów: małego xlin+/-5,6 i raczej nietrwałego piankowego zawieszenia tego głośnika. Z uwagi na, może nie najlepsze qtc, lecz jeszcze do przyjęcia (0,7-0,8) myślę, że to dobre rozwiązanie.
                          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czyli buda closed 70-80 Litrów?????

Skomentuj

Witam,
                              Tak, moim zdaniem to będzie dobre rozwiązanie. Najlepiej 80 litrów.
                              Głośnik nie jest może zbyt mocny (Pnom), lecz o dość dobrej efektywności (Spl).
                              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

może innaczej ka mam kase dawać na bude to może lepiej na jakimś alfrednie może ew lub lw. na cw mnie nie stac albo na dwóch arn 226???

Co lpeij jak ten tonisl. Nie stać mnie bedę złuchał techna.

Skomentuj

Witam,
                                  Napisałeś w pierwszym poście, że już go masz. W porównaniu do tych głośników co podajesz to ten Tonsil GDN30/100/7 to bardzo dobry przetwornik (nawi membrana z "papieru" czerpalnego i nomex coil former). Rodzaj materiału muzycznego, nie powinien stanowić problemu dla dobrego przetwornika. Zastanów się, co naprawdę chcesz i na co cię stać.
                                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

mam go. Zasilić to mogę tda 7294 lub mostek tda 7294.

Sub ma wspomagac kolumny projekt yoshiego. Głównie bedzie grac przy muzie. dlatego nie chce ładować kasy w bude jak moge miec cos lepiej. a gdn mozna sprzedac.

Skomentuj

Witam,
                                      Jeśli chodzi o użycie Tonsil`a Gdn30/100/7 do sub-woofer`a to uważam, że to za słaby przetwornik.
                                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Dzieki właśnie o to chodzi a teraz dalej czy dwa arn 226 beda ok??? i czy dal każdego wystarczy tda 7294????

Skomentuj

Czaruję...
                                        X