Jak zmierzyć powierzchnie membrany ? Ale na szybko, jakos nie mam ochoty mierzyć wszystkiego linijką i podstawiac do wzrów, bo przecież jescze jest nakładka przeciw pyłowa znaczy ten cycek i trzeba by bylo odliczac bawic się pól dnia, jest jakis szybszy sposób na obliczenie powierzchni?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak zmierzyć powierzchnie membrany ?
Collapse
X
-
Uwaga cytuje !! ;] z AUDIO 10/2004 o subie Cabasse 55" a roznica miedzy glosnikiem 45 a 55 jest kolosalna jezeli przeliczymy je na powieszchnie - jest ona dla glosnika cabasse o 50 procet wieksza i wynosi prawie 2000cm2 czyli odpowiada to np. czterem glosnikom12 calowych ( 30 cm ) "
Skomentuj
-
Re: Jak zmierzyć powierzchnie membrany ?
Zamieszczone przez kondraxAle na szybko, jakos nie mam ochoty mierzyć wszystkiego linijką i podstawiac do wzrów
PS. Podobno mierzy się od środka membrany do połowy szerokości zawieszenia.
Skomentuj
-
Zalecenia sa zeby zmierzyc srednice w polowie zawieszenia ale np STX mierzac parametry metoda masy dodanej bo do tego potrzebna jest powierzchnia membrany, podaje srednice samej membrany. Dlatego ja jestem zwolennikiem pomiarow w znanej objetosci bo unika sie nieprecyzyjnego pomiaru powierzcni jak i ciezarka obciazajacego.
Dla ciekawskich moge dodac ze srednica nakladki przeciwplyeoj bardzo wplywa na zachowanie glosnika na koncu pasma. Dla glosnikow niskotonowych daje sie duze nakladki ktore wzmacniaja membrane ale zabieraja pasmo od gory ktoro nie jest potrzebne. Do tego dochodzi jeszcze stosunek wagi cewki do wagi membrany okreslajacy zalamanie charakterystyki. No ale to zmartwienie producentow spikerow :)
Skomentuj
-
Witam,
Sorry, że się wtrącę. Raczej przyjęło się, że efektywna (czynna) powierzchnia membrany to pole powierzchni przyczyniające się do promieniowania dzwięku i powinno się je obliczyć zazwyczaj ze średnicy (dla głośników stożkowych) z uwzględnieniem połowy wymiaru zawieszenia (górnego) membrany. Faktycznie, jest dość trudne obliczenie tej powierzchni jeśli membrana nie jest "czystym" stożkiem, jest na przykład typu Nawi. Drążac temat membrana zaczyna się zazwyczaj od zawieszenia cewki i jest zazwyczaj częściowo zasłonięta przez osłonę przeciwpyłową, różnego kształtu. W tym przypadku, raczej dla uproszczenia osłonę tę przyjmuje się jako powierzchnię promieniującą dzwięk. W przypadku głośników kopółkowych, wskazane by było obliczenie pola powierchni (odpowiedniej) czaszy osłony, która też jest membraną przytwierdzoną do cewki drgającej i zawieszonej na zawieszeniu tej cewki. Cóż, o ile producent nie podaje tego parametru, to raczej pozostaje linijka i przyblizone obliczenie przy użyciu znanych prostszych lub bardziej skomplikowanych wzorów.
W kwestii głównego uczestnictwa osłony przeciwpyłowej w przetwarzaniu warto zwracać uwagę zwłaszcza na częstotliwość od której zaczynają powstawać koncentryczne drgania membrany i starać się unikać w podawaniu sygnału od tej częstotliwości (w 100[%]) do przetwarzania przez dany przetwornik. Biorąc pod uwagę, zawsze wcześniejsze, promieniowe drgania membrany warto zwracać uwagę jaką dany przetwornik ma częstotliwość skupiania. (częstotliwość skupiania jest mniej "niebezpieczna").
Pozdrawiam, Piotr01
Skomentuj
-
Powierzchnia membrany jest potrzebna do mierzenia parametrow T-S metoda masy dodanej. A powierzchnie liczy sie tylko z pola kola wynikajacego ze srednicy membrany. Zadne stozki czy nakladki nie maja zadnego znaczenia!!!!!!
Takie rzeczy maja znaczenia dla wyzszych czestotliwosci ale to juz zupelnie inna sprawa. Fidel napisal krotko i zrozumiale jak tlok to tlok i nie ma znaczenia jaki ma ksztalt. Byloby latwiej jakby kondrax napisal po co mu ta powierzchnia membrany.
Skomentuj
-
ja troche z innej beczki widze ze panowie o głośnikach troche wiedzą, choć każdy troche inaczej.
Mam pytanie czym różni sie membrana w głośniku impregnowana od nie impregnowajnej ( mówie o tym samy modelu dokładnie alphard hw 1000, jest opcja impreg. lub nieimpregnowana) oprócz tego że tamta jest maźnięta impregnatem a ta nie . jak zmieniaja sie parametry: pasmo i takie tam i co jest lepsze
Skomentuj
-
co jest lepsze?? przecież to alphard... oba są gorsze...
Piotr01, rozwodzisz się na tematem jakby coś z tego miało wynikać w praktyce... tłok to tłok i tyle, jeśli interesuje cię pole dalekie i do tego przy niskich częstotliwościach, to co za różnica czy głośnik ma większą czy mniejszą nakładkę przeciwpyłową... a jak byś obliczył powierzchnię membrany jakiegoś pokrzywionego fostexa??
Skomentuj
Skomentuj