Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

generator fali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

generator fali

"generator fali akustycznej o kształcie cylindrycznym. Oznacza to, iż energia dźwięku nie jest rozpraszana poza obszar obsłuchu - nie jest promieniowana w góre i w dół" ?????????????????????????????????????????????????
    czy ktos czytal cos na ten temat ???? ( to o tych kolumnach z deck.pl :P )

Rewelacja!!!!
    Tylko ze ja jeszcze nie widzialem glosnikow ktore by promieniowaly w gore i w dol.
    Fala cylindryczna to prawdopodobnie chodzi o glosnik promieniujacy w gore ze stoszkiem odbijajacym nad nim.

Skomentuj

irku czytales to o tych kolunach za 250 kzl na deck.pl ?? jesli nie to przeczytaj

Skomentuj

każde źródło liniowe promieniuje falę cylindryczna. Źródło punktowe (np. głośnik, oczywiście w przybliżeniu) promieniuje falę kulistą. Fala kulista charakteryzuje się tym, że jej powierzchnie fazowe są współśrodkowymi kulami, a dla fali cylindrycznej są walcami o tej samej osi.
        Generatorami fali cylindrycznej mogą być kolumny głośnikowe, ale nie w tym sensie, w jakim używa się tego pojęcia na tym forum, bo kolumna głośnikowa to w zasadzie kilka jednakowych głośników połączonych synfazowo w jednej obudowie, jeden nad drugim. Oczywiście taka kolumna nie jest idealnym źródłem cylindrycznym, bo dla długości fal krótszych niż odległości między głośnikami dochodzi do niekorzystnych interferencji.
        Obecnie na topie są tzw. Line Array, czyli zespoły głośnikowe skonstruowane w ten sposób, aby emitowały falę cylindryczną. Cała sztuka polega na zrobieniu głośnika wysokotonowego, stosuje się dość skomplikowane tuby.

nadzik, daj jakiegoś konkretnego linka do tego o czym piszesz, bo nie chce mi się szukać...

Skomentuj

trzymaj : http://shop.deck.pl/product_info.php...roducts_id/250
          ps . win xp nie jest taki zly :]
          troszke minie zaskoczyla twoja odpowiedz !!

Skomentuj

która wypowiedź?? odnośnie źródeł liniowych?? napisałem co wiedziałem, a dużo na ten temat nie wiem...

[ Dodano: 2005-05-12, 23:21 ]
            nadzik, jak już pytasz, to w wątku a nie na PW.
            Kształt fali nie oznacza jej przebiegu czasowego, ale strukturę przestrzenną. Analogicznie do fal na wodzie, fala kolista (czyli jej powierzchnie fazowy s okręgami) jest wtedy, gdy na powierzchnię spadnie kropla i rozchodzą się ładne kółeczka Fala płaska (czyli analogiczna do fali cylindrycznej) jest wtedy gdy fale na wodzie wzbudza się jakimś długim przedmiotem np deską :) wtedy fale tworzą linie równoległe.

Skomentuj

a ak pozatym wontkiem to ja mam na trzecie imie Zygmunt :P hehehehe
              ale dzieki za wytlumaczenie !!

Skomentuj

poza tym wątkiem, to ja nie mam na imię Zygmunt nawet na trzecie wogóle to mam tylko jedno imię

Skomentuj

nie dajcie się nabrać na te bajki z Line Array badam temat od pół roku i dochodze do wniosku że (przynajmniej ta cobra) to bujda na resorach.... generalnie idea źrudła liniowego jest słuszna ale jej realizacja jest często zupełnie nieopłacalna (mała poprawa w stosunku do tradycyjnego zestawu) a cena rośnie o rząd wielkości.

Skomentuj

no m noze i racja ... moze to ma taki sam wplyw na jak ... dywan hiendowy za 30 kzl
                    u sasiada pod toba :P
                    (dywan hiendowy .. heheeh :P )

Skomentuj

no może troszkę większy...

Skomentuj

troche większy mniej więcej taki jak roznica między cewką powietrzną z drutu a taśmową - coś tam się zmienia ale niewiele - jak chcemy mieć hi-end to dajemy taśmowke :P ale kto przy ponad 120dB zwrocił by na to uwage ??

Skomentuj

Ja wam powiez ze wyroslem juz z analizowania marketingowych sloganow i opisow kolumn czy wzmacniaczy. To bajki dla tych ktorzy nie maja pojecia o temacie. Pozatym idea kierunkowosci dzwieku jest jak najbardziej sluszna na estradzie!!! A w naszym przypadku kiedy robimy kolumny domowe nie ma to zadnego sensu bo walczy sie wlasnie o to aby charakterystyki byly jak najbardziej szerokie.

Wspomne jeszcze o tych cewka z tasmy czy linki jest to totalny bezsens bo w materialach reklamowych pisze sie ze takie cewki sa pozbawione efektu naskorkowosci dzieki czemu moga pracowac bez strat z bardzo dyzymi czestotliwosciami. No tak ele przeciez cewka z samej zasady dzialania ma tlumic przeplyw prady w.cz. Wiec gdzie w tym sens?

Skomentuj

Czaruję...
                          X