Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Konstrukcja] Kolumny souL'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Konstrukcja] Kolumny souL'a

Witam, chciałbym zaprezentowac moje pierwsze kolumny które skończyłem w 100%, a że nie ma aktualnie działu z konstrukcjami, to zamieszczam je tutaj. Z założenia miały to być małe podłogowe kolumny po niskich kosztach... no i to ze małe podłogowe to wyszlo a koszty to juz inaczej :)

Przetworniki
    Sekcja niskośredniotonowa
    Tonsil GTC (wersja exportowa) 17/50/1 8ohm, zakupione w pudełkach z niemiecką kartą dokumentacyjną :)
    Podstawowe parametry: Qts 0,41, Fs 43hz, Vas 19L, 80Wat RMS, SPL 89db
    w miare gładka charakterystyka, membrana z polipropylenu (chyba tak to sie pisze:)
    Ogólnie dobre wrażenie :)

Sekcja wysokotonowa
    znana wszystkim GTWK 11/100, chyba nie musze sie tu rozpisywac, jednak jak dla mnie ma ona troszke za ostry dżwięk

Obudowa

Obudowa, objętość wewnętrzna 19litrów, przegroda wewnątrz, 16litrów dla GTC. Bass Reflex w tył, strojony na ~47hz. Płyta wiórowa 18mm góra zakończona listewkami, doł to podstawka z płyty wiórowej "obitej" aluminiowymi listewkami w kształcie litery C (idealnie pasują do 18mm płyty). Całość wykończona okleiną. Klejona klejem pattex (polecam). Wewnątrz wytłumienie w postaci Dwu centymetrowej wartstwy watoliny.
    Wysokośc 80cm, szerokośc 19cm, głębokość 24cm. Wagi nie znam :)

Okablowanie / Zwrotnica

Kable to jakies alphardy 1,5mm chyba. Zwrotnica robiona na słuch, po 5miesiącach przeróbek doszedłem do wniosku że najlepiej gra z 6db/oct na GTC (cewka 1,5mH) oraz 12db/oct dla GDWK (kondensator 3,3uF + cewka 0,3mH). Nie wiem jaki podział z tego wychodzi :) troszke "nieprofesjonalnie" ale mi podoba sie ich gra przy takiej zwrotnicy :)

Wrażen odłsuchowym dokladnych opisywać nie bede bo nie mam do czego ich porównać. Wyrażna góra, troszke za ostra, średnica jak na moje ucho jest ok :) moze troszke za sucha, niskie rejestry - średnio. Super nisko ten GTC sie nie zapuszcza ale jak to na 16cm głosnik... chociaż w sumie basu jest wystarczająco. Naprawde nie mam do czego tego porównać :)

Koszty
    GTC 17/50/1 = 2x 69zł
    GDWK 11/100 = 2x 45zł
    Wykonanie surowej obudowy wraz z kosztami typu klej itp = 60zł
    Oklejenie oraz podstawki = 50zł
    Zwortnica + kable + br + terminale ~ 60zł

wytłumienia nie licze, bo miałem je za darmo

Wychodzi jakies 400zł, ale znajac życie wyszło o jakies 50zł wiecej na drobne duperele... a przez rok sie tego mogło uzbierac :)

Fotki:

no niezle niezle !!!! gratulacje

Skomentuj

No spoko, spoko, wizualnie, napewno nie banalna okleina

Skomentuj

jak na pierwszy raz to spoko tylko to "wieko" troche nieciekawie sie prezentuje... wysokotonowy mozesz troche stlumic jak ci sie wybija... no i na stoliku widze troche jeszcze reszty zostalo na borwar :) na czyms musiales zaoszczedzic

Skomentuj

stylistycznei podobaja mi sie ... powie nawet ze bardzo jedyne co mogo napisac na ich niekorzysc to to ze :razi troche ta plyta wiorowa ... i obice tym alumnium :P wysokotonowy jest zdeczko za duzy jak na moj gust ... ( ale trzba miec zal do producenta) !! :P nie masz chyba pod nim frezow ??!??!!??!!
          niema jak ich posluchac ale jesli ci ta zwrotnica pasuje to mnie tez !!
          najwazniejsze ze bys to ty byl zadowolony !! ( my ich nie bedziemy sluchac :P )
          jeszcze raz gratulacje skladam :P

Skomentuj

Mnie też razi ta goła nie wykończona płyta z tyłu ale za to podoba mi się wykończenie aluminium na dole

Skomentuj

Szczerze mówiąc to żle coś policzylem i mi okleiny zabrakło :) i skończylem już tak jak jest... zeby nie jechac spowrotem 25km do Obi po mały kawalek okleiny (bo mi sie nie chciało:) ... Pozatym tyłu i tak nie widać :)

Skomentuj

A mnie sie ta okleina nie podoba :P jest wstretna, wyglada jak moja podloga :) a reszta jest oki

Skomentuj

kwestia gustu a o gustach sie nie dystkutuje...

Skomentuj

ladne ladne podobaja mi sie moje gratulacje
                    P.S ja tez zrobilem zwrotnice na sluch

Skomentuj

Ja powiem SUPER to powinno wystarczyć :).
                      Co tam masz na biurku za trafo,radiator i widzę kondensatory czyżby jakiś moduł wzmacniacza ?? :>.. TDA7294 ?? :)

Skomentuj

A nie znacie sie. Wykonczenie super :) - gora cos a'la moj byly sub na cw1002c :)

Skomentuj

jak na moje oko very good tyl bardzo fajnie sie prezentuje bo nie jest plaski tylko ta surowa plyta... ale wsumie to tyl

a tam w robu co to za subi sie chowa?

Skomentuj

subik jeszcze nie skonczony, STX 22. A te trafo co tam lezy zasila mostek TDA Irka, który z kolei zasila suba :)

Skomentuj

Fajnie wygląda tylko jedno pytanie.Mówisz że kolumna jest w okleinie ale w takim razie jak zrobiłeś górną ścianke , chodzi mi o tę zaokrąglenia których chyba nie da się zrobić w oleinie bo się połamie?? No chyba że zrobiłeś to łączać ze sobą coś w stylu panelików podłogowych z pełnego drzewa i tak doszlifowałeś na na półokrągło??
                              Lakier wysoki połysk ??

Skomentuj

Fajne fajne:)
                                Ja bym może zrobił 5 cm wyższe,okleił tył i dał ładniejsze gniazdka. Ten GTC nieźle się prezentuje.
                                A okleina bardzo orginalna.

Skomentuj

Soul A poskromiłeś wysokotonowca?? Tzn. czy wyrównałeś efektywność głośników?? Bo może dlatego ten GDWK wydaje Ci się za ostry??

Skomentuj

jak dla mnie bardzo ladne:)tylko zmienil bym kolor ale i tak sa bardzo ladne:]fajnie te glosniki sie preentuja:)GRATULACJE

Skomentuj

Placek, cos takiego wlasnie jak mówisz, listewka juz była taka zaokąglona, została ona posmarowana jakims olejem :) i dzieki niemu zmienila kolor na troszke ciemniejszy i ladnie sie komponuje z okleiną..

Lakier? jaki lakier :)

Wysokotonowe są tłumione, rezystory 2,2 szeregowo, i 5ohm równolegle...
                                      Są to nieoryginalne tonsile, prawdopodobnie dlatego tak zle graja, poprostu niektórych talerzy perkusji sie nie da sluchac... za bardzo biją w ucho.. są za ostre, aaz prawie trzeszczą.. Coś z nimi jest nei tak

Skomentuj

Soul, gdzie kupiłes te GTC17/50/1 ?
                                        Za Ile?
                                        Gdzie można zobaczyć ich kartę informacyjną?
                                        Jesli masz ją zeskanowaną to wklej (jeśli nie masz to zeskanuj i wklej :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X