Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bas z Altusów - mało!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bas z Altusów - mało!!!

Witam,
    czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czemu Altusy nie mają prawdziwego wykopu basowego tak jak np. inne kolumny, z dużo mniejszymi głośnikami i pudłami. Czy jest to wina samego głośnika, pojemności obudowy - jest za mała, a może za duża (brak odpowiedzi impulsowej - bas ginie w czeluściach objętości, a może jest to kwestia wytłumienia ścianek - trzeba je wytłumić bardziej, a może mniej. Podpowiedzcie co zrobić, żeby to poprawić.
    Pozdrawiam.

Najprościej:sprzedać altusy i zrobic coś sensownego.A poza tym poszukaj tu troche,ten temat juz sie tu przewijał nie raz.Zdziwie sie jak inni nie zareagują na Twojego posta ostrzej.
    PZDR

Skomentuj

Altusy to konstrukcja ktoras ma ze 20lat.
      Dlatego.
      Szczegolowiej maja glosniki w starej technologii, proste zwrfotnice z prymitywnymi regulatorami oraz zle dostrojony bass reflex .
      Tonsil postawil na glosny sredni bas a nie na niski (choc ilosc tego pierwszego sprawia ze ludzie mysla ze jest wystarczajacy dol)
      Ufff zdolalem spokojnie do tego podejsc

Skomentuj

Dlatego własnie wszyscy tutaj odradzamy tuning Altusów bo jedyne co można przy tym osiągnąc to wiedza ze tego sie poprostu nie opłaca robic.

A teraz inaczej.
        Altusy powstały w czasach kiedy królowały kasety i radio a wiec zadna dynamika i biedne pasmo przenoszenia. Jesli takie źrodło to po co oferowac zestaw głosnikowy o zdecydowanie lepszym brzmieniu. zreszta wydaje mi sie nawet ze taka troche była stedy moda na takie brzmienie.
        Zreszta jak wyzej

Skomentuj

A może głośniki są ustawione w przeciwfazie i basy nawzajem się znoszą? Albo po prostu masz zbyt małe pomieszczenie do tak wielkich kolumn?

Skomentuj

Witam

Miałem Altusy 140, dałem koledze... Odrestaurował sobie.

Ja kiedy je miałem, to od razu bass-reflex zatkałem, bo faktycznie zestrojone były chyba na 80-100Hz... :P
            Po zatkaniu otworów grały mniej "dynamicznie" ale za to ten dół troszkę lepszy był - niestety trochę więcej mocy trzeba było.

Górka oparta o głośnik tubowy - słychać charakterystyczne brzmienie tuby ...

Z tego wynika że kolumny były robione pod kątem głośnego słuchania.
            Pozatym Tonsil sam pisał o tych kolumnach - "Stworzone do słuchania muzyki ze średnią i dużą głośnością"

Wg. mnie duże pudła, jeżeli masz małe mieszkanie to pomyśl o jakichś małych podłogowcach albo monitorkach i do tego mały subik - o wiele lepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam

Skomentuj

Porównałem właśnie kilka charakterystyk głośników 25 cm, no i tonsil przy 30 Hz ma 70 dB a inne konstrukcje za 500 - 800 zł mają ok 85 db czyli całe 15 dB - to ogromna różnica i stąd pewnie takie ograniczenia od dołu.

Skomentuj

nie wspominajac o br który został pocziczony chyba na 100 Hz

Skomentuj

...BR w Altusach?? ja tam widzę tylko dwie dziury zatkane krążkiem z siatką

Skomentuj

W tym przypadku "kanał" na długośc równą drubości ścianek

Skomentuj

W tamtych czasach Altusy były wykupione, zanim zostały wyprodukowane, więc nie było sensu nic poprawiać, tylko robić masówkę. Ludzie i tak mieli porównanie tylko z jakimiś kiepskimi unitrami. Taka była wtedy filozofia produkcji: zrobić byle co, ludzie to kupią, bo nie ma wyboru.
                      Tak jak z samochodami z tamtych lat. Taki fiat 125p nie był modyfikowany przez jakieś 25 lat, popatrzcie jak przez ten czas zmieniły się np. niemieckie samochody. Wszystko to sprawa konkurencji na rynku.
                      Dziwię się, że altusy tak dobrze sprzedawały się za oceanem... może to wymysł propagandy?

Skomentuj

widocznie za oceanem ludzią sie podobał dzwiek altusow

po drugie moze najpierw zdefiniuj o jakie altusy ci chodzi?
                        np stare 140 czy 300? bo po miedzy nimi jest roznica w dzwieku
                        i napisz pod co podlaczone

Skomentuj

Niedawno zacząłem zmieniać sprzęt i kupiłem wzmacniacz NADa, a co do kolumn - są to stare 140. Tak dokładniej jeżeli chodzi o bas to one mają, ale dopiero gdy się zrobi głośniej, ale wtedy głośniej gra też średnio - góra (za głośno). Tubkę zmieniłam na kopułkę. Brzmienie jest bardziej wyrównane, ale ten bas i tak nie jest taki jak w innych kolumnach.

Skomentuj

...BR w Altusach?? ja tam widzę tylko dwie dziury zatkane krążkiem z siatką
                            To są otwory stratne.

Skomentuj

Niedlugo wyjda Altusy 1500 PMPO magic z tymi samymi glosnikami....

Skomentuj

Witam

Dookoła glośników zamontują LEDy, żeby mrugały w rytm muzyki :P

Całość kolumny będzie jeździła na kółkach, a pod spodem zamontują neon, żeby coolowo wyglądały :)

Pozdrawiam

Skomentuj

wow aleś mu pojechał :/

Skomentuj

Zawsze mozna troche poprawić brzmienie kolumn, nawet małym nakładem.
                                    ja w swoich starych 140 z ciekawoœci wymieniłem okablowanie na przewody 2,5mm beztlenowe z dodatkiem srebra (8zł-metr) wszystko łaczyłem cynš ze srebrem, oraz cała kolumne odpowiednio od podstaw wygłuszyłem.
                                    Zrobiłem to tylko w jednej kolumnie zeby sprawdzić czy bedzie jakakolwiek roznica.
                                    I bardzo miło sie zdziwiłem bo roznica jest!!!
                                    Bas jest błębszy i jest go więcej, gdy siedze przy biurku blizej nie "stuningowanej":) kolumy to i tak do moich uszu dobiega o wiele wyrazniej basik z tej drugiej, czekam jeszcze teraz na bas reflexy ktore maja przyjsc lada dzien, napewno wprowadza cos nowego:).
                                    Mały koszt chwilka pracy a tyle radoœci:)
                                    Pozdrawiam i zachecam warto sprawdzić:)

Skomentuj

No znowu magiczne kable .

Skomentuj

taaa kable:) ale jak lubisz:) przeciez te basowce z altusow to przypominaja estradowke, duze SPL a bas to dosyc wysoki, dotego niedociagniecia projektowe walkowane namietnie w tym poscie

takiej konstrukcji to pomoze zestrojenie BR zwrotka, a zwlaszcza wymiana basowca a nie kabelki, mam nadzieje ze wymieniles kable nie tylkow kolumnie, ale to od wzmacniacza do kolumny tez:]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X