Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybrać Visatona czy Monacora

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybrać Visatona czy Monacora

Witam.
    Słuchajcie mam nielada problem. Właśnie zamierzam zrobić wolnostojace kolumny i stoje przed dylematem jakim jest dobór odpowiednich przetworników.

Ma to byc konstrukcja 2way
    Narazie wysokie będą reprodukowane przez Vife TC20SD05-06 (???) Co o nim sądzicie, bo kupiłem 2 sztuki po 50 zł i jkoś nie jestem przekonany. Chyba jednak zmienie te Vify na Peerless'a DT100 (tak bardzo chwalonego na różnych forach).

Wysokie nie stanowią problemu. Problem mam z wyborem średnio-nisko tonowca. Bardzo zależy mi na ładnej średnicy i chciałbym żebyście mi doradzili co można by było kupić do 200 zł od sztuki.
    Zastanawiałem się nad Monacorem SPH-170 Mało o nim można poczytać, to co już można poczytać jest raczej pozytywne, ale wydaje sie że ten głośniczek mógłby naprawdwe wiele pokazać.
    Ale może lepiej coś z Visatona?? hmm?? A moze jeszcze coś innego??

Sam nie wiem, ale mam nadzieje, ze coś mi doradzicie
    Jeśli chcecie wiecej szczegułów na temat mojego projektu, które mogą wam pomóc w wyborze to bardzo prosze pytać :)
    Z góry wielkie THX

[ Dodano: 2005-05-14, 17:45 ]
    Poszukałem troche, pomyslałem i nic nie wymysliłem narazie, ale......
    Co powiecie mi o tych głośnikach??
    Jak wyzej Monacor SPH-170 i Visaton W170SC ........
    Który wydaje wam się lepszy??
    Czy miał ktoś wogóle do czynienia z tymi przetwornikami??
    Który byście wybrali??

Podam jeszcze linki do tych głośników
    http://www.visaton.de/english/artikel/art_460_1_19.html
    http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=512

[ Dodano: 2005-05-14, 17:45 ]
    Poszukałem troche, pomyslałem i nic nie wymysliłem narazie, ale......
    Co powiecie mi o tych głośnikach??
    Jak wyzej Monacor SPH-170 i Visaton W170SC ........
    Który wydaje wam się lepszy??
    Czy miał ktoś wogóle do czynienia z tymi przetwornikami??
    Który byście wybrali??

Podam jeszcze linki do tych głośników
    http://www.visaton.de/english/artikel/art_460_1_19.html
    http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=512

intoxsik, nie bój się tych Vif, ja tez je kupiłem, Irek pomierzył i są wporządku.

Skomentuj

Witam,
      Sugeruję spojrzyj trochę niżej na Monacor`a SPH176. Prawie same plusy. Xlin+/-5,5, a nie +/-3, mniejsze qts, mniejsze Vas, większa Pnom, fs prawie jednakowe, współczynnik Spl jednakowy, fakt, membrana jednak cięższa. Myślę, że to będzie dobra para dla Peerless`a DT100 (to minimum w wysokotonowych) z fp2,5k (min-max). Aha, i ten 176 powinien być, trochę też tańszy.
      Pozdraiwam, Piotr01

Skomentuj

esh0 ja nie mierzyłem tych Vif bo narazie nie mam czym zbytnio, ale trzeba będzie sobie zrobić Jiga i opanować Speaker Workshopa bo inaczej to nie ma rady :( Jednak jest w nich coś co mi się nie podoba, mianowicie jakies takie zapiaszczenie mam.....
        Słucham naprawde różnej muzy i powiem, że na tych Vifach nie moge słuchać rocka bo normalnie dostaje szału!!!! Nie wiem czym jest to spowodowane... tne je narazie na 2,5kHz 12dB. Może troszku za nisko?? Problem w tym ze nawet nie mam jak tego sprawdzić narazie

Piotr ten Monakor, który proponujesz jest naprawde godny uwagi. Czemu ja go wcześniej nie wypatrzyłem?? :) Ale interesuje mnie to jak ma sie sprawa porównujac Monacory z Visatonami?? Parametry które podałeś do Monacora SPH-176 wskazuja, ze moze być lepiej z kontrola basu niż w SPH-170 chociaż pewnie będzie go mniej :( Ale ja szukam czegoś z dobrą srednicą.....
        O Visatonach naczytałem się, ze grają fajną, ciepłą i wyrównaną barwą w zakresie średnich.... a ciekawe jak by się miała sprawa z Monacorami???? Chociażby z tym SPH176??

Hmmmm.... naprawde mam ciężki orzech do zgryzienia. Nie chciałbym wybierać w ciemno. wole popytać:)))

Krótko mówiąc chciałbym zbudowac coś fajnego i przemyślanego :)
        Dodam jeszcze tylko, że to moja pierwsza konstrukcja DIY, ale już same przymiarki strasznie mnie wciagneły

[ Dodano: 2005-05-15, 01:06 ]
        Ale przecież moze są jeszcze inne głośniki, którymi warto sie zainteresować :)))
        Piszcie jak macie jakies propozycje

Wielkie THX

[ Dodano: 2005-05-15, 01:09 ]
        esh0 gratujuje wzmacniacza :)))) naprawde fajny heh Tylko zrób coś z tą gałką....
        Jak chcesz to moge Ci coś wytoczyć na tokarce :)

Skomentuj

esh0 juz ma :> ale mi by sie przydalo z 4 male i 4 duze galki :> mozesz zalatwic?(oczywiscie zaplace tam ile trzeba)

Skomentuj

za niski podzial na tej kopolce !!!!! to jest 2cm kopolka i ma spore fs trzeba ja ciac okolo 4000hz...taki podzial jest bezpieczny

Skomentuj

Tasior powiedz mi co Ci trzeba a ja postaram sie coś działać :) Jakie te gałki mają być??

[ Dodano: 2005-05-15, 16:51 ]
              Kudłaty myslisz że to z powodu tak niskiego cięcia słysze zapiaszczenie??
              Jak myslisz, jaka kopułka da sie ciąć poniżej 3kHz a najlepiej gdzies około 2,5kHz??
              Np. taki Peerless DT100 mógłbym ciąć tak nisko??
              A co do samego cięcia Vify to i tak wiedziałem, że jest za nisko, ale narazie nie grożą mi duze moce więc spalić go nie spale :)))

No ale wracając do tematu.... Już nic nie macie więcej do zaproponowania?? Żadnych uwag na temat głośników, które podałem??

Powiem szczerze, że bardziej chiałbym postawić na Monacora, ale już nie na SPH-170 lecz na SPH-176
              Ale jak u niego z tą średnicą?? Visaton byłby lepszy?? Czy nie??

Skomentuj

intoxsik, napisz do Irka PW, on zna już tą Vifę na wylot

[ot] z czego możesz te gałki wytoczyć? no i cena oczywiśćie... [/ot]

Skomentuj

esh0 no właśnie jedyny problem, ze nie miałbym chyba odpowiedniego materiału na wytoczenie tych gałek. Jedyne co mam to zwykła stal :((( ale jakby ją potem ocynkować?? sam nie wiem

Skomentuj

DT100 to podział na minimum 3kHz tak niski podział jak chcesz to moze Vifa Dx. czemu chcesz dawać tak niski podział??
                    co do pytania wstępnego Visatony to delikatne głośniczki małe magnesy lekkie membranki stosunkowo małe X-max. monacory to juz na pierwszy rzut oka głośnik o wiele powazniejszy przytłaczająca wielkość magnesu w stosunku do wielkości samej membrany, duze X-max wysoki SPL jest tylko jeden problem parametry Visatona są dość dokładne - mozna im wierzyć i sporo ludzi na nich coś robiło. monacor ma naciągane charakterystyki (coprawda "realne" nie są złe nawet lepsze od Visatona ale jednak troche inne) i jest malo popularny (niewiem czemu)

Skomentuj

Sound Wave to co piszesz to racja jest. Mówisz ze mało ludzi się nimi interesuje. Moze pora to zmienić... :) Na niemieckij stronie Klang+Ton i innych te głośniki są bardzo chwalone. To powinno coś znaczyć. Np. ten SPH-176 zreszta SPH-170 też. Chyba jednak pokusze sie na te Monacory. Może być nieźle :)

NO ale jeszcze raz zaapeluje o jakieś inne propozycje.
                      SPH-176 kosztuje 164zł..... może w podobnej cenie macie jakiechś faworytów??

Co do cięcia wysokich tak nisko. Wydaje mi sie, że warto jest ciąć wysokie poniżej 3kHz ponieważ przy 3kHz ludzkie ucho jest bardzo czułe.... (??) tak czytałem a powyżej 3kHz nisko-średni mógłby mieć problemy z ch-ką. (tak mi sie wydaje)
                      Po przeczytaniu wielu postów na różnych forach widze, że generalnie dąży sie do cięcia wysokotonowca jak najniżej. Widocznie ma to praktyczne zastosowanie i tego sie będe trzymał. Oczywiście moge uciec gdzies w greanice 3kHz ale napewno nie 4kHz jak zaproponował mi Kudłaty.

Więc poczekam co mi powie na temat tych Vif Irek i zobacze co dalej. Od biedy sprzeda sie komuś i dołoży do DT100 lub jakiejś lepszejszej Vifki D27TG-05-06 lub DX25TG-05-04
                      Ale to nie jest priorytet bo nie jest trudno coś wybrac w wysokich, gorzej dobre nisko-srednie

[ Dodano: 2005-05-15, 20:44 ]
                      i jeszcze jedno.... mówimy tu o konstrukcji 2 drożnej ale w przyszłości jak będzie kasa to docelowo będzie 2,5 drogi. Ale to nie ma żadnego znaczenia przecież :)

Skomentuj

to jaki podzial zastosujesz zalezy od kopolki jaka dysponujesz... co prawda to prawda ze z kopolki trzeba wycisnac jak najwiecej i ciac ja jak najnizej tyle ze vifa tc nadaje sie do ciecia przy 4khz...(nawet akustyk tak podaje) np w konstrukcjach trzydroznych podzial czesto oscyluje w okolicy 5khz... to jaki podzial ustalimy zalezy tez od naszych upodoban sluchowych i tego jak wyglada charakterystyka glosnikow...

Skomentuj

Witaj,

visatony odpadają - bo to tragedia
                          monacor jest bardzo warty zainteresowania,ale ...
                          ... za niewiele wiecej dostajesz vifki z Holandi .
                          Vify tc to turbo tragedia,lepiej kupic tonsila - jedynie ta kopulka za 50zl jest warta uwagi.
                          Jesli masz jakies szczególowsze pytania to pisz.

Skomentuj

Witam,
                            W kwestii Monacor`a, zwłaszcza Sph176, możesz być przecież prekursorem. Ktoś musi być pierwszy i sprawdzić te dość dobre parametry i raczej niepewne charakterystyki. Monacor, być może dobra solidna firma, faktycznie mało popularna. Słyszałem, że mają licznych podwykonawców i niestety też zdania: "wszystko, tylko nie Monacor" (w kwestii głośników). Holandia, zrozumiałe posunięcie.
                            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Ja sie już poparzyłem monacorem.Nie tkne więcej.Rozrzuty jak w alphardzie,brrr...
                              Jeszcze sie gdzieś dwa walają,brzękotki.A co to miało nie być,olaboga!Gorzej chałasowały zawieszeniem niz lw.Może te nowe lepsze ale ja i tak ich nie chce.

Skomentuj

Ale rzeście mi podsumowali te Monacory :((((( I co ja teraz biedny zrobie??
                                I nie wiem kogo teraz słuchać. Znowu będe się misiąc zastanawiał jakie głośnik kupić.

Słuchajcie macie jedno wyjście.... albo mi zaproponujecie jakieś sensowne rozwiazanie albo dam sobie na spokój.... :((((
                                Nie no żartuje musze coś wybraj
                                Czy te Monacory są aż tak bardzo złe?? No nie mozliwe żeby Klan+Ton aż tak bardzo sie pomylił. Ja rozumiem, że moga mieć bardziej lub mniej udane konstrukcje, ale....
                                Umberto powiedz na jakich głośnikach Monacora sie przejechałeś??

A jeśli nie Monacor i nie Visaton to co??
                                Gipsy2 o jakie Ci Vifki chodzi??

Piszcie bo zrobiliście wielki ambaras i nie zostawiajcie człowieka na lodzie :)))

Skomentuj

Monacor znam od strony estradowek i tu sie wyspecjalizowane modele dobrze\ sprawdzaja.Visatony znam ze starszej wersji (chyba od 97roku), niektore z nich sa do dzis sprzedawane.Jestem jednak sceptycznie nastawiony do ich nowych wyrobow ALxx .
                                  Co do ciecia kopulki to zalezy jakie brzmienie chce sie uzyskac bo czasem warto puscic 14cm nisko sredniak wyzej zeby ocieplic jego charakter, a wysokie tnie sie tak na takiej czest i tak stromym filtrem zeby :
                                  1.skladal sie ladnie ksztalt ch-ki przy podziale
                                  2.zminimalizowac znieksztalcenia fazowe (ucho ludzkie przy 3KHz wychwyci takie rzeczy jako cos niepokojacego w dzwieku)
                                  3.zeby bezpiecznie pracowala (nalezy brac takze pod uwage czy stosowany bedzie dzielnik napiecia lub inne elementy filtru)
                                  4.zeby oddalic F podzialu od rezonansu wlasnego glosnika na tyle zeby nie wplywal na brzmienie (czasem jest naprawde uciazliwy i wracajac do najwiekszej czulosci sluchu wlasnie w ukladach 2way czasem z tym jest problem). Odstep oid Fs glosnika wysokotonowego zachowuje sie tym wiekszy im mniej stromy filtr go tnie.

Skomentuj

intoxsik, wieczorem ci skrobne jakie to bo nie pamiętam.

Skomentuj

Dzięki umberto

No właśnie moge byc prekursorem :)))
                                      Mimo wszystko te SPH-176 nie muszą być złe
                                      Mam tu linka z projektem na tym przetworniku
                                      http://www.hifi-selbstbau.de/text.php?s=read&id=42

Co mi powiecie o ch-tyce tego zestawu?? Chyba nie jest aż tak tragicznie...
                                      No ale za mało doświadczenia mam jeszcze w analizie ch-tyk. Dla mnie nie wygląda źle

[ Dodano: 2005-05-17, 10:29 ]
                                      Słuchajcie ma ktoś z was program "Zwrotnice"?? bo przydałby mi sie a nie moge go za cholere znaleźć na necie :( a nie mam punktów na download z Elektrody
                                      Jeśli ktoś mógłby mi go przesłać byłbym bardzo wdzieczny

Skomentuj

Peerless DT100, największa taniocha Peerlessa. Cos w klasie Tesli jednak i tak 4 razy droższe. Kto go tak bardzo chwali i za co?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X