Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co nam mówią parametry ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co nam mówią parametry ?

Witam. Tak się zastanawiam nad parametrami głośników... w artykułach ładnie opisane który co oznacza ale niektórzy z Was wiedzą nieco więcej na ten temat. Czytając forum często się potykam o wypowiedzi typu: tu Qts takie to basu będzie mało (lub dużo) i inne podobne ... Może ktoś powiedziałby coś więcej na temat parametrów bo to że Qts to dobroć całkowita głośnika to ja wiem ... :)

PozdroO

Przeanalizuj sobie wzory do obliczania obudów.
    Pobaw się _więcej_ symulatorami.
    Czytaj forum - niektórych zależności nie widać wprost we wzorach czy symulacjach, ale tu i ówdzie ktoś coś napisze.
    W pewnym momęcie Ty tez zacznież mówić że ten czy tamten głośnik ma to czy tamto zaduże bądź za małe do takiego lub innego zastosowania. Nie twierdzę że ja czuję się jak ryba w wodzie jeżeli chodzi o parametry, większość interesujących mnie głośników wklepuję do symulatorów i się bawie.
    Cala ta wiedza znajduje się w tym i podobnych serwisach.

Skomentuj

Taa... ale tacy ludzie jak Sound Wave czy Piotr01 mogliby coś powiedzieć dokładniej bo oni posługują się wyżej wymienionymi stwierdzeniami więc chyba wiedzą o co chodzi ... :) PozdroO

Skomentuj

niska wartość Qts świadczy o wysokim stosunku BL do MMS a także im większa podatność zawieszenia tym mniejsze Qts. parametr BL świadczy o mocy napędu głośnika. Zalezy od mocy magnesy szerokości wysokości i promienia szczeliny. parametr L zalezy od ilości przewodnika jaki znajduje sie w obrębie szczeliny
        MMS to masa drgająca :)

Skomentuj

aleś zaświrował wiedzą. A nieprościej byłoby powiedzieć, że Qts to dobroć głośnika i w zależności od tego parametru można już dobrać typ obudowy, niskie Qts - BR, wysokie - zamknieta. Chodzi o to jak długo trwają oscylacje membrany. wysokie Qts, długi czas oscylacji, czyli trzeba zamknietą obudowę, aby "przychamować głośnik". Jak sie taki głośnik da do B-R to będzie zwyczajnie wyć.

Skomentuj

to cvo ty napisales(nie ty sw) to jest OCZYWISTE i to napewno overclocker wie jak i kazdy kto przeczytal artykuly :)

Skomentuj

Pewnie że to wiem !
              niska wartość Qts świadczy o wysokim stosunku BL do MMS a także im większa podatność zawieszenia tym mniejsze Qts. parametr BL świadczy o mocy napędu głośnika. Zalezy od mocy magnesy szerokości wysokości i promienia szczeliny. parametr L zalezy od ilości przewodnika jaki znajduje sie w obrębie szczeliny
              Tak tak ... ( ) ale co z tego wynika ?

PozdroO

Skomentuj

Nie tylko od Qts zalezy możliwośc prawidłowego doboru wielkości i rodzaju obudowy. Trzeba też zwrócić uwagę żeby charakterystyka mocowa nie spadała w obrębie basu. Czesto więc obudowa musi być mniejsza od optymalnej obliczonej na podstawie Qts, a strojenie też wtedy musi być różne od obliczonego.

Skomentuj

parametru można już dobrać typ obudowy, niskie Qts - BR, wysokie - zamknieta
                  .

Czołem .
                  Wszyscy błysneli wiedza ze az miło mi sie zrobiło ze mam tez tyle wiedzy ;-) . Wiec i ja napisze prawie na temat tak by nie wymieniac dosłownie tego co wazne i istotne ;-) ale postaram sie powieśc pytajacego w odpowiednim kierunku.

Jak wszystko co zwiazane z dziedzinami technicznymi opiera sie na wzorach.
                  Wzory te czesto sa stosunkiem danego parametru ( te juz zapewne znasz) wzdledem danego parametru/ parametrów.
                  przykład :
                  parametru można już dobrać typ obudowy, niskie Qts - BR, wysokie - zamknieta
                  .
                  hmmmm niskie Qts i niskie Fs w danym głosniku ---- od razu daje go do zamknietej . Przecze parametrowi ?? hmmm A moze wazny był stosunek tych parametrów??
                  Jestem pewien ze jak bys taki głosnik usłyszał tez bys zmienił zdanie.

Panowie zadko kto chce dociekac jakie sa wzory obliczajace dany parametr ( jak matematyka go opisuje) . Wystarczy czesto wstawic wzór we wzrór tak jak na podstawach elektroniki np: prawo ohma(równanie) wstawiaja do wzoru na moc by sie przekonac ""jakie ma znaczenie"" opór(jeden parametr) wzgledem mocy ( 2gi parametr). Majac take wyprowadzone równanie na moc doskonale potrafia powiedzie jak wpływa( parametr np zmiana wartosci oporu -par1 a jak wpływa zmiana napiecia par2 ) .

Ot i cała prawda tez tak by jak przedmówcy nie za duzo napisac a naprowadzic cie na "pomysł" . dobrze jest w wyszukiwarke wpisac czasem jakiś wyraz prawie bezposrednio zwiazany z parametrem . Daje czesto to wyszukanie stron opisujacych co i jak sie ma . pozdro i powodzenia. Pocztaj takze o układach RLC . Pozwoli Ci to zrozumiec dosc istotne problemy z jakimi ma sie do czynienia w zwrotnicach - fazy i ich "nakładanie sie " ,wpływ rezystancji i impedancji na cały układ .

eee a jak sie wylicza! litry w obudowie ??? b-r / zamknieta??
                  eeee a jak sie wylicza stromosc opadania ponizej fo i od czego to " zalezy". A ten "zalezy" to od czego zalezy ?? i jak to sie ma do ch-k filtrów do których jakies nazwiska przypisali co by je mozna wklepac w wyszukiwarke .hmmm
                  eeee a jak sie ma taka ch-ka opadania głosnika na ipuls i takie tam pierdoły;-D
                  eeeee a moze i tam sa takie same wrozy i podobnie sie to wszystko przedstawia tylko parametry podstawic i wyciagac wnioski .

[ Dodano: 2005-05-18, 17:52 ]
                  Zamieszczone przez Sound Wave
                  no i tak !!! Czyli troche bardziej po chłopsku . Qts przedstawia ( jest ponieka stosunkiem czegos do czegos) jak sobie daje rade siła pchajaca ze wszystkim co "przeszkadza" tej sile w poruszaniu głosnikiem ( masa , wszelkie "opory" , zawieszenia-sprzezyny). Jak SW napiał siłe daje magnes i cewka.Opisuje ja parametr Bl . Logiczne bedzie wiec ze czym wiekszy BL tym układ ten zrobiony jest z "mocniejszych" elementów lub wykonany jest dokładniej .

zaraz mnie będa cytowac ze QTS to = Qms +Qes . Panowie ja tez jeszcze nigdy nie rozpisałem sobie tego równania tak bym zobaczył to w postaci Qts = wzór+wzór .I chyba sie zmusze by po latach to zrobic . Moze po przekształceniach cos ciekawego wyjdzie , moze we "wzór" da sie coś wcisąć co by wprowadzało jakiś kolejny parametr i podawało jego wpływ na Qts .hmm Ale ja by sie dało to nie było by cos + cos . Lub juz by ktos to napisał na tylu odsłonach forum

Skomentuj

Zaczynam coś łapać Chomik, dzięki :)
                    Dobra to pozostając przy temacie: mógłby ktoś na podstawie parametrów zcharakteryzować mi ten głośnik?: http://www.elmuz.com.pl/beyma/cm8b.htm - SW popisz się Mam ochotę go przetestować tylko nie wiem czy warto (kosztuje coś koło 160 zł)... :)

Skomentuj

hmm wrecz czuje oddech na plecach ;-)

Ok to ja pierwszy -tylko na podstawie tego co WIDZE( a musisz brac pod uwage ze producenci potrafią wciskac nam kit w postaci nieprawdziwych danych "). Wiec nie bierz wszystkiego za pewnik co ja i inni napiszą - ale czemu by nie zrobic takiego zestawu wypowiedzi w oparciu tylko o dane.
                      Wiec przy zakupie upatrzonego głosnika posiłkuje sie opiniami ludzi oraz jesli sa to pomiarami innych DIY`owców i audiomaniaków. Gdybym mieszkał w b.duzym miescie byc moze bym latał słuchac wszystkiego co gra prawdziwym dzwiekiem i szukał zamontowanego juz tanszego odpowiednika grajacego tak jak moja psychika uwielbia najbardziej . ( co ja plote ;-D juz tak robie troche czasu i co pewien czas zaczynam słyszec cos "lepszego" i tak w koło macieju)
                      Obecnie walcze o oscyloskop by pobawic sie w zniekształceniach wnoszonych przez kable .

wiec tak . Nie widze ch-ki tego głosnika . A widzac dane to bardzo bym chciał zobaczyc ja ten papierowy głosnik sobie radzi gdy pojawia sie taki specyficzny spadek w przedziale 1-2khz . Siadczyło by to poniekad o tym jak u niego z twardoscią a co za tym idzie i z jego "tłumieniem własnym" czy ja to sie zwie. Czemu mam wrazenie ze 18g przy 8" to raczej lekka membrana . Lekka memebrana łatwiej uzyskac szybkosć +(Bl 10n/A) . w efekcie mogli zejsc jeszcze nizej z Qts ale by im z powodu Xmax spadła realna moc bo głosnik by wyskakiwał wiec zawieszeni ciut twardsze. Moge sie mylic ale mam wrazenie ze nie bedze taki miekki przy "wpychaniu" go .moge sie mylic !! bo po kiego diabła Zawieszenie membrany Uplastyczniona tkanina . Jedno jest pewne basik z niego bedzie bardzo szybki . głosnik typowo basowy do zastosowań stereo a nie do subika w kinie domowym.Nie bał bym sie go ciac wyskoko - szkoda ze nie ma ch-ki ale jak by był sztywny i ta dziwaczna tkanina to moze nadawał by sie na dziwacznego niskosredniotonowca.hahaha Efektywność 94,2 dB :-D albo to naprawde jakiś niskosredniak albo ja nie wiem co o tym myslec bo jedno przeczy 2giemu . Taa dobrze pisze !! tylko brak ch-ki a te 8"" to paranoja i zaprzecza uzycie go jako sredniaka . Bedzie bosko szybki zejdzie srednio a nawet słabo . Co znowu przeczy jako głosnikowi typowo basowemu a daje atuty do niskosredniaka . Jak by nie pisało 8" a 6.5" to bym sie bardzo zastanawiał nad aplikacją typu monitorki z b dobrym wyskokotonowcem .Tyle ja widze . A co jest prawda to trzba by polatac i usłyszec ten głosniczek . Opinni o niem nie znam i nie słyszałem - pierwszy raz takie ""cos"" widze na oczy i zeczywiscie zadałes klina. pozdro i powodzenia. Ja bym szukał czegos bardziej sprawdzonego o podobnym Qts ale fo na 40 hz lub mniej..

nie patrzec na ort bo juz sam byka znalazłem.

Na pewno pewna czesc czytajaca zauwazyła ze nie padł rodzaj obudowy.
                      bo sam sie zaplatałem bo chyba bardziej bym dał go do zamknietej bo dobry 94,2 dB/100Wrms i wcale bym nie nazekał ale basu to juz wtedy hmm kiepsko za to dziwaczny niskosredniak :) o dobrych parametrach . do tego jakiegos co by dał bas tez 8" i by były głosniczki 2.5 hi hi hi . Patrzcie na to jak na analize parametrów samych parametrów i mnie nie jechac bo sam nie wiem co o tym głosniku myslec jakiś pokrecony ten głosnik .

Skomentuj

bo to nie jest glosniczek do zastosowan domowych tylko na estrade gdzie wspolpracuje z tuba i moze grac z 15" -18" basowka...wlasnie jako sredniak / nisko sredniak w domu totalnie bez sensu

Skomentuj

eeeee a mnie zainteresował . jak by mu dac tak by rezonans sapadł na 40hz ( spadnie tez efektywnosc - no tak dodanie masy ) to by był fajny niskośrednotonowy do domciu ;-D. eeee racja bezsens warto wydac kase w bardziej rzetelny sposób

Skomentuj

no dobra a propos głośnika na stronie :)

głośnik ma niską wartość Qts osiągniętą dzięki mocnemu układowi magnetycznemu i małej masie drgającej. głośnik powinien mieć dobrą "samokontrole" dzięki małej wartości podatności zawieszenia. wysoki SPL został okupiony słabym zejściem i małym X-max. głośnik doskonale powinien sobie radzić ze średnim basem i dość dobrze przetwarzać średnie tony (oczywiście jak na 8cali). nadaje się do małej obudowy zamkniętej bądź wysoko strojonego bass reflex. powinien współpracować z filtrem subsonicznym. niestety wysoka indukcyjność cewki moze być przeszkodą w osiągnięciu wysokich częstotliwości (ale nie koniecznie). mała moc deklarowana przez producenta jest raczej wynikiem ograniczej mechanicznych głośnika niz termicznymi mozliwiściami cewki. głośnik dobrze sprawdzi się w kolumnach do duzego salonu.

Skomentuj

Sound Wave, Chomik, a jak myślicie będzie miał wykop ? do muzyki się nada do kick basu ? PozdroO

Skomentuj

przepraszam ale do dzisiaj nie wiem co to jest ten kick bas . powaznie pisze

Skomentuj

kick-kopac bass-bas
                                  kopiacy bas :) chodzi o uderzenie basu :))

Skomentuj

To jest ciekawy głośnik mimo ze go nigdy nie widziałem ani nie słyszałem . Papierwa membrana tez jest o niebo lepsza od wielu technologi stosowanych w tym przedziale cenowym . Bo ma ostateczna cene to wiecej wpływa marża a w niej ukryte zusy,transporty itd. Wiec Papierowa membrana tu moze wiele pokazac miłego .
                                    Nie wiem jak ten głosnik stoi z budową i tu na pewno SoundW sie zgodzi . Chodzi mi o to czy te 5,5mm Xmax to juz wszystko co sie da wycisnać .
                                    Bardzo ciekawy głośnik - dlatego ze ukrywa w sobie pewne mozliwości . Ma duzy SPL kosztem fo . gdyby dało sie mu obnizyc rezonans o zaledwie pare hz`ów poprzez dodanie masy. Takie czary juz widziałem . Nawijali bardzo cieniutki rducik miedziany od spodu na karkas a nastepnie zalewali go klejem . Wiadomo ze SPL spadnie ale nie sadze zeby głosnik był "cichy" nie zejdzie do hehe 80dB jak alphardy . on ma 94dB!!! zobaczcie co mają domowe głosniki tonsila i pomyslec ze 3dB to 2 razy głosniej 6db -4razy
                                    Nie znam ch-ki . Byc moze głosnik sie nie nada do tuningu bo jak zaczyna grac od 200hz to nawet kilogram ołowiu ;-D .
                                    Ale jesli schodzi ładnie w okolice rezonansu -bo 8" i qts . To obnizenie Fo do 40hz i wpakowanie go do obudowy zamknietej Qtc bliskie 0.5 da dobry głosniczek pod ciekawy zestaw moze by fajnie to wygladało nie jako monitory ale jako kolumny maxymalnie szczupłe i wysokie tak by te ""20cm"sie zmiesciło a wysokotonowca nie na osi lecz ciut w bok .
                                    Gdyby nie cena x2sztuki to na experyment jak najbardziej doskonałe.Oraz bombowy wyglad . Boski szybki basik . Nie wiem jak srednie i rezonanse. Dobry wysokotonowiec do tego . Dla mnie ot w sam raz na 20-30 m^2

Wzmacniacz hmm tu nie potrzeba 100W wystarczy 50 bez przesterowań + troche korekcji w basie i juz bedzie ok .
                                    Wszystko to tylko teoria . Byc moze to głosnik co jak pisano trzeba ciac od dołu jak średniaka by nie wyskoczył z "zawiasów" bo 5.5mm to na pewno nie za duzo ale i nie za mało cos pomiedzy standardowymi niskosredniotonowymi głosnikami do zastosowań domowych 6.5" mają tak około 4mm i jakoś im 40 hz nie przeszkadza.

[ Dodano: 2005-05-19, 19:28 ]
                                    on bedzie kopac - jak da impulsik o wysokim SPL to poczujesz ze był ( kopa dał a juz noge schował ;-) , Nie spodziewł bym sie tu zawodnika sumo co zanim sie rozpedzi i zatrzyma to szlkanki pospadaja . Bedzie to raczej zawodnik o doskonałej technice kopania .Niezwykle dokładny i szybki . prawdziwy rockowiec i nutką jazzu :-DDD

Skomentuj

Chomik, jestem pod wrażeniem tego wykładu serio... teraz kolej na SW

Skomentuj

Nie no chomik bez profanacji po co obciążać membramę i obniżać fs, spadnie spl, pogorszy się odpowiedź impulsowa, z 8' wooferka i tak dużo niskiego basu nie będzie(za mała pow. czynna, za mały skok pojemnościowy), natomiast do kick basu głośniczek jak znalazł, a najniższe rejsestry zostawny wooferom >30cm

Skomentuj

Czaruję...
                                        X