Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subek od zera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subek od zera

Witam.
    Chciałbym sobie subka sklecić. Znalazłem na www.jabel.com.pl 2 sestawy:
    wzmacniacz + filtr aktywny do suba - chcaiłbym to wcisnąć do obudowy suba.
    Czy te wzmacniacze są dobre do subka, czy może myśleć o innym wznacniaczu (100W mono).

Jaki głośnik wybrać - sbek ma być bez bass-refleksu - błośnik skierowany w dół. Wogóle czy da się uzyskać głęboki basik bez b-r.

Co polecacie. (aha głosnik tak do 300 pln)

Pozdrawiam

ja nie wiem jakie ty wybrales wzmacniacze i filtry moze podaj dokladniejsze linki

troche o subacgh masz na www.audiomania.prv.pl brzydka strona ale duzo informcaji jest na niej

Skomentuj

http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_264s.htm
      http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_265s.htm

Skomentuj

Głeboki bas w obudowie zamkniętej oznacza 2 wyjscia: drogi głośnik i mała skrzynka albo duze pudło i jakis Alufred.
        Wszystko zalezy od kasy i upodobań akustyczno-kubaturalnych.
        Podpowiem Ci ze jesli interesuje cię raczej tani sub w małej obudowie zamkniętej to otrzymasz nizsza niz w przypadku br efektywność i gorsze zejscie.
        Skoro decydujesz sie na skrzynke zamknieta to domniemam ze dzwiek jest dla ciebie najważniejszy.

Jesli chodzi o wzmacniacz i filtr to polecam to: http://www.carton.glt.pl/
        natomiast jesli chcesz gotowy moduł tutaj znajdziesz odpowiedni http://www.subwoofery.pl/

Napisz wiecej o planowanej konstrukcji, okresl budżet, swoje umiejętności i oczekiwania.

Skomentuj

hmm, więc tak. Zabawę z kolumnami zacząłem jakies 2 tygodnie temu... cóż niby mało. Zacząłem od prób ożywienia starych kolumn unitry (wątki wcześniej) i tak naprawdę to chciałbym zbudować kolumny stojące z subem w środku. Jakby to opisać... Wysokie kolumny np 1,5 m, na górze głośniki (wysoki i średnioniski) a na dole w podłodze wmontowany głośnik suba wraz z wzmacniaczem i filtrem. Taka kolumna byłaby jednocześnie kolumną oraz subkiem. Subek byłby przełączalny - albo leci razem z kolumną czyli bierze sygnał z kolumny, albo bierze sygnał z dedykowanego wyjścia przedwzmacniacza na suba (kino domowe). Oczywiście jeśli to konieczne kolumna wewnątrz byłaby podzielona tak aby nie było przepływu powietrza między nią na subem (chyba że nie trzeba). Oczywiście chciałbym wszystko w obudowie zamkniętej, żeby ten bas nie był jaiś taki bezwładny, tylko dobry i szybki jak to niektórzy mówią, no i odpowiednio głęboki...

Nie wiem, może się porywam za wysoko, ale coś takiego mnie męczy od 5 dni. Kolumny moga być mniejsze (niższe) ale na pewno nie wyższe(np 1m), podstawa gdzieś na 40x40cm
          Subek nie musi być w podłogę, może być na bocznej ściance.

Poprostu lubię Bas, bas ktory cichutko słuchany poprostu płynie po pokoju a nie dudni u sąsiadów....

Budowa suba osobno jest też rozwiązaniem, choć wolałbym to wszystko wcisnąć w kolumnach.

Skomentuj

Proponuje kolumny oparte na dwóch ARN (chyba cos okolo 16 cm) a w środku wysokotonówka. Skrzynka w stylu Tall Boy.
            Ten projekt był wałkowany na forum moze ktos kto go wykonał naswietli sprawe.
            Zdecydowanie odradzam suba w kolumnach.
            I tak po pierwszym "przełączeniu" stwierdzisz ze lepiej jak ma swój wzmacniacz wiec od razu jeden a porzadny.
            Nie rozumiem dlaczego uważasz ze tylko zamknieta obudowa zapewni fajny bas (pomijam niskie zejscie). Dobrze zestrojony br i co najważniejsze dobrze dostrojony sam sub sprawi ze dziwk bedzie fajny.
            Jesli tak sie zapaliłes a jeszcze nic samemu nie wykonałeś proponuje ... suba.
            Choć wydaje sie trudniejszy do wykonania bo przeciez wiecej elementów to uważam ze forumowicze wydatnie pomogą Ci w jego konstruowaniu. istnieje kilka sprawdzonych i niedrogich konfiguracji które mogłbys wykorzystac.
            Proponuje dokładnie oszacować Twoje umiejętności lutownicze i dobrac do tego albo gotowy panel, albo "pólprefabrykaty" (gotowe moduły które nie wymagają nawet lutowania bo połaczenia wykonuje sie przy pomocy zacisków śrubowych). Wtedy zostanie tylko wybór głosnika, do tego skrzynka. najwiecej prac obejmie stolarkę wiec warto sprawdzić domowy warsztat i znów oszacowac swoje umiejętnosci tym razem jako stolarz. Niestety sam zapał nie wystraczy (choc bardzo pomoze).

A można tez inaczej: zaczac od kolumn, gotowe zwrotnice mozna kupic w internecie pod to odpowiednie głosniki (proponuje ARN) i skrzynki> Tutaj takze najwiecej pracy pochłonie stolarka.

ja jednak proponuje najpierw sub bo skrzyka najłatwiejsza do wykonania i taki sub od razu wniesie najwiecej do systemu juz przez Ciebie posiadanego (nawet jesli sa to głosniczki komputerowe :-))

Skomentuj

natomiast jesli chcesz gotowy moduł tutaj znajdziesz odpowiedni http://www.subwoofery.pl/
              Trocję szacunku dla Igoda:)
              Jak chcesz gotowy zestaw to dział sprzedam na tej stronie:)
              boe666, pomysł o Ty masz nie głupi (ale nic orginalengo, poprostu chcesz kolumne z aktywnym dołem) od strony finansowej to chyba sub wyjdzie taniej, bo tak musisz robić dwa, w każdej kolumnie po jednym. Ja chyba polecę 2+1

Skomentuj

ale można zrobić suba bez b-r? Zależalobymi ta tym. Będzie ładny pełny bas, czy do tego musi być b-r.
                Czy ktoś by mi mógł napisać schemat do prostej zwrotnicy : jeden głośnik wysoki od 4kHz (40W)w góre oraz 2 połączone równolegel (2x8ohm) czyli 4 ohmy (2x30W GDN 16/30) - czyli podział przy 4 kHz. (rekatywacja starych kolumn).

Wracając wydaje mi się że sub w kolumnach będzie jakiś pełniejszy niż z suba osobnego, nie wiem dlaczego.

p.s. gdzie kupię płyty mdf ? czy te wzmacniacze są ok na subka?

Skomentuj

Owszem mozna spotkac kilka konstrukcji suba zintegrowanego z fronatami ale jak myslisz, dlaczego jest to rozwiazanie nie stosowane tak powszechnie jak osobny sub?
                  Oczywiscie moze byc zamkniety ale to sie kłóci z nieskim zejsciem i tanim głośnikiem w małej skrzynce. A jaką srednice woofera wogole przewidujesz?

Skomentuj

Kolego zejdż na Ziemię. Nie zrobisz bez pomiarów lepszych zwrotnic niż te co są w tych "rekatywowanych" Jedyne, co możesz zrobić, to wymienić elementy na takie lepszej jakości, ale o tych samych parametrach.
                    Co rozumiesz przez pojęcie "pełniejszy"?
                    Ja też bym chętnie "dorzucił" po 1 subie na kolumne, ale jakie to są koszty...
                    Piszesz, że na głośnik masz 300PLN. Ale na jeden, czy na oba?
                    Jeśli chcesz zrobić suba w obudowie zamkniętej, to możesz zrobić go na arn312-00/8, ale wzmacniacz musi być wtedy mocny, np. LM3886 w mostku.

Skomentuj

do 300 pln jeden głośnik, + ileś tam na filt i wzmacniacz.
                      jeśli sub to za głosnik do 600 pLN.

Te zwrotnice trzeba zrobić od nowa, gdyż zmieniła się impedancja głośników niskotonowych.(z 2 ohmów na 4 ohmy)
                      Zresztą koszt zwrotnic jest praktyxcznie żaden i stąd moje pytanie. Chciałbym je zrobić od nowa - aby podział był przy 4kHz.

Czy moc wzmacniacza decyduje o jakości basu? Nie chodzi mi o głośny bass, tylko o pełny. Może się mylę, ale do cichego słuchania nie potrzebuję chyba dużego wzmacniacza. 60 W RMS chyba starczy.

Skomentuj

Zresztą koszt zwrotnic jest praktyxcznie żaden
                        koszt zwrotnic to może cenę reszty kolumny przebić o czasie poświęconym na pomiarach nie wspomnę

Skomentuj

Ja bym to trochę inaczej rozwiązał. Mając 600zł na głośniki zainwestowałbym w jakiś jeden a dobrej firmy. Za taką kase jest z czego wybierać np Hertz, Perless. I zupełnie nie rozumiem dlaczego uparłeś się na obudowe zamkniętą, przecież jak już moi poprzednicy pisali dobry głośnik w dobrze zaprojektowanej i dostrojonej obudowie zagra bardzo dobrym, miłym dla ucha i nie męczącym basem.
                          A te kolumny o podstawie 40 x 40 cm to lekka przesada. Zrób sobie jakieś 2 monitorki na dobrych przetwornikach i do tego suba, albo dobre kolumny podłogowe bez suba.
                          Jeśli jednak zdecydujesz się na suba to skontaktuj się właścicielem tej stronki -js ma duży wybór gotowych wzmacniaczy w przystępnych cenach.

Musisz jeszcze napisać gdzie to będzie grało to może użytkownicy forum doradzą ci coś konkretnego.

Pozdro.

Skomentuj

Co to znaczy pełniejszy?
                            Jesli chodzi Ci i niskie zejscie to br.
                            Br wcale nie oznacza ze dzwiek jest zły!
                            Moze SLS w zamkniętej
                            Jesli nie jestez zwolennikiem przesuwania mebli przy pomocy suba to TDA lub LM starczy.
                            Odpuść sobie ten pomysł z aktywnym dołem bo to dziwna konstrukcja (nie zeby trudna) i klopotliwa w dalszym uzytkowaniu. Oddzielny sub jest o wiele lepszym pomysłem

Skomentuj

No bez dobrego wzmaka w subie nie poszalejesz. Myśle że jak masz te 900zł na wsio to mozna zrobić pięknego subka. Tak sobie walnąc możesz nawet slsa albo hertza wiec już bedzie można to nazwać spokojnie subem. Pasyw z 500zł napęd z 400 to i nawet chyba już by był stk.

Skomentuj

mysle ze slsl10 + wzmak na stk od igoda i bys mial basik w domciu tylko pozazdroscic ;]
                                pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                X