Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 32/150/4SC + NE107-K (250W RMS)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX 32/150/4SC + NE107-K (250W RMS)

Planuje coś takiego i prosiłbym o wypowiedź kogoś doświadczonego czy to ma ręce i nogi:) Szczególnie zależy mi na zdaniu użytkowników głośnika lub wzmacniacza. Kit wybrałem dlatego, że moje zdolności elektroniczne są średnie i samodzielne złożenie czegoś o pobnej mocy, mogło by się źle skończyć, a cena też kusi
    Ma to byś mniej więcej coś takiego - zamknięta budo około 30 litrów, subsonic tnący około 20-25 Hz, korekcja (wyłączana na życzenie - w przypadku potrzeby "kopa"), filtr dolnoprzepustowy min. 18dB/okt, tyle w torze audio (bo jeszcze trochę bajerów auto on-off, wejścia wysokopoziome, korekcja fazy, zabezpieczenie głośnika, chłodzenie sterowane temeperaturą i co tam jeszcze wymyślę)
    Czy głośnik to wytrzyma? W sumie niby ma 150 W, ale jak Sound Wave, http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=61 pisał wytrzyma on więcej, a dodatkowo moc podawana jest chyba w pełnym paśmie (lub dla 1kHz), a tu będzie trochę "mocożernych częstotliwości" odciętych -subsonic i stromy filtr dolnoprzepustowy. W założeniu miał tu być HS200, ale stwierdziłem, że na próbę wolę coś tańszego - pierwszy raz zamierzam użyć korekcji ( na wypadek spalenia przetwornika) ewentualnie jak uważacie, że to nie ma prawa bytu to może coś innego w cenie powiedzmy do 150-200zł, Podziękuje z góry za Alfredy (mała skuteczność - co przy korekcji jest dość ważne )

ja zamiast stxa proponuje cw 1202c lub tesle 312/00/8. oba przetworniki sprawdzone u mnie i moge je polecic z cala pewnoscia
    pozdrawiam

Skomentuj

dzieki tomekk, Alfreda nie chce, ze względu na skuteczność, jak dam mocną korektę, to będzie bardzo cicho, a Tesla to nie głupi pomysł, musiał bym pomyśleć, chociaż też nie wiem jak ona zniesie ten wzmacniacz.
      Może by się ktoś jednak jeszcze wypowiedział?

Skomentuj

Tesla to nie głupi pomysł, musiał bym pomyśleć, chociaż też nie wiem jak ona zniesie ten wzmacniacz.
        chyba nie boisz sie ze wzmak spali glosnik. zapas mocy sie przyda i sporzytkowany na lepsza kontrole w pasmie basu. a tesle z reguly maja przykemny i cieply dzwiek i do tego korekcja wiec to by byla dopiero ciekawa konstrukcja. Taka to bym chcial skopiowac (oczywiscie w wlasnej wersji wykonczeniowej) )

Skomentuj

tesla jest fajna aale za cicha jak ci zalezy na efektywnosci to bierz stxa gra kiepsko ale glosno z dobrym wzmakiem bedzie nie az tak zle

Skomentuj

Nie za mała ta obudowa 30 L ? Nie popadajmy w skraności :P . Moze sie okazać ,że bedziesz miał f3 na poziomie 60-70Hz i całe pasmo bedzie szło na korekcji kilku dB. Wtedy to na pewno bedzie grać cicho. Warto by znać parametry głośnika nim się w coś go wsadzi a wiadomo jak to jest z parametrami stx.

Skomentuj

a wiadomo jak to jest z parametrami stx
              mam nadzieję, że przynajmniej są powtarzalne bo Sound Wave mierzył te parametry i nie najgorsze wyszły, ale faktycznie może by mu jeszcze z 10-15 litrów dać, chociaż i w tych 30 nienajgorzej jest - zastanowię się, albo zrobię jakąś budę na próbę (mam sporo starych płyt) i zdejmę pasmo przenoszenia i się zobaczy i wtedy zrobię projekt finalny. Analizując WinIsd-em Tesle i STXa, Tesla w podobnej budzie zamkniętej wypada gorzej przez swoją niską efektywność i raczej się na STXa zdecyduje, mam nadzieję, tylko, że go ten wzmak nie zabije

Skomentuj

fpl ja go dałem do obudowy 40 z chakiem znaczy się cztery były w `170 litrachi myśle że mniej by juz było przesadą.... co ci poradzić od serca są dwa typy tych głośników (z mniejszym i większym nabiegunnikiem i jest spora ruznica w TiS (większy nabiegunnik ma mniejsze Qts (fs i Vas bez zmian)
                Załączone pliki

Skomentuj

większy nabiegunnik ma mniejsze Qts
                  no to będę raczej polował na ten z mniejszym nadbieguunikiem, bo do zamkniętej wolałbym większe Qts, 40 litrów chyba będzie git, skrzynia wyjdzie w miare normalna (30tka w 40 litrach nie będzie wyglądać śmiesznie) a z charakterystyki tez się powinno dać sporo wyciągnąć. Pewnie w tym tygodniu będę przez Józefów przejeżdżał to go kupuje:)
                  PS. a może sa poprostu różne nadbieguuniki w wersji 4 i 8 om, mierzył może ktoś tą wersję 8-omową? bo dane są na oko lepsze niz 4om, ale kto by ufał paramtetrom STXa

Skomentuj

Czaruję...
                  X