Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny trójdrożne - prośba o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny trójdrożne - prośba o pomoc

Witam !
    Chce samemu zbudować kolumny, czytam sobie co sie da i doszedłem do wniosku, że nie mając żadnego doświadczenia to trudno będzie zbudować coś sensownego. Dlatego też proszę Was, żebyście mi podpowiedzieli jakieś gotowe rozwiązania, które mógłbym bezpiecznie skopiować.
    Wiem, że chce zbudować kolumny trójdrożne, ograniczeniem są fundusze w kwocie ~300pln za pare. Gabaryty kolumn nie stanowią żadnych problemów - mam duży pokoj. Przeglądając opinie o głośnikach doszedłem do wniosku, że głosniki p/t STX są rozsądnym rozwiązaniem przy kwotach jakimi dysponuje (ale jeśli zaproponujecie coś lepszego w zbliżónych pięniadzach to się nie obraże :-) ).

Wypatrzyłem taką konstrukcje: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic230494.html
    opartą na takich głosnikach STX:
    BASS: GDN-22-120-8-SC
    ŚREDNIE: GDM-17-150-8-SS
    WYSOKIE: GDWK-9-150-8-PJ

Co o niej sądzicie?
    Czytałem, że w przypadku kolumny trójdrożnej mozna (albo wręcz trzeba) oddzielić cześć z głosnikiem niskotonowym od pozostałych. Autor ww konstrukcji oddzielił głośnik średniotonowy od pozostałych, niektórzy sugerują zabudowanie głósnika wysokotonowego, co Wy podpowiecie?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc
    pozdrawiam
    stefan

1 powiedz czego sluchasz do kina czy do muzyki...
    2. gabaryty pokoju
    3 jesli jestes laik poki co w tym temacie nie bierz sie za 3 drogi...

Skomentuj

Jak na mój gust, to zmontuj dwa ARN 150/60 i kopułkę jedwabną coś ze stajni Tonsila. Midbasy dadzą 89 dB, więc napewno coś znajdziesz. Obudowa 25-30 litra strojona na 45-50 Hz. Zwrotnicę kup gotową (polecam Janbo) i będziesz miał wprawdzie dwudrożne, ale chyba całkiem przyzwoite kolumienki. Co do konstrukcji trójdrożnej to zdecydowanie droga konstrukcja, lepiej złożyć coś dwudrożnego ale na lepszych podzespołach. Jednak jeśli chcesz trójdrożną to 2x ARN 150/03 (lub 05) średni ARP 150 i kopułkę ARV 104. Przytemperuj średnicę i górę a będzie gicior... ale to już trochę kosztuje.

Skomentuj

1. do muzyki przeróżnej, troche filmów w stylu div'x
        2. ze 25-30 metrów, te kolumny nie mają mi poruszać ścian, zresztą wzmacniacz na to nie pozwoli (obecnie 2*~50W, docelowo to pewnie coś sensowniejszego)
        3. bo uznałem, że jeżeli tylko znajdę jakiś projekt do skopiowania to sobie dam rade :-)

Czemu odradzacie kolumny trójdrożne? w którym momencie są one trudniejsze do wykonania od dwudrożnych? Po wypowiedziach z różnych forów doszedłem do wniosku, że dźwięk z kolumny trójdrożnej będzie lepszej jakości, stąd mój wybór.

A tak w ogole to wielkie dzieki za tak szybką odpowiedź

Skomentuj

...wiesz, możesz sobie zrobić nawet konstrukcje 10-drożną, tylko jak zgrać ze sobą tyle głośników...
          nie do końca dobre wnioski wyciągnąłeś - że konstrukcja 3-drożna będzie najlepszej jakości

Skomentuj

mylisz sie... tak naprawde najlepszy dzwiek bylby z jednego glosnika... no ale coz jeszcze takiego idealu nie zrobili... jesli jestes poczatkujacy nie masz praktycznie szans zgrac dobrze konstrukcji trojdroznej... bedzie w tym duzo przypadkow dlatego lepiej zacznij od konstrukcji dwodroznej np na 2*arn 188 + dt100 i bedziesz zadowolony... a propozycja kolegi 2*arn + arp + arv zupelnie nie trafiona... wczesniejsza zas to byl projekt yoshiego to ktorego jest policzona zwrotnica a ta z janbo to mozna sobie wtedy w ... kacie polozyc

Skomentuj

No dobrze, zapewne macie racje, że rzucam się z motyką na słońce ;-)

Piszecie, że laik nie mam szans zgrać ze sobą głośników w konstrukcji trójdrożnej. W pełni się z wami zgadzam, że zdecydowanie brak mi wiedzy, żeby się samemu brać za projektowanie kolumn, dlatego mój plan opierał się na odtworzeniu w możliwie wierny sposób czyjegoś rozwiązania.
              Za cienki jestem w te klocki, żeby ekperymentować :]

pozdrawiam
              stefan

Skomentuj

no to do dzieła - opcja SZUKAJ i jazda - skopiować zawsze można i coś swojego dodać, tylko że jak kopiować to już konkrety a nie czyjeś eksperymenty.

Skomentuj

no to proponuje ci gotowy projekt Yoshiego, jak poszukasz to znajdziesz wszystko od dechy do dechy co i jak

Skomentuj

GRZESIO, piszesz, żebym użył SZUKAJ, ja na prawde odrobiłem prace domową i szukałem. Problem w tym, że brak mi wiedzy, żeby ocenić sensowność danej konstrukcji, mnie sie ona może podobać albo nie, ale nie wiem czy to będzie dobrzegrało.

W pierszym poscie pytalem co sądzicie o konstrukcji z elektrody oraz mialem kilka innych pytan, wypowiecie sie?

pozdrawiam

Skomentuj

Stefan odpusc sobie 3 way bo nie dosc ze ta konstrukcja jest drozsza to wymaga juz pewnej wiedzy. Nepewno kwotowo zmiescisz sie jesli zrobisz 2way na tesli np. 2xarn150/4+arv'ke(tlumiono okolo 3dB) i do tego np. zwrotnice janbo J-2.
                      Kto powyzej napisal by zastosowac wersje ekranowana 150-tki. Fakt bardzo przyjemnie gra jak na moje ucho to chyba lepiej troszke od swoje nieekranowanego odpowiednika tylko co on zrobi z tymi marnymi 20W znamionowej?

Skomentuj

Co tych kolumn z elektrody to sa to po prostu tanie kolumny. Ich jakosc nie jest za dobra. Glosniki wysokotonowe STX'a sa cienkie. A po drugie wzmacniacz 50W do nich to juz totalna porazka.

Tu masz kolumny Yoshi'ego:
                        http://www.audiomania.info/infopage....84665235643a4f

Skomentuj

tu monitorki Sound Wave http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=544

Skomentuj

2 arny 150 do 25-30 ? taa napewno,jakos duzo konstukcji po9wstalo na arnach 150(akurat nie na ekranowanych,ale duzej roznicy w wytrzymalosci niema)i jakos nikt nie wyszedl powyzej 16 l ?(no ja 19 l ale to chwilowo :P)

Skomentuj

Tasior, zwracam honor trochę z wielkością trochę przesadziłem, ale jak zrobisz 25 litra i odejmiesz trochę na głośniki to przy podanych przetwornikach wykres wygląda nieźle (WinlSD)...

Skomentuj

a impuls i wytrzymalosc mocowa??

Skomentuj

o ile sie nie myle,Yoshi mowi ze wiecej niz 16 litrów to zaduzo,wiecej basu niebedzie a wytrymalosc spanie tragicznie,impulks sie pogorszy :> jesli to nie Yoshiego te arny z br w ziemie to prosze mnie ppoprawic9sory za bledy lae mam 3 kg gipsu na rece)

Skomentuj

Panowie zwróćcie uwagę, że nie mówimy o ARN 150-07 lub 150-04 lub 150-05, tylko 150-60, a one mają zdecydowanie różne T-S.

Skomentuj

Hmmm... 300zł na pare? To z wykończeniem i wszystkimi pierdólkami na kolumne, zwrotnicam,i to raczej chyba tylko ARN 150 + ARV - małe monitorki, poszukaj bo jest dużo konstrukcji na nich...

Skomentuj

Wielkie dzięki za pomoc !!!

Myśle, że macie rację, że nie mając zbyt wiele wiedzy i dysponując bardzo skromnymi funduszami nie da się zbudować sensownych kolumn 3-way. Spróbuję wykonać kolumny Yoshi'ego w ich pierwotnej wersjie.
                                        http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...n-150-03-4.htm kosztuje ~30 PLN za sztuke, Tonsil GDWK 11/100 kosztuje na allegro ~50PLN/ sztuka, więc finansowo to jest rozsądna propozycja.

Problemem jest dla mnie kupienie częsci do zwrotnicy, czy moglibyście podpowiedzieć, gdzie można tanio kupić cewki?

Pozdrawiam
                                        stefan

Skomentuj

Czaruję...
                                        X