Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub izo baric 2xAlfred cW 1202C

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sub izo baric 2xAlfred cW 1202C

Witajcie. Przedstawie swoją (już tzrecią) konstrukcję, wydaje mi się ze conajmniej ciekawą, ale zacznijmy od początku...Pierwszym subikiem była skrzynka o pojemności około 35 litrów z dwoma głośnikami DAX 120W :-) skierowanymi ku górze. Zasilane tych przetworników powierzyłem dla Techniksa z-25 z filtrem pasywnym firmy Janbo. Była to konstrukcja bass-reflex. Dla mnie to było odkrycie basu...Już po cichu trzęsły się ściany...Przyszła wtedy kolej na kolumny przednie (dawniej Skart 90). Wykonne były one (tandetnie) na Tonsilach i czymś co przy odrobinie chęci można nazwać zwrotnicą. Zmieniłem skrzynkę, było lepiej, poten zmieniłem średnicę, a następnie niskie. dało to kombinację: Alda jakaś tam, GDM 16/80 oraz GDN 20/60/11, obudowa b-r dla niskiego, około 27 litrów, oraz oddzielna dla średnicy i góry. Grało to prawie dobrze, bo ta kopułka...Znienawidziłem tytan. Kopułka powędrowała do Żyda a jej miejsce załjął GDWK 8-13/120, oczywiście jedwab...Było cudownie. W między czasie powstały satelity ARN 150 z kopułką STX, ale nie pasowały brzmieniowo do reszty, więc odeszły...Powstał projekt nowego suba, którm chciałem obdarzyć kolegę. Wyszła pralka o dwóch komorach 70 litrowych z głośnikami ARN 312. Podczas prób wzmacniacza (który defakto nigdy nie został ukończony...) padł jeden głośnik. Nie mogłem dostać Tesli, więc wybór padł na Tytułowego alfreda. Z uwagi iż żona wyrzuciła kolegę z domu z tą niezwykłej urody kolumienką, wybawiłem go z opresji i postawiłem subik u siebie. Zasilał go również Technikś ( 35 wat w sinusie!!!). Po cichu grało to przyzwoicie i mogłem porównać oba głośniki. z uwagi na to iż dobre jest wrogiem lepszego, w kolumnach przednich wymieniłem zwrotnice na zamówione w Janbo i...usłyszałem. Kolumny grały jak złoto. Długo grały. Następną zmianą była już tylko wymiana niskich na GDN 20/80/2 i nic dodać nic ująć, polecam tę konfigurację. Co do suba, to trzeba było go w jakiś sposób upchnąć. czytałem, czytałem i jest. Izobaric. Miałem do wyboru Tesla lub Alfred. Wybór padł na Alfreda. Spytacie dlaczego? Bas z przednich kolumn schodzi do 40 Hz, brakuje mi tylko samego dołu (20-50 Hz) a to Alfred potrafi. przy porównaniu z Teslą Alfred nie gra, on trzęsie i tylko tyle mi potrzeba było. Obudowa izo baric sama w sobie poprawia parametry głośnika, ponadto zastosowałem wzmacniacz prądowy (kit AVT) aktywną zwrotnicę (cięta przy 80 Hz) oraz 2xTDA7240. Całość elektroniki właśnie upycham do własnorecznie wykonanej obudowy i za parę dni będzie gotowe. Obudowa suba to 70 litrów minus jakieś 2 zabrane przez wzmocnienia, ścianki 3,8 mm. okablowanie Nakamichi Hi-End OFC Speaker Cable. Próby wypadły pozytywnie. Na "ucho" schodzi do 26 Hz, trzęsie aż miło i w połączeniu z przodami super się uzupełnia, ale to tylko sygnały testowe. Czekam na ukończenie konstrukcji i odsłuch w naturze...już tylko parę dni...

ten Twój wzmacniacz prądowy (kit AVT) to co to takiego?
    no i ten izobaric...? nie wiedziałem że to jest obudowa i że poprawia parametry głośnika

Skomentuj

alfred 26Hz ?? chyba masz awarie w uszach i to jeszcze taki marny wzmak do tego to juz wogole :/ jak to 35Hz lapie ledwo to jest dobrze

Skomentuj

Mojojojo. Pewnie wrzuciłeś Alfreda do izobarica, następnie podałeś mu wzmacniacz prądowy, odciąłeś przy 80 Hz i nie zszedł Ci tylko do 34, ale jak już powiedziałem podłączałem to tylko w celu doświadczeń. Ucho ludzkie rozróżnia natężenie dżwięku w wielkości około 3 dB. Ja (może i jest zepsute) zauważalną różnicę w natężeniu zanotowałem w granicach 26 Hz. Co do wzmaka, faktycznie jest słaby, ale ile razy podgłośnie go powyżej 1/3 głośności? Mieszkam w bloku, nie sądze by większość forumowiczów poszła dalej niż ja, gdyż wytłumiłem wszystkie ściani i uzupełniłem przestrzenie na łączeniu płyt, wywaliłem prawie wszystko z pokoju, co mogło rezonansować, a i tak samo pomieszczenie rezonansuje przy około 60 Hz. Przy zasilaniu dwa razy słapszym Techniksem głośność nie wędrowała na skali powyżej 3, bo po co.

Skomentuj

PPrzeciez to jest za slaby wzmacniacz!!
          Dla cw to minimum 200W i to nie tylko po to by gral glosnij ale ma to rowniez na celu trzymanie za morde alfreda (czyt. lepsza kontrola).

Skomentuj

No i jeszcze jedno. Prosiłbym, skoro piszecie opinię o tej konstrukcji, by dodać ewentualnie jakieś sugestie co do jej ulepszenia. Puste wypowiedzi typu "kiepskie głośniki" lub "słaby wzmacniacz" naprawdę niewiele wnoszą. Z góry dziękuje.

[ Dodano: 2005-05-20, 09:23 ]
            Elektronik ze mnie kiepski, więc może ktoś mi wyjaśni pewną kwestię. Często (jak nie zawsze) piszecie, że wzmacniacz jest za słaby, będzie miał słabą kontrolę. Jeżeli wzmacniacz pracuje powiedzmy na "pół gwizdka" to i tak będzie miał zapas prądu, by wysterować mocniejszy głośnik, dopiero przy głośnym słuchaniu nie wyrobi prądowo i nie wysteruje głośnika. Z doświadczenia wiem, że wzmachol nawet trzykrotnie słabszy od głośnika radzi sobie do pewnego momentu, potem głośnik zaczyna robić dziwne rzeczy. Czym wzmacniacz mocniejszy, to przesówa się ta granica w górę. Może się mylę, ale tak mi się wydaje. Ja przy pomieszczeniu ok. 25 m2 nie muszę mocno podgłaśniać wzmaka, bo i tak ruchy tektoniczne są wystarczające. Jeśli przyjąć (co poniekąt sugeruję posty i logika) to nikt by nie używał wzmacniaczy lampowych, bo uciągną one tylko jakieś małe kolumienki (dedykowane?). Trafo do zasilania wzmacniacza ma u mnie 200W na kanał, jeśli idąc dalej chciało by się zrobić wszystko jak należy (jak sugerujecie) musiał bym użyć conajmniej 800 watowy zasilacz (plus jakieś 20000 uF i spłonie instalacja...). Hmmm, to już chyba megalomania skoro sprzęty fabryczne miewają dużo, dużo mniej, a grają przyzwoicie.

Skomentuj

Może się mylę, ale tak mi się wydaje. Ja przy pomieszczeniu ok. 25 m2 nie muszę mocno podgłaśniać wzmaka
              zdaje sie ze mylisz głośność z mocą wzmacniacza niezbędna do kontroli głośnika.
              ale masz racje nie musisz podgłaśniać :)

Skomentuj

Hehe! Niech mnie ktos poprawi, ale wydaje mi sie, ze to akurat nie moc(??) ma znaczenie w przypadku "kontrolowania" głośnika i jego basu a parametry takie jak wydajność prądowa, tzw. damping factor i slew rate, czyli szybkość narostu napięcia V/s.

Skomentuj

Meles, zabrzmiało to mądrze, rozwiń prosze wątek.

Skomentuj

Im mniejsza impedancja wyjściowa wzmaka tym mniejsza rezystancja w całym obwodzie a co zatym idzie lepsza kontrola głośnika. Wzmacniacze o dużej mocy muszą mieć niską impedancję wyjściową (dlatego wielkie pojemności kondensatorów w zasilaczach, małe rezystancje kolektor-emiter tranzystorów końcowych). Z tąd uproszczenie w rozumowaniu - duża moc = dobra kontrola. Oczywiście nie oznacza to że im głośniej tym lepsza kontrola :)

Skomentuj

znów pomylił ktoś głośność z mocą?

Skomentuj

Newborn, ciekawie rozumujesz, bo

-ja mysłałem że im mniejsza rezystancja wyjąsciowa wzmacniacza tym mniej jest on obciazany przez głośnik, mniej ciepełka w grzejnik,a co wówczas gdyby Zwyj wzmaka było równe Zgłośnika??

-co ma pojemność kondensatorów w zasilaczu do rez wyjściowej wzmaka

-mała rezystancaj kolektor-emiter, jak przebijesz złącze to bedziesz miał 0 omów Rce,mam takich tranzystorów pełno jak ktoos chce kupic, po 10zł/szt.

-kontrola głosnika,może ma bardziej podatnym przykładzie:

mozńa mieć samochód golfa który bedzie miał 80KM,ale też można miec i takiego z 300konnym silnikiem.Tym drugim wcale nie musisz szaleć....

....można mieć stx-a z 80 konnym Tdeuszem,a mozna tam sobie tez podłaczyć Pa300, i wcale nie musicz dawać na full.

Teraz pytanie co będzie lepiej kontrolowac golfa a co stx-a? biorąc pod uwage,że kierowca umie trzymać równo "za morde'" wszystkie KM i nie lubi sie rozdrabniać.

Ps. magik zamień ? na !

Skomentuj

ZNÓW KTOŚ POMYLIŁ GŁOŚNOŚĆ Z MOCĄ !!!

durke, jest ok?

Skomentuj

e. yyyy hm......
                            no wiesz napisałem zmień,nie musiałeś nowego postapisać :)

swoją drogą mołbys kążda literke w innym kolorze

Skomentuj

minimum 200W i to
                              nie zgdoz e soie :P

Skomentuj

jezeli robi sie wzmacniacz wiekszy to po to by zmniejszyc obudowe i zmusic glosnik do zejscia,przy tym maly impuls, konstrukcja dostaje kopa,tylko ze nie kazdy glosnk to wytrzyma

Skomentuj

No no durke, to mnie troszkę oświeciłeś muszę przyznać, ale mimo wszystko spróbuję się jakoś bronić.

Zamieszczone przez durke
                                  -ja mysłałem że im mniejsza rezystancja wyjąsciowa wzmacniacza tym mniej jest on obciazany przez głośnik, mniej ciepełka w grzejnik,a co wówczas gdyby Zwyj wzmaka było równe Zgłośnika??
                                  - Zgoda co do mocy wydzielanej we wzmaku.
                                  - Gdyby Zwyj wzmaka było równe Zgłośnika to moc by się rozłożyła po połowie na wzmaku i głośniku.
                                  - Głośnik drgając drganiami włsnymi, (np. pobudzony impulsem) wytwarza jakąś SEM, jak go zewrzemy (np. niską impedancją wzmaka) to popłynie pewien prąd który zadziała hamująco na układ mechaniczny, a co za tym idzie spowoduje szybsze wygaśnięcie drgań własnych (mechanicznych).

Zamieszczone przez durke
                                  -co ma pojemność kondensatorów w zasilaczu do rez wyjściowej wzmaka
                                  Impedancja wyjściowa wzmaka jest zależna od impedancji układu zasilającego. Idealnym rozwiązaniem byłoby zasilać głośnik z idealnego źródła napięcia (taki wniosek z poprzedniego mojego wywodu). Kondensator zachowuje się jak źródło napięcia i im większa jego pojemność tym to źródło "sztywniejsze". Zastosowanie kondensatorów o dużych pojemnościach (oprócz poprawy wygładzenia napięcia) skutkuje zmniejszeniem impedancji źródła zasilającego.

Zamieszczone przez durke
                                  -mała rezystancaj kolektor-emiter, jak przebijesz złącze to bedziesz miał 0 omów Rce,mam takich tranzystorów pełno jak ktoos chce kupic, po 10zł/szt.
                                  Zgadza się tyleże to już nie tranzystor. Sugeruję wyżucić - chyba że trzymasz je przez sentyment.

Zamieszczone przez durke
                                  -kontrola głosnika,może ma bardziej podatnym przykładzie:

mozńa mieć samochód golfa który bedzie miał 80KM,ale też można miec i takiego z 300konnym silnikiem.Tym drugim wcale nie musisz szaleć....

....można mieć stx-a z 80 konnym Tdeuszem,a mozna tam sobie tez podłaczyć Pa300, i wcale nie musicz dawać na full.

Teraz pytanie co będzie lepiej kontrolowac golfa a co stx-a? biorąc pod uwage,że kierowca umie trzymać równo "za morde'" wszystkie KM i nie lubi sie rozdrabniać.
                                  - jak bym wiedział co to jest ten:
                                  80 konny Tdeusz
                                  to może byłoby mi łatwiej się ustosunkować.
                                  Pozatym z jednej strony piszesz o tym że PA300 nie muszisz dawać na full, a z drugiej strony stawiasz kierowcę, który nie lubi się rozdrabniać. Chyba nie qmam o co Ci chodzi.

Przyznaję że podejście ze zwiększeniem kontroli poprzez wstawienie głośnika w mniejszą obudowę jest słuszne - to hamulec mechaniczny, ja myślałem (przynajmniej do tej pory) o aspekcie elektrycznym choć może on jest mniejszy i nie ma aż takiego znaczenia jak mi się wydawało.

[ Dodano: 2005-05-21, 22:57 ]
                                  Jeszcze mała korekta co do tych Zwzmaka i Zgłośnika i o tym że moce rozłożą się po połowie - jeżeli już mowa o mocach czynnych to powinienem się był trzymać trminu rezystancja.

Skomentuj

-jezeli wzmacniacz bedzie miał wiecej mocy, wiecej pradu,tym mniejsze będą oddziaływania wsteczne(SEM),bedą miały mniejszy wpływ,byćmoze wzmacniacz niepozwoli glosnikowi na takie oddziaływanie trzymając go mocno swoim potencjałem

-przy sterowaniu wzmacniacza ciagłym syganałem (wolnozmienym) będzie duże zapotrzebowaniwe na prąd,zasilacz i tak przysiądzie bo kondensatory mają skończoną pojemność,im wieksza pojemność tym dłuzej będa trzymać to napięcie ,czas miedzy kolejnym cyklem doładowania mamy jezeli nienamieszałem 1/50Hz

-tranzystory to była ironia

-80 konny tedeusz = TDA7294(przy nim tez mozna sie nierozdrabniać ale efekt bedzie inny niż z pa300 i to nazwałbym kontrolą głośnika) nie trzeba dawać na full

-termin rezystancja nie podoba mnie sie z tego wzgledu ze jest to zmienna wartosc,mamy tu doczynienia z pradem zmiennym,czestotliwoscia,a takze to nasze R zmienia sie w funkcji F i wtedy moznaby to juz nazważ impednacją Z

-kierowca nie lubi sie rozdrabniać,jezeli chcemy sobie troszke tylko "pobuczeć" zasilamy suba unitrowską końcówką 35W etc.

hmm nawiazuja sie dyskusje=forum sie rozwija

z tym pozimem wiedzy na forum to jest tak ze jest albo podstawowa albo zaawansowana,brak rozwijajacej sie klasy sredniej stanowiacej przejscie z lamer to amator,
                                    tego typu dyskusje , dwie strony,dwa rozne pdejscia,dwie szkoły buduja szersze spojrzenie na temat.
                                    Działamy postępowo :)
                                    Pozdro

[ Dodano: 2005-05-22, 00:44 ]
                                    nie wiem czemu ale cytowanie wybranej czesci textu nie dziala mi w Firefoxie

Skomentuj

Zamieszczone przez durke
                                      -przy sterowaniu wzmacniacza ciagłym syganałem (wolnozmienym) będzie duże zapotrzebowaniwe na prąd,zasilacz i tak przysiądzie bo kondensatory mają skończoną pojemność,im wieksza pojemność tym dłuzej będa trzymać to napięcie ,czas miedzy kolejnym cyklem doładowania mamy jezeli nienamieszałem 1/50Hz
                                      No przy prostowaniu 2 połówkowym to nawet co 1/100
                                      A jak zrobimy 3-fazowy zasilacz to bedzie jeszcze lepiej ;D

Zamieszczone przez durke
                                      -tranzystory to była ironia
                                      Wiem, ale chciałem się podroczyć

Zamieszczone przez durke
                                      -80 konny tedeusz = TDA7294(przy nim tez mozna sie nierozdrabniać ale efekt bedzie inny niż z pa300 i to nazwałbym kontrolą głośnika) nie trzeba dawać na full
                                      oki teraz zajarzyłem :)

Zamieszczone przez durke
                                      -termin rezystancja nie podoba mnie sie z tego wzgledu ze jest to zmienna wartosc,mamy tu doczynienia z pradem zmiennym,czestotliwoscia,a takze to nasze R zmienia sie w funkcji F i wtedy moznaby to juz nazważ impednacją Z
                                      Zgadza się że przy analizie zmiennoprądowej trzeba się posługiwać impedancją. Jeżeli zaś chodzi o moc czynną (a o nią mi chodziło w uproszczeniu) to wydziela się ona tylko na rezystancji. To ona smaży nasze końcówki (i głośniki ) ale również ona jest odpowiada za rozbujanie membrany.

Zamieszczone przez durke
                                      hmm nawiazuja sie dyskusje=forum sie rozwija

z tym pozimem wiedzy na forum to jest tak ze jest albo podstawowa albo zaawansowana,brak rozwijajacej sie klasy sredniej stanowiacej przejscie z lamer to amator,
                                      tego typu dyskusje , dwie strony,dwa rozne pdejscia,dwie szkoły buduja szersze spojrzenie na temat.
                                      Działamy postępowo :)
                                      I oby tak dalej

Zamieszczone przez durke
                                      [ Dodano: 2005-05-22, 00:44 ]
                                      nie wiem czemu ale cytowanie wybranej czesci textu nie dziala mi w Firefoxie
                                      Sopko mi też nie, ale dziergam to z palca - cytuje całość, a potem redaguje.
                                      Tylko trzeba sprawdzić na podglądzie czy się nie zapomniało jakiegoś Tag'a.

[ Dodano: 2005-05-22, 01:28 ]
                                      W IE nawet nie widze przycisku do selektywnego cytowania. 8(D)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X