Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duzo sie mowi o 2xARN+ARV, wiec o to i one

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Duzo sie mowi o 2xARN+ARV, wiec o to i one

Witam
    Przetworniki wykozystane to 2x ARN150 05/4Ohm oraz ARV 104/64 8 Ohm. Wysokotonowy 3dB tłumiony b-r strojony na 63Hz. Przewidziany do zestawu jest subwoofer chociaz same dysponuja niezlym wykopem
    Załączone pliki

no cóz EZO ten fornir jest niesamowity..;]

Skomentuj

Stylizowane na twoje większe podłogowce - rodzeństwo tych mniejszych .Fornir niczego sobie.Estetyka 1 klasa

Skomentuj

POd jakim wzakiem grają?

Skomentuj

a nie boisz sie ze deszcz je zmoczy :)

Skomentuj

czołem.
            Orzech. ?.
            Czy mi sie zdaje ale zostawiłes białą cześć forniru . Moze warto było składać forniry parami . Bez bejcy ?
            Na co kleiłeś ? Jak narożniki i jak sobie z nimi radziłeś ?
            "Doprasowywałeś " krawedzie?
            Widze cienie - bez podfrezowań. Planujesz czy zostaje bez ?]
            Dak troche opisu . Wzmocnienia ?? Jaki materiał ?

Skomentuj

Napisz jak brzmią i jak wypada porównanie ze starszymi braćmi.

Skomentuj

Ezo jak zawsze bardzo ladnie i ta stylistyka ktora sobie wypracowales, napewno wielu sie podoba. Fornir pierwsza klasa. Jedynie pokusil bym sie o frezy ,pasuja do tych przetwornikow. Nie masz wiecej fotek ???

Skomentuj

Dlaczego BR aż na 63hz?

Skomentuj

Maxi Testy pod Philipsem fr996 (5x100) jednakze sa one robione na zamowienie, a nowy wlasciciel bedzie uzywal prawdopodobnie Y-440

irek
                    Nie boje sie, ver 2.1 bedziem iala wbudowany parasol :)

ChomikKazdy z bokow pokryty jest jednym paskiem forniru wiec wyciagnie z paczki z "obrotem" nie mialo sensu. Zdaje Ci sie jezeli chodzi o biale czesci. Jest to orzech bez bejcy, tylko sam lakier. Opis w jaki sposob forniruje swoje konstrukcje jest na www.audiomania.info
                    Nie bawilem sie w opis. To ma uzmyslowic mlodym audiomaniaka ze mozna zrobic na poczatek swojej zabawy bardzo przyzwoity zestaw glosniowy. Material plyta wiorowa 16mm, skrecana i klejona (jak zawsze u mnie). Brak wzmocnien bo przy tak niewielkiej konstrukcji i to otwartej wogole nie sa potrzebne.

Newborn
                    Hmmm porownac. W sumie to nie ta klasa. Moje domowe zabawki zdecydowanie sa lepsze. Dysponuja nie zlym udezeniem chociaz musze przyznac, ze te male swoim brzmieniem naprawde pozytywnie mnie zaskoczyly.

Tato Muminka Podfrezowania nie podobaja mi sie zupelnie dlatego nie stosuje ich w swoich konstrukcjach (zlatwoscia moge je zastosowac bo mam kolege stolarza z nowoczesnym zapleczem maszynowym). Fotki wrzuce wieczorem. Tak rzeczywiscie wypracowalem sobie swoj styl i moje konstrukcje mozna rozpoznac :) (i o to chodzi), chociaz w dleglych planach mam konstrukcje z lukami na bocznych plytach ale do tego musze przygotowac sie finansowo i technicznie (umiejetnosci).

schmeichelsopot A czemu nie?? Charakterystyka jest w miare liniowa z lekkim podbiciem przy 70Hz, a opoznienie na poziomie 12ms ktore pokazuje winISD nie wystepuje. Kolumny nadaja sie przy tmy do odtwarzania dynamicznej muzyki.

Dzieki za slowa uznania

Skomentuj

Piękny sprzęt....nic dodać nic ująć :)

Gratulacje Ezo !

Skomentuj

Bardzo ladna kolumna, dokladnie cos w tym styli "chodzi mi po glowie". Nie daja mi jednak spac 2 rzeczy, po pierwsze przy takich i podobnych konstrukcjach (a jest ich sporo) ludzie pisza ze pojemnosc okolo 18l, tymczasem przy kolumnach wysokich na metr to jest jak w morde strzelil ponad 40l. Gdzie jest blad w moim rozumowaniu? 2 sprawa to oczywiscie strojenie, rozstrzal na bardzo podobnych konstrukcjach jest wielki bo od 45 do 63Hz w tym przypadku, czym to jest podyktowane, czy to tylko kwestia gustu? Moj pierwszy kontakt z ARN to polarisy okolo 10lat temu, wszystko jak powyzej tylko wysokotonowy jakis tonsil (nie pamietam jaki) i 2 rurki BR, nie wiem na ile byly strojone ale jak dla mnie zdecydowanie za duzo basu, tego chcial bym uniknac budujac te nowe zwlaszcza ze bedze sub.

Skomentuj

Zamieszczone przez loky
                          ... ludzie pisza ze pojemnosc okolo 18l, tymczasem przy kolumnach wysokich na metr to jest jak w morde strzelil ponad 40l. Gdzie jest blad w moim rozumowaniu?...
                          Jak przy tak wąskiej konstrukcji odejmiesz grubość ścianek, objętości przetworników i BR to tyle wychodzi.

Skomentuj

loky i jeszcze jedno. Jeżeli budujesz kolumny metrowe i nie potrzebujesz całej pojemności to odgradzasz ścianką (np. jak ja).

Skomentuj

schmeichelsopot, no wiem, ale wiele nie odgrodzisz, tyle co pod BR i moze cala ta czesc z ARV ? Wiem ze mozna zmniejszyc pojemnosc na wiele sposobow ale nikt o tym nie wspominal.

Skomentuj

nie wiadomo co EZO tam wykombinował :) Masz rację trochę mnie ciekawi jak te kolumny mają tylko 18L.

Skomentuj

ja mialem robic na 2 arn i 18 l,mialo to byc 80 cm na 19 cm i na 24 czy jakos tak wiec da sie robic nawet bez przegrod

Skomentuj

Tasior, moze ja cos zle robie ale z twoich wymiarow, biorac plyty 2cm gr wychodzi prawie 23l bez odliczania objetosci glosnikow ale to przeciez male glosniki.

Skomentuj

oj wpadka ale szkoda ze niemam jzu tego projektu a mialem dokladnie rozpsiane wszystko i wychodzilo mi naprawde cos kolo tyhc wartosci

Skomentuj

Nooo Ezo dales czadu z tym fornirem, nawet ladniejszy niz na Twoich :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X