Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny wolnostojące GDN 20/80/2 8Ohm & GDWK 10/80/T 8O

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny wolnostojące GDN 20/80/2 8Ohm & GDWK 10/80/T 8O

Witam wszystkich.
    Mam pytanko czy będzie to dobra konstrukcja kolumn wolnostojących z głośnikami Tonsila GDN 20/80/2 8Ohm & GDWK 10/80/T 8Ohm w obudowie 34l, o wymiarach wysokość 80, szerokość 24, głębokość 30cm (z tym że ścianki przednia i tylna o gróbości 40mm) a pozostałe 20mm z MDF'u.
    Chciałbym by mi ktoś poradził, czy głośniki te będą ze sobą dobrze współpracowały, chdzi mi tu o jakość brzmienia, a szczególnie o czystość grania.

Czystosci grania to tu chyba nie bedzie. Bo jak mozna polaczyc glosnik 8 calowy z glosnikiem 1calowym? A gdzie srednie tony? Pozatym skrajnie rozne materialy daja zupelnie rozne brzmienia. Miekki polipropylen w niskotonowcu i twardy tytan w wysokich tonach. Przydalaby sie niska czestotliwosc podzialu na ktora nie pozwala akurat glosnik tytanowy.
    Podsumowujac GDN20/80/2 daj bez zwrotnicy a kopulka niech uzupelni pasmo. I bedziesz mial bum bum cyk cyk czyli ideal brzmienia wiekszosci ludzi.

Skomentuj

He,he!Bez średniaka nie powalczysz.Nawet jakbyś kopułke tekstylną wstawił,i tak nie uzupełni pasma.Wyjdzie tak jak Irek mówi,czyli disco polo,ale może Ci pasuje.
      PZDR

Skomentuj

Jak już koniecznie chcesz 2 way to ja bym dał Gdwk 8-13/120, z fs w okolicach 1200hz można go bedzie dość nisko ciąć(ok 2500-3000hz) z filtrem 12 lub 18db/oct pozatym bardziej pasuje brzmieniowo do tego gdna.

Skomentuj

hehe ostatnio bylem w "audiofilskim" sklepie w moim miescie i facet sie upieral ze kopolka tytanowa ktora on ma (monacor) gra miekkim i przymilnym dzwiekiem a nie ma w niej ani krzty metalicznosci ... i powiedzcie mi czy mam mu wierzyc ? ;]
          a co do kolumienek jak znajdziesz taka wysokotonowke ze ja odetniesz przy ok 2khz to bedzie ok a jak nie to odczujesz duuuzzyyy brak sopranu ;] proponowalbym jakas 10tke sredniotonowa tonsilka walnac i bylby klopot z glowy :> tylko to juz zwrotka troche bardziej skomplikowana ;]
          pozdro

Skomentuj

Wloz jakiegos lepszego sredniaka . Podejrzewam ze masz cos z demobilu i dlatego akurat taka kombinacje przedstawiasz albo naprawde okazyjnie dostales.

Skomentuj

To w takim razie jakiego średniakę proponujecie?

Albo jakie głośniki proponujecie w tym przedziale cenowym, ja jestem zwolennikiem tonsilów poniewarz muślę że głośniki jakie oni produkują są jak dla mnie za te pieniądze dobrej jakości.

Jeśli macie inne zdanie to zaproponujcie jakie mam głośniki zastosować w kolumnach wolnostojący tak by para mieściła się w cenie ok.700zł.

A bym zapomniał będzie to podpięte pod Yamacha'e RX-V450 & DVD Yamacha DVD- s550

Skomentuj

proponuje trzymac sie tonsila, doloz sredniak tonsila, na gwizdek tez walnij tonsila - tekstylnego, jak zwrotki sam nie sklepiesz to kup cos z ofert JANBO - www.janbo.com.pl

jesli jednak chcesz inna koncepcje to moze wybierz cos dwudroznego, konstrukcja prostsza, wcale niegorsza jak z tonsili to gdn16/50/1 +gdwk11/100

Skomentuj

Generalnie da sie polaczyc GDN20/80/2 z jakas kopulka. I pasmo bedzie plaskie problem lezy tylko w jakosci srednich tonow. Pozatym polaczenie np przy 2kHz glosnika tak duzego z tak malym nie wniesie nic dobrego. Powinno byc po prostu pewnego rodzaju stopniowanie wielkosci membran.
                  Dodanie sredniotonowca na pewno poprawi srednie tony czyniac je bardziej czytelnymi i dzwiecznymi. Jednak tonsil nie ma za dobrych sredniakow. GDM10/60 czy GDN12/60 to bardzo stare konstrukcje. Zastosowanie w roli sredniotonowca GDN13/50 czy GDN16/50 pozwala uzyskac dowolnie niska czestotliwosc podzialu. Jednak te glosniki wcale nie maja rewelacyjnych srednich tonow bo maja podobna polipropylenowa membrane do GDN20/80/2 tylko ze mniejsza.
                  Ja w swoich kolumnach mam GDN20/80/2 GDN16/50/5 (lub6) GTC11/100

Skomentuj

Irek,nie ściemniaj,jak chcesz to osiągnąć?Plaska charakterystyka przy tych głośnikach?To jest poprostu NIEMOŻLIWE!!!!!Nic z tego nie wyjdzie,bez średniaka będzie studnia i koniec.Nie da się tego tak łatwo obejść,przynajmniej nie na tonsilu,przykro mi.
                    PZDR

Skomentuj

charakterystyke na osi spokojnie da się wychągnąć liniową chartakterystyki kontowe tylko będą zwalone i pojawi się efekt dopplera przy głośniejszy słuchaniu.....

Skomentuj

Sound Wave powiedz normalnie!Poprostu wyjdzie do dupy!I nie ma co ściemniać,jak brakuje pasma ze względu na rozbierzność przetworników to juz nic nie pomoże,Trza środek pchać i już,nawet jakby trzeba go poobcinać,ale być musi-bata niema!
                        PZDR

Skomentuj

Czyli z tego co piszecie wszyscy to muszę dodać jeszcze średniego i powinno być dobrze?
                          W takim razie jaką średnice proponujecie, i czy w tedy dźwięk byłby w miarę czysty?
                          Proszę się nie dziwić ale jest to moja pierwsza konstrukcja nie mam w tym jeszcze doświadczenia, ja po prostu sądzę że te głośniki Tonsila są dobrej jakości i jeżeli tak jest i potrzebuje jeszcze średniotonowego to dobrze ale czy w tedy będzie to dobrze grało.

[ Dodano: 2004-09-03, 19:48 ]
                          No to w takim razie dokonuje wyboru ale nie wiem czy słusznego.
                          Robię obudowę do niskotonowca GDN 20/80/2 8Ochm o objetości 30l.
                          Średniotonówkę ale nie wiem czy dobrą TVM ARP-150-00/8 wraz z wysokotonówką GDWK 10/80/T montuje w oddzielonej obudowie. Tak się teraz zastanawiam czy lepiej by nie grało jak bym za średnie tony dał dwa TVM ARP-150-00/8 miedzy nimi tonsilowska kopułka a na samym dole w oddzielonej obudowie niskotonowiec.
                          Takie są narazie moje kombinacje.

teraz proszę o to by ktoś powiedział mi czy taka kombinacja zagra dobrze.??????????????????????????????????????????? ?????????????

Skomentuj

Czaruję...
                          X