Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Altus140-Regeneracj

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Altus140-Regeneracj

Wyszło tak ze czas na regeneracje głosnikow wmoich altusikach.
    I mam wątpliwosci co do gwizdkow, bo prawie po kazdej wiekszej imprezie lub jak pozwole sobie za bardzo w domu, msuze wymieniac cewki w wysokotonowych:/ Czy mozna je wymienic ze standardowych 40-stek na 80-tki bez zadnych zmian w zwrotnicach? Oba mają po 8ohm.
    Pozdro

Mozna wymienić, ale Ty masz chyba bardzo stare te Altusy? Bo w 140 to juz powinny byc typowe głośniki tubowe. Wtedy można próbowac wymienić na GDWT 9/100. Ale przede wszystkim nie kręć podbiciem sopranów ;-)

Skomentuj

Mozna te cewki wymienic ale zwrotnice takze by sie zdalo.

Skomentuj

He he jaką zwrotnicę? Ten 1 kondensator na wysokotonowy i pare innych plus cewka na średniak? Tam by trzeba dać wogóle porządną zwrornicę II rząd, wywalić przełączniki, tubę dać typu /5F to może zagra. No i zatkać te niby bass-refleksowe otwory stratne kołkiem!

Skomentuj

No nawet mi sie nie chcialo pisac bo kazdy wie ile trzeba przerabiac w tych chyba ponad 25cio letnich konstrukcjach.

Skomentuj

A co sądzicie o altusach 300 warto zmienic ze 140?

Skomentuj

Na innym forum znalazłem taki link do przeróbki Altusa (Altusa 110) http://www.republika.pl/kskolisz/alt18.htm

Choć wątpie żeby to było opłacalne. Poza tym mam alergię na robiących "imprezki" przy muzyce w domu, więc nie znam kolumn do takich zastosowań ;-)

Skomentuj

Chcesz zmieniać to podobno 110 to najlepsze wydanie Altusów... ale mogę się mylić, więc niech ktoś mnie poprawi jak będzie źle :) a w 140 to te b-r nie wiem po co... ja bym je zatkał, bo jakoś dziwnie gra tak stara konstrukcja z prawdopodobnie wogóle niestrojonymi b-r... tak mi się wydaję, ale poprawiajcie jak się mylę.....

Skomentuj

Jeszcze zamiast tej smiesznej zwrotnicy z Altusa 140 można się wysilić na jej skomplikowanie wg wzorów z Radioelektronika 1991r. Nie wiem czy były akurat do Altusa ale bardzo podobne i dla głosników Tonsila.
                  Dla głosnika niskotonowego był dodany układ RC 8,2ohm+10uf, dla średniotonowego układ RC 8,2ohm+3,3uF oraz większy kondensator szeregowy 15uf (w Altusie 140 jest chyba 6,8uF) - głośnik średniotonowy jest w przeciwfazie do nisko i wysokotonowego.
                  Dla głosnika wysokotonowego kondensator szeregowy z głosnikiem 3,3uf oraz równoległa cewka 0,3mH. Ten układ powinien obnizyć częstotliwość podziału ale ponieważ jest 12db/okt (zamiast 6db/okt z kondensatorem 2,2uf jaki jest w Altusie 140) powinien także podnieść wytrzymałość głośnika wysokotonowego.

Wrażeń dźwiękowych takich zmian nie podejmę sie przewidywać :-)

PS. W którymś Altusie był głośnik niskotonowy o dużej dobroci (z mniejszą cewką i magnesem). Jeśli to taki, można wymienić na GDN 30/80/2, który idealnie pasuje do obudowy tej wielkości i wykonać nowe strojenie BR.

Skomentuj

Haimon, te Altusy 140 lepiej zmienić na coś mniejszego a bardziej dopracowanego dźwiekowo i o mniejszych podbarwienach (zamulony bas, natarczywa góra), naprawdę jakieś monitorki zagrałyby lepiej. Moc to nie wszystko, w domu tak 2x60W to optimum i z zapasem. Więcej nie znaczy lepiej - a tu mamy właśnie dużą moc kosztem jakości. Jeśli coś z Tonsila to ponoć np. CZ@T grają bardzo ładnie, ale ten wygląd...

Skomentuj

Z ta optymalizowana komputerowo zwrotka to juz nie Altusy wiec po wpakowaniu w nowa skrzynie to juz calkiem inna konstrukcja.
                      Przerost nakladow dla sentymentu.

Skomentuj

Czaruję...
                      X