Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3... ...2... ...1... czas rozpocząc budowe suba.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3... ...2... ...1... czas rozpocząc budowe suba.

hmmm budowa jeszcze w zalazku ale juz powoli zbieram czesci.
    Najpradopodobniej bedzie to moja ostatnia konstrukcja... ..przynajmniej na najblizsze lata wiec musze ja dopiescic do perfekcji.
    Zalozenia
    *Obudowa 26l BR (23l z glosnikiem i wzmacniaczem)
    *Strojenie na 35Hz (br zlozony z dwoch rurek br o srednicy 5,8cm i dlogosc 2x12cm z obu stron zaokraglony, br ma byc umieszczony na bocznej sciance w gornym tylnim rogu).
    *Wymiary obudowy to 35x35x34 + 1cm czarna maskownica z MDF
    *Scianki - plyta wiorowa 22mm (niestety w bydzi chyba nie dostane MDF-u >20mm). Przednia scianka z plyty wiorowej 22mm + jako frez do glosnika plyta wiorowa okolo 15mm
    *WinISD f3-35Hz f6 30Hz impuls max 17ms
    *wzmacniacz najpradopodobniej koncowka na TDA 80-90W
    * i na koniec glosniczek.... ...czyli potworek ktorego dzisiaj kupilem czyli GMS 9250. Glosnik dosc drogi (200zl) ale jak chociaz w polowie zagra tak dobrze jak wychodzi z winISD to bedzie dobrze.
    a to moja nowa (mala) dziecinka :)

Czas budowy (o ile dobrze pojdzie) do konca czerwca. Obudowe chce okleic jasnym fornirem a to wymaga troche czasu.
    Hmmm mysle ze wszystko juz przemyslalem ale i tak wszystkie sugestie sa mile widziane.

Pozdrawiam

witam,na wstepie zapytam skad masz do niego parametry?
    powiem ci szczerze ze kolega ma ten głośnik w samochodzie w obudowie tak na oko 20-25 litrów i jakos mu to gra nawet całkiem całkiem.Obudowe zribił oczywiście bhez zadnych symulacji i wsadził przypadkową rurkę b-r.
    Dla mnie ten głośnik nie wart jest takich pieniędzy,nie wiem jak się zachowa w domu ale ty już go kupiłeś i dupa blada trza robić suba.Osobiście na twim miejscu zaryzykowałbym chyba jakiegoś stx w celu obeznania sie z tematem.

Skomentuj

Drogo dales za ten glosnik. Jak na 10calowca to te 23litry to troche malo. No ale jak chcesz twardy zaznaczony bas to ok. Rurka 5.8cm jak na wielkie zawieszenie glosnika wydaje sie troche mala ale moze wystarczy. Nie wierze zeby ten glosnik zszedl do f6-30Hz symulator sporo przesadza. Z symulacji SW803Z wychodzi ze ciagnie liniowo do 20Hz! a to oczywiscie bzdura. Ramka ala tonsilowska zle mi sie kojazy :) No i ten TDA 80-90W ja bym napisal raczej 60-70W a glosnik tez nie ma za porazajacej mocy jak na swoja cene.
      Podobno ten GMS dosc ladnie gra.

Skomentuj

Zamieszczone przez Figaro
        witam,na wstepie zapytam skad masz do niego parametry?

Zamieszczone przez Figaro
        Osobiście na twim miejscu zaryzykowałbym chyba jakiegoś stx w celu obeznania sie z tematem.
        Hmmm to nie jest moja pierwsza konstrukcja.... hmmm nawet nie druga ani trzecia :)

Glosniki STX-a? Niestety nie znalazlem tam zadnego ktory by spelnial moje wymagania.... ...albu buda za duza albo brak niskiego basu... ...albo wzmacniacz by go nie rozruszal.

Zamieszczone przez irek
        Drogo dales za ten glosnik. Jak na 10calowca to te 23litry to troche malo.
        Z tym sie zgadzam ale co zrobic.... wlasnie ten glosnik w winISD potrafi nisko zejsc przy obudowie ktora bedzie mala kostka 35x35x35cm. Mozliwe ze to winISD sie myli... ...tylko wtedy na jakiej podstawie robic kolumny? Budowac je na podstawie juz gotowych konstrukcji? chyba nie o to chodzi.... ...zreszta w kazdej konstrukcji jest troche ryzyka. no risk no fun :)

ramka... ..nie bedzie widoczna... ...bedzie maskownica czarna ...jak juz wykanczac kolumne to i zeby bez maskownicy dobrze wygladala.

tez sie martwie o srednice br-a ale niestety nic innego do tej obudowy nie zmieszcze... ..br nie moze byc dluzszy niz 25-30cm. Mozliwe ze jak odpowiednio polacze dwie zaokraglone rurki br to bedzie dobrze.

Skomentuj

od razu napisze ci ze twoj wzmacniacz jest smieszny dla tego glosnika no ale

glosnik ma potworne x max takj przynajmniej widac a nawet spl jest tego dowodem wiec trzeba bedzie wpompowac troceh watow

obudowa z 22 mm wiorowy wg mnie nei jest najlepszym rozwiazaniem scianki moga byc troceh za chude sklej moze dwie plyty by uzyskac kolo 35 mm + jakies wzmocnienia wew bo buda musi byc mocna!!

Skomentuj

Witam.
            A ja uwazam ze 22 spokojnie wystarczy jesli bedziesz go zasilał tym TDA.
            Też lubie małe klocki i sam mam suba w kostce 35x35x35 o grubości scianek 22 mm.
            Nic złego nie słychać i najpierw daje o sobie znać mała moc TDA a nie wiem ile wat trzebaby wpompować zeby rozleciała sie skrzynka. Napewno najpierj spałiłby się głosnik. Wystarczy sprawdzić stosunek ścianka/moc wzmaka w firmowych konstrukcjach.
            Niestety nie moge powiedzieć nic o głosniku bo to przetwornik wujete z suba Phonocara. Trochę zestroiłem go niżej niz producent i coś tam mruczy z niekłą szkodą dla impulsu.
            Tak jak pisał Łukasz to głosnik Long Throw i sam jestem ciekaw jak zachowa sie zasilany z tego TDi :-)
            Pozdrawiam

Skomentuj

Ciekawe jest to ze na wolumenie mozna kupic glosnik podobny do tego GMS-a rowniez z duzym zawieszeniem ale w ladniejszym koloze bo odblaskowym pomaranczowym a i podobno zolte sa. Kosztuje to 3-4razy mniej i ciekawe ile razy gorzej gra.

Skomentuj

mam nadzieje ze jednak tda sobie poradzi z tym glosnikiem.... ...Przy dobrych wiatrach tda pojdzie na 80W a glosnik ma 110W rms.
                Obudowa br wiec na scianki nie bedzie dzialalo zbyt duze cisnienie. Przednia scianka praktycznie bedzie podwojna 22mm + okolo 15mm jako frez.

Bardziej mnie martwi dosc mala srednica br ale wyprofilowana z obu stron rurka br powinna byc ok.

Skomentuj

widzę Irek że on jest odblaskowy że tez go zauwazyłeś :P miałem z niego niezłą polewke :) niema co wygląda poprostu bajecznie <lol>
                  co do twego GMS'a to myśle że do niego trzeba by zaaplikować naprawde mocny wzmak to głośnik typu duze X-max niskie SPL. jest to dobre rozwiązanie do auta bo przy relatywnie małej obudowie da się wyciągnąć w miare niskie zejście. myśle wzmacniacz 300wat RMS był by ok (tda moim zdaniem zupełnie odpada!!)

Skomentuj

wektor nie obraz sie ale po cholere zadajesz tu pytanie skoro i tak wiesz lepiej dla mnie twoj projekt jest nie dopracowany i nieprzemyslany

Skomentuj

hmmm no to ja juz sie pogubilem...
                      Glosnik ma 110W RMS, 300W maksymalnej.
                      Czy wzmacniacz 300W RMS go przypadkiem szybko nie zabije?

LUKASZ: Obrazac sie nie bede bo nie ma o co... .... Po prostu myslalem ze wzmacniacz dla tego glosnika (110W) bedzie najmniejszym problemem. Wydawalo mi sie ze moc wzmacniacza (RMS) w przyblizeniu powinna byc rowna mocy glosnika (RMS).

Czlowiek sie non stop uczy. :)

Skomentuj

teoretyczsnie tak ale zwroc uwage na znieksztalcenia jakei wzmacniacz osiaga w praktyce wychodzi ze powinien byc przynajmniej 50 % mocniejszy

Skomentuj

kurcze, czytam i czytam i mi sie wydaje ze to jednak nie będzie dobrze.
                          Ten gms 9250 to nie jest wart 200zł, przynajmniej na moje ucho można byłoby znależć coś lepszego. Jeśli chciałeś mieć małą obudowę to trzeba było szukać głośnika z CA, a co do wzmaka to zgadzam sie z przedmówcami że nie będzie on wystarczający dla 9250 i będziesz marnował zainwestowane 200zł przy 80w rms. Szkoda. Jeśli pomyślisz o lepszym wzmaku, czyli przynajmniej 150rms to może będziesz zadowolony z inwestycji.
                          Pozdrawiam, magik.

Skomentuj

fajnie ze w koncu cos innego ...:)

co do glosnika to wyglada jak do DB-dragu
                            tez mi sie wydaje ze nie zejdzie nisko ...nie ma mowy ...za mala srednica.

mocy starczy...
                            myśle wzmacniacz 300wat RMS
                            to go zabije :)
                            nie chce nic mowic ale i tak pewnie na sls'ie sie skonczy albo beymie

bedzie wynalazek prototyp ...czy jak to tam zwac ...jak cos nie wyjdzie to zawsze mozna go sprzedac... :)

pozdrawiam, powodzenia i udanej konstrukcji...
                            (sam ciekaw jestem)

Skomentuj

tatuś ja go słuchałem to żadna rewelacja.

Skomentuj

fajnie, ze choopak dodaje cala dokumentacje "optyczna" czyli foty ja to bardzo lubie :d

Skomentuj

Wzmacniacz mozliwe ze jednak bedzie mocniejszy.
                                  Co Do pasma przenoszenia....
                                  Pewnie taki wykres mozna o kant du** rozwalic ale w miare on pokazuje zejscie glosnika.
                                  -glosnik bez obudowy
                                  -wzmacniacz 10W ustawiony tak zeby nie wprowadzal znieksztalecen.
                                  -zwykly mikrofon podlaczony do karty dzwiekowej.
                                  -sygnal sinusoida od 0-100Hz. 1sek=+1Hz
                                  -podbicie w granicach 70-75Hz to fala stojaca w moim pokoju. Na czerwono jest zaznaczony normalny poziom glosnosci.
                                  -zero podic basu, jakis ustawien EQ itp.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X