Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kupilismy kumplowi glosnik... pomozcie...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kupilismy kumplowi glosnik... pomozcie...

Mam pytanie otoż kupilismy rok temu kumplowi glosnik alpharda sw 803z do subika do samochodu(jeszcze wtedy nie wiedzialem ze istnieje takie forum jak te) w zwiazku z tym ze sie nie znalismy to zrobilismy obudowe z rury pcv o objetosci ok.18l (takiej zółtej co gaz nia lata 20mm grubosci) zrobilismy z tego tube br (jakas tam rurka) z wyciszeniem z waty szklanej ktora podejrzewam zmniejszyla objetosc do moze 10l? i jeszcze bylo to zasilane radiem sonka xployd... powiem tak bas jakis byl ale porazka... nie znalalismy sie na glosnikach to kupilismy ten bo ladnie wygladal i cena byla przystempna... nie chcemy mu powiedziec ze ten glosnik to lipa i postanowilismy wykonac dla tego glosnika skrzynie basowa ktora by wyciagnela z tego glosnika co sie da... bedzie jakis wzmach wkoncu taki z 100 rms zeby wystarczyl... Robilem symulacje i wyszlo mi ze w br w 35l strasznie zle wychodzi za to w closed bardzo ladnie tylko ze do br brakuje mu jakiegos parametra... mam tylko:
    qts 0,70
    qms 5,08
    vas 7
    qes 0,81
    fs 36
    spl 86
    Pomożcie cos z ta obudowa... wymiana glosnika nie wchodzi w rachube bo to prezent byl na 18stke i teraz nie mozna powiedziec ze ten glosnik to Kupa... prosze o pomoc...

ktora podejrzewam zmniejszyla objetosc do moze 10l?
    wytłumienie zwiększa obudowę.

ten glosnik to Kupa...
    przez duże K.

Skomentuj

wydaje mi sie ze co do tego wytlumienia to jestes w bledzie... wedlug twojego toku myslenia do wiadra 10 l wlejesz 10 litrow wody i masz pojemnosc 20 l?? obudowa miala 18 l ale wydlumienie zajelo zajelo ladnych kilka litrow i objetosc dla glosnika sie pomniejszykla

Skomentuj

Wytłumienie nie zmiejsza objętości, a wręcz objętość "widziana" przez głośnik jest większa.

Skomentuj

czyli jak zrobie obudowe ktora ma 30 litrow zamknieta mocno ja wytlumie np watolina ktora zajmuje ok 5 l glosnik bedzie gral w 35 l ?? jakies to nie logiczne

Skomentuj

wytlumienie spowalnia fale akustyczna. Fala odbita od scianki do scianki dluzej leci tak samo jakby scianki byly od siebie dalej polozone.

Skomentuj

Proponuje aby michone poczytał troche artów zanim coś strzeli głupiego... :)

Skomentuj

nie jestem w blędzie stary.
                wytłumienie "zwiększa" obudowę.
                niby po co robisz większą budę, a potem wciskasz gąbkę.. żeby co ? żeby ją pomniejszyć? nie lepiej było zrobić od razu mniejszą? to jest Twój tok myślenia.. i jest błędny.

robisz budkę pod potrzebny wymiar niby troche za mała z symulacji ale postanawiasz spróbować... budka skończona.. wkładasz głośnik.. słuchasz.. nie podoba sie.. ? "zwiększasz" obudowę wciskając wytłumienia.. słuchasz.. jest lepiej.. wciskasz więcej.. słuchasz.. jest tak jak Ci sie podoba.. masz co chciałeś..
                metodą prób i błedów.

wytłumiasz tylko wtedy jak coś Ci nie pasuje, subów nie trzeba wytłumiać.
                to że "zwiększa" to na głównej stronie jest napisane.
                pozdrawiam.

Skomentuj

magik,
                  1. tylko suby w obudowie br sie nie wytlumia (a i tak sie czesto kladzie wytlumienie na tylnej sciance)
                  2. Suby w obudowie zamknietej poiwnny byc bardzo wytlumione.
                  3. Wytlumienie sluzy przede wszystkim do wyciszenia dzwieku promieniowanego tylna czescia membrany.
                  4. efekt zwiekszenia litrarza poprzez dodanie wytlumienia jest raczej skutkiem ubocznym.

Skomentuj

ad.1,2 zarówno w br jak i zamnkniętej daję wytłumienie gąbką czopkową na tylnej sciance, ale wiem że tego robić nie trzeba.
                    ad.3 nie neguję przecierz
                    ad.4 co z tego ze ubocznym(?) jak nie raz mi dupe uratował?

Skomentuj

ad.1,2 zarówno w br jak i zamnkniętej daję wytłumienie gąbką czopkową
                      Po co w subie gąbka czopkowa??
                      Długości fal są przecierz rzędu metrów więc taka gąbka nic nie da może poza walorami estetycznymi:)

Skomentuj

Czaruję...
                      X