Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subik-pomocy!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subik-pomocy!!!

Witam,
    Dzisiaj dostałem od znajomego za free głośnik alphard sw807 nówke. Kupił go do pieca DIY ale nie był zadowolony więc mi go dał:). Zassałem WinISD chcę wprowadzić dane no i bąk... tu są jego dane http://www.alphard.pl/speakers/sw807-8.htm co oznaczają parametry Z;dia i sd?? bo winISD ich wymaga a ja nie wiem co to jest..chciałbym z tego głośniczka zrobić suba... wiem że to pewnie straszna kiszka ale szkoda żeby sie marnował... to byłby mój pierwszy sub..
    czy ktoś mi pomoże??
    z góry dziękuję i proszę o pomoc
    Dawid

Nastepna osoba co nie czyta artykułów i wali temat...
    http://diyaudio.pl/articles.php?id=5...e877778d0946c1

Skomentuj

Czytałem to ale tam nie ma nic na temat Z i dia....
      czy ktoś mi podpowie??

Skomentuj

ja pomoge :)

bawilem sie z tym głośnikczkiem i oprucz tego że fajnie wygląda to za wiele z niego nie bedzie ale skoro masz i to za dawmo to : jest to wersja 8 ohm i jeżeli ma coś z tego być to obudowa zamknieta 16-20 litrów z głośnikiem skierowanym w podłoge mocno tłumiona

Skomentuj

a do br sie nie nadaje?? moge dać duży litraż.....

Skomentuj

dsrecordss, raczej obudowa zamknieta.

Skomentuj

do br sie nie nadaje a tak jak napisalem to moze jeszcze z cos tego byc serio

Skomentuj

a jaki wpływ na dźwięk ma usytuowanie głośnika?? I gdzie można kupić kolce do obudowy??

Skomentuj

-im nizej tym mocniejszy bas (jest wieksze podbicie basu).
                  -w przypadku skierowania w podloge bas jest bardziej rownomierny.

-sklepy elektroniczne/sklepy z glosnikami/internet np allegro

Skomentuj

co takiego? im niżej w obudowie usytuowany głośnik w budzie tym większe podbicie??

Skomentuj

magik, tak... do sluchacza dociera nie tylko dzwiek z glosnika ale rozniez odbity od podlogi. Podobnie jest z ustawieniem glosnika przy scianie lub pod sciana.

Skomentuj

Wydaje mi się że wysokość umieszczenia głośnika będzie mieć wpływ na bass ale raczej w wysokich podłogówkach. Subiki na ogół nie są zbyt wysokie. Chyba że się takiego ustawi na półce, ale to już inna historia. Chociaż takie skierowanie głośnika w dół może faktycznie dać lepsze dopasowanie impedancji akustycznej. Byle oczywiście nie przesadzić

Skomentuj

Witam,
                          To jak wysoko nad podłogą ma być?? I jaki filtr dolnporzepustowy mam zastosować (jaka częstotliwość graniczna)??
                          pozdrawiam i dziękuję wam bardzo
                          Dawid

Skomentuj

obudowa do tego glosnika bedzie tak mala ze i tak glosnik bedzie przy podlodze.
                            Filtr najlepiej aktywny regulowany.... ...w przypaku pasywnego f odciecia bedzie zalezec od pozostalych glosnikow.

Skomentuj

Kupuję kolce z allegro A macie jakieś schematy filtrów?? zastanawiam się czy wieża nie ma już wbudowanego filtru (ma wyjście super woofer)

Skomentuj

Czaruję...
                              X