Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłączenie przetwornika piezoelektrycznego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłączenie przetwornika piezoelektrycznego

Witam,
    nurtuje mnie pytanie jak podłączyć w paczce przetwornik piezo? Równolegle czy szeregowo to zwykłego głośnika (ktory ma 8 ohm i 140Watt)? Czy potrzebny będzie jakiś rezystor lub kondensator? jeślio tak to gdzie go dodać... W paczce nie ma żadnej zwrotnicy.
    Pozdrawiam

Poszukaj dokladnie na firum byl przedstawiony patent z zaroweczka :-)

Skomentuj

cięzko cokolwiek znalesc, jak wpisalem "piezo" to o wszytkim było tylko nie o tym

Skomentuj

To wpisz estradówki

Skomentuj

no to już chyba wiem. połącze go równolegle do głośnika a w szeregu z nim dam jakiś kondensator (300uF może być?). teraz nasuwa mi się pytanie co z rezystorem? bo jak głośnik ma 4Ohm (wzmacniacz też) to tu powinien jakiś być?

Skomentuj

po kolei
            czy to tanie piezo za 5zł czy ma wbudowane trafo
            jeśli opcja 1 (bez trafo) to podłączasz równolegle do basówki ewentualnie dajesz jakiś rezystor żeby odciązyć wzmacniacz od obciązenia pojemnościowego. jak chcesz wyciszyć piezo względem reszty zestawu to dajesz szeregowo z nim mały kondensatorek i robisz pojemnościowy dzielnik napięcia. (zaleznie od piezo ponizej 1uF) dobierze eksperymentalnie albo zrob pomiar impedancji piezo i na tej podstawie wyznacz jego pojemność.

Skomentuj

już jestem mądrzejszy o cąły dzień czytania i analizowania (napadłem na biblioteke hehe) poczytam jeszcze z tydzień to moze bede miec jaka taka teoretyczna wiedze...
              poki co do tego piezaka zrobie zwrotnice, opór dobiore jakos eksperymentalnie a kondensator 2,2 uF (powinno dac więcej niż 3,5 kHz?)

Skomentuj

na 100% nie!! do piezo nie zastosujesz zwykłej zwrotnicy!! piezo to poprostu kondensator.... za pomocą konda mozesz go co najwyzej wyciszyć a nie odciąć niskie F

Skomentuj

w takim razie jak odciąć pasmo piezaka od 12kHz w góre. to takie piezo "za pięć złotych"

Skomentuj

A kto tnie glosniki >12khz? ewnie te piezo juz tam nie gra. Zazwyczaj piezaki maja bardzo poszarpane charakterystyki z jednym glownym wierzcholkiem.

Skomentuj

w piezo za 5zł niema co kombinować lepiej kupić najtańszy dynamiczny choćby za 15zł tubke STX'a

Skomentuj

Czaruję...
                      X